Kotimaa

Älypuhelimeen yhdistetyn korvalampun avulla korvatulehduksen voi pian havaita kotona

Turkulaistutkimuksessa korvakäytävän kotivideoinnista on saatu rohkaisevia kokemuksia

Lähes jokaisessa lapsiperheessä on käyty lääkärissä näyttämässä flunssaisen pikkulapsen korvia "varmuuden vuoksi". Toistuvista välikorvatulehduksista kärsii noin 15 prosenttia lapsista. Koska flunssan aikaisen korvatulehduksen arvioiminen on kotona hankalaa, vanhemmat vievät lapsen herkästi lääkärille.

"Kipeän lapsen kanssa lääkäriin lähtemisessä on aina oma hommansa. Jos vanhemmat pystyvät selvittämään kotona pelkästään sen, että kyseessä ei ole korvatulehdus, on se jo aika iso juttu", lastenlääkäri, kliininen tutkija Aino Ruohola kertoo.

Ruohola vetää korvatulehduksiin erikoistunutta Pikku Norsu -tutkimusryhmää Turun yliopistollisen keskussairaalan Lastenklinikalla. Hänellä on 20 vuoden kokemus korvatulehduksista.

Lastenklinikalla käynnistyi viime vuonna Mobiilikorva-tutkimus. Siihen on tarkoitus ottaa mukaan 40 lapsiperhettä, joilla on 6–36 kuukautinen lapsi. Perheet saavat käyttöönsä OTO-korvalampun, joka kiinnitetään iPhone-älypuhelimeen.

Vanhemmat saavat koulutuksen korvalampun käyttöön. Lampun avulla vanhemmat kuvaavat säännöllisesti lapsen korvat kahden kuukauden ajan.

Tutkijalääkäri Nora Erkkola-Anttinen kertoo, että tutkimuksessa selvitetään, saavatko vanhemmat kuvattua OTO:n avulla videoita lapsen korvakäytävästä.

Mobiilinorsu on osa Erkkola-Anttisen väitöskirjatutkimusta, jossa hän selvittää vanhempien roolia korvatulehduksen diagnosoimisessa.

Alustavat tulokset ovat rohkaisevia.

”Näyttää siltä, että vanhemmat osaavat kuvata hyviä videoita ahtaassa korvakäytävässä. Meille on lähetetty jopa 40 sekunnin pituisia videoita. Lääkärin vastaanotolla lasta on melko mahdotonta saada pysymään paikoillaan niin pitkään. Osa vanhemmista on jopa osannut tehdä oikean diagnoosin, vaikka sitä emme hae tässä tutkimuksessa”, Erkkola-Anttinen kertoo.

Mobiilikorvan vastuulääkärinä toimiva Ruohola myöntää yllättyneensä kotikuvausten laadusta.

”Korvien tutkimus vastaanotolla on joillekin lapsille pelottava kokemus. Täysin yllättäen tutkimus on sujunut näillä lapsilla kotisohvalla tosi hyvin”, Ruohola sanoo.

Hän uskoo, että tulevaisuudessa vanhemmat voivat tehdä korvalampun avulla diagnoosin korvatulehduksesta.

Mutta eikö kotitutkimuksissa ole pelko virhediagnooseista?

"Kyse on siis poissulkemisdiagnoosista, eli mielestäni on realistista opettaa vanhemmat havaitsemaan, että lapsella ei ole korvatulehdusta. Varsinainen korvatulehdusdiagnoosi on tietenkin lääkärin tehtävä", Ruohola sanoo.

Sekään ei ole helppoa, sillä korvalöydösten tulkitseminen ei ole aina yksiselitteistä.

"Omalla kokemuksellani voin jo sanoa, että diagnoosin tekeminen on vaativaa jopa kokeneelle lääkärille”, Ruohola sanoo.

Perinteisesti korvatulehdukseen on määrätty herkästi antibioottikuuri, vaikkei diagnoosista ole ollut täyttä varmuutta. Lääkekuurit voivat kuitenkin viivästyttää todellisen syyn toteamista, ja ylidiagnosointi voi johtaa tarpeettomaan tärykalvon putkitukseen.

Ruohola neuvoo vanhempia seuraamaan ennen kaikkea lapsen yleisvointia.

”Jos kunto ei ole huono, mitään ei menetetä, jos korvatulehdus jää joksikin aikaa tai jopa kokonaan toteamatta”, Ruohola sanoo.

Valtaosa korvatulehduksista paranee ilman antibioottihoitoa. Viime vuosien aikana lääkärit ovat vähentäneet antibioottikuurien määräämistä korvatulehduksiin. Osaltaan tämä johtuu pneumokokkirokotteen lisäämisestä rokoteohjelmaan.

Yhdysvaltalaisvalmisteinen OTO-korvalamppu tuotiin markkinoille reilu vuosi sitten. Se on käytössä Yhdysvalloissa, jossa vanhemmat voivat lähettää videon maksulliseen analyysiin.

Laitteella on Yhdysvaltain terveysviranomaisen lupa, mutta ei eurooppalaista CE-laitemerkintää, joten sitä ei voi vielä myydä Euroopassa. Turkulaistutkijat saivat laitteelle Valviran laiteluvan.

Jos runsaan sadan euron laite osoittautuu päteväksi, se voi olla halpa tapa vähentää päivystyskäyntejä.

”Videon voi lähettää omalääkärille sähköpostitse. Hienoin vaihtoehto olisi, että terveydenhuollon puolella olisi automaattinen kuva-analyysimenetelmä, joka havaitsisi nopeasti videosta mahdollisen tulehduksen”, Erkkola-Anttinen kertoo.

Korvakipua hoidetaan ensin kipulääkkeillä

  Suomessa todetaan vuosittain jopa puoli miljoonaa äkillistä välikorvatulehdusta. Yleisimmin siihen sairastuvat 1–3-vuotiaat. Yli 90 prosenttia tulehduksista on alle 5-vuotiailla.

 Välikorvantulehduksen aiheuttavat potilaan nenänielusta korvaan joutuneet bakteerit kuten pneumokokki, hemofilus ja branhamella. Korvatulehdusta edeltää lähes aina limainen hengitystietulehdus.

  Korvakivun ensisijainen hoito on kivunlievitys. Tavanomaiset kuume- ja kipulääkkeet parasetamoli, naprokseeni ja ibuprofeeni sopivat lääkitykseksi.

  Turkulaiseen Mobiilikorva-tutkimukseen otetaan vielä mukaan lapsiperheitä. Tutkimukseen voivat osallistua muutkin kuin turkulaisperheet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • korvatulehdus
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää