Kotimaa

Sadat autot hyytyneet pakkaseen – ”Talvi yllätti ihmiset aiempaa pahemmin”

Pakkanen jäädyttää nyt vesiputkia- ja mittareita, jättää autoja tien poskeen ja pakottaa pukeutumaan järkevästi.

Talven pakkasennätykset paukkuvat, ja se näkyy monen ihmisen arjessa. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) päivystykseen tuli loppiaisena ennen puoltapäivää jo noin kymmenen ilmoitusta jäätyneistä vesimittareista.

Ilmoitukset ovat tulleet omakotitalo- ja rivitaloasukkailta, jotka ovat aamulla huomanneet, ettei hanasta tule vettä. Vesimittari on jäätynyt, kun sen sijaintipaikkaan on päässyt kylmää.

”Tämän jälkeen on laitettu lämpö päälle. Onneksi kaikki olivat seuranneet tilannetta, koska sitten kun vesimittari sulaa, niin vesi alkaa lentää”, kertoo HSY:n tilaustyöyksikön päällikkö ja aluepäällikkö Sami Sillstén.

Veden tulo loppuu, kun sulkee mittarin venttiilin. Sillsténin mukaan vesimittari on herkkä jäätymiselle: ei riitä, että se sijaitsee paikassa, jossa lämpötila on plussan puolella. Mittariin ei saa myöskään kohdistua jäätävää vetoa.

Helsingin seudulla on tullut loppiaisena myös useita ilmoituksia jäätyneistä vesiputkista. Nämä asiakkaat HSY ohjaa yksityisille putkifirmoille, joista jotkut päivystävät myös tänään.

Talven pakkasennätyksiä rikottiin jo eilen tiistaina, jolloin Autoliiton tiepalveluun tuli satoja avunpyyntöjä tien päälle jääneiltä autoilijoilta.

”Tuntuu, että nyt talvi yllätti ihmiset pahemmin kuin aiempina vuosina, kun oli niin pitkään leutoa”, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vesalaisen mukaan autoilijoiden pakkasongelmat johtuvat usein siitä, että akku on vanha tai jos autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja, jolloin akku ei ehdi latautua riittävästi. Tiepalvelumiehet ovat viime aikoina raportoineet kahdesta uudesta ongelmasta: uudet dieselautoilijat eivät hehkuta autoa ennen käynnistämistä eli odota hehkuvalon sammumista.

”Myös kytkin pitäisi painaa pohjaan, kun auto käynnistetään kovilla pakkasilla, silloin vaihteisto ei pyöri mukana. Tämä säästää akkua”, Vesalainen neuvoo.

Tiepalvelumiehiin otetaan yhteyttä entistä useammin myös silloin, kun polttoaineen täyttöluukku on jäätynyt. Vesalaisen mukaan tankkaamaan kannattaa mennä viimeistään silloin, kun polttoainetta on tankissa ainakin neljännes, ja mielellään esimerkiksi kauppakeskuksen parkkihallin kautta: lämpimässä jää sulaa.

Jos automatka kuitenkin katkeaa yllättäen, niin lämpimät vaatteet ovat tarpeen. Hinauspalvelun tai tiepalvelumiehen paikalle saapuminen voi kestää erityisesti syrjäseuduilla.

”Pääkaupunkiseudulla näkee sitä, että ihmiset lähtevät kesätamineissa liikenteeseen. Kun pakkasta on 20 astetta, auto kylmenee aika nopeasti moottorin sammuttua”, Vesalainen muistuttaa.

”Pääkaupunkiseudullakin apua voi joutua odottelemaan kolme varttia tai tunnin, joten kylmä siinä tulee”, hän lisää.

Kireä pakkanen hankaloittaa myös ulkotöiden tekemistä. Pakkasen voi selättää varautumalla siihen ajoissa ja pukeutumalla oikein, kertoo rakennusyhtiö YIT:n vastaava mestari Mika Kosonen.

Hänen työmaallaan Helsingin Lauttasaaressa turvaudutaan kovilla pakkasilla esimerkiksi kommandopipoihin, hanskoihin sujautettaviin käsienlämmittimiin ja lämmittäviin kengänpohjallisiin.

”Kun meri on auki, niin tuuli on hyvin pistävä jo pienelläkin pakkasella.”

Kun mittari laskee alle -20, niin Lauttasaaressa rakentajille etsitään sisätöitä. Työntekijöiden lisäksi myös työmaa pitää suojata hyvissä ajoin: esimerkiksi väliaikaiset putket pitää eristää ja varata niille lämmityskaapelit.

”Kovalla pakkasella betonipumput eivät toimi kunnolla ja nostureidenkin kanssa saattaa olla ongelmia”, Kosonen kertoo.

Kososen mukaan pakkasraja ulkotöissä oli aikanaan 15–20 astetta. Nyt tilannetta arvioidaan työmaakohtaisesti. Samaan tapaan on käynyt koulujen pakkasrajoille ainakin Helsingissä, jossa yksittäiset koulut päättävät siitä, kuinka kovassa pakkasessa lapset hätistetään ulos välitunnille.

Tilanne riippuu muun muassa siitä, onko piha suojaisa vai ei, koska aukea lisää pakkasen purevuutta, kertoo Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen. Hänen tuntumansa mukaan monella muullakaan kunnalla ei taida varsinaisia pakkasrajoja olla.

”Se on jo vähän vanhanaikaista.”

Näin suojaat vesiputkia pakkaselta

 Jäätymisvaarassa ovat etenkin liian lähell​ä maanpintaa kulkevat vesiputket. Tyypillistä on, että vesi jäädyttää taloon kulkevan vesiputken.

 Niin kutsuttujen tonttijohtojen jäätymistä voi estää eristämällä alle kahden metrin syvyydessä olevat putket hyvin. Liitoskohtien päälle voi myös lapioida lunta eristeeksi.

 Tonttijohtojen jäätymisen myös juoksuttamalla vettä, mutta silloin pitää varmistaa, etteivät viemärit ole jäässä.

 Jäätyneen vesimittarin vaihto tulee aina tilata HSY:ltä.

 Kiinteistöt vastaavat vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä johtuvista kuluista.

Lisätietoa HSY:n ohjeista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää