Valikko
Kotimaa

Sadat autot hyytyneet pakkaseen – ”Talvi yllätti ihmiset aiempaa pahemmin”

Pakkanen jäädyttää nyt vesiputkia- ja mittareita, jättää autoja tien poskeen ja pakottaa pukeutumaan järkevästi.

Talven pakkasennätykset paukkuvat, ja se näkyy monen ihmisen arjessa. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) päivystykseen tuli loppiaisena ennen puoltapäivää jo noin kymmenen ilmoitusta jäätyneistä vesimittareista.

Ilmoitukset ovat tulleet omakotitalo- ja rivitaloasukkailta, jotka ovat aamulla huomanneet, ettei hanasta tule vettä. Vesimittari on jäätynyt, kun sen sijaintipaikkaan on päässyt kylmää.

”Tämän jälkeen on laitettu lämpö päälle. Onneksi kaikki olivat seuranneet tilannetta, koska sitten kun vesimittari sulaa, niin vesi alkaa lentää”, kertoo HSY:n tilaustyöyksikön päällikkö ja aluepäällikkö Sami Sillstén.

Veden tulo loppuu, kun sulkee mittarin venttiilin. Sillsténin mukaan vesimittari on herkkä jäätymiselle: ei riitä, että se sijaitsee paikassa, jossa lämpötila on plussan puolella. Mittariin ei saa myöskään kohdistua jäätävää vetoa.

Helsingin seudulla on tullut loppiaisena myös useita ilmoituksia jäätyneistä vesiputkista. Nämä asiakkaat HSY ohjaa yksityisille putkifirmoille, joista jotkut päivystävät myös tänään.

Talven pakkasennätyksiä rikottiin jo eilen tiistaina, jolloin Autoliiton tiepalveluun tuli satoja avunpyyntöjä tien päälle jääneiltä autoilijoilta.

”Tuntuu, että nyt talvi yllätti ihmiset pahemmin kuin aiempina vuosina, kun oli niin pitkään leutoa”, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vesalaisen mukaan autoilijoiden pakkasongelmat johtuvat usein siitä, että akku on vanha tai jos autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja, jolloin akku ei ehdi latautua riittävästi. Tiepalvelumiehet ovat viime aikoina raportoineet kahdesta uudesta ongelmasta: uudet dieselautoilijat eivät hehkuta autoa ennen käynnistämistä eli odota hehkuvalon sammumista.

”Myös kytkin pitäisi painaa pohjaan, kun auto käynnistetään kovilla pakkasilla, silloin vaihteisto ei pyöri mukana. Tämä säästää akkua”, Vesalainen neuvoo.

Tiepalvelumiehiin otetaan yhteyttä entistä useammin myös silloin, kun polttoaineen täyttöluukku on jäätynyt. Vesalaisen mukaan tankkaamaan kannattaa mennä viimeistään silloin, kun polttoainetta on tankissa ainakin neljännes, ja mielellään esimerkiksi kauppakeskuksen parkkihallin kautta: lämpimässä jää sulaa.

Jos automatka kuitenkin katkeaa yllättäen, niin lämpimät vaatteet ovat tarpeen. Hinauspalvelun tai tiepalvelumiehen paikalle saapuminen voi kestää erityisesti syrjäseuduilla.

”Pääkaupunkiseudulla näkee sitä, että ihmiset lähtevät kesätamineissa liikenteeseen. Kun pakkasta on 20 astetta, auto kylmenee aika nopeasti moottorin sammuttua”, Vesalainen muistuttaa.

”Pääkaupunkiseudullakin apua voi joutua odottelemaan kolme varttia tai tunnin, joten kylmä siinä tulee”, hän lisää.

Kireä pakkanen hankaloittaa myös ulkotöiden tekemistä. Pakkasen voi selättää varautumalla siihen ajoissa ja pukeutumalla oikein, kertoo rakennusyhtiö YIT:n vastaava mestari Mika Kosonen.

Hänen työmaallaan Helsingin Lauttasaaressa turvaudutaan kovilla pakkasilla esimerkiksi kommandopipoihin, hanskoihin sujautettaviin käsienlämmittimiin ja lämmittäviin kengänpohjallisiin.

”Kun meri on auki, niin tuuli on hyvin pistävä jo pienelläkin pakkasella.”

Kun mittari laskee alle -20, niin Lauttasaaressa rakentajille etsitään sisätöitä. Työntekijöiden lisäksi myös työmaa pitää suojata hyvissä ajoin: esimerkiksi väliaikaiset putket pitää eristää ja varata niille lämmityskaapelit.

”Kovalla pakkasella betonipumput eivät toimi kunnolla ja nostureidenkin kanssa saattaa olla ongelmia”, Kosonen kertoo.

Kososen mukaan pakkasraja ulkotöissä oli aikanaan 15–20 astetta. Nyt tilannetta arvioidaan työmaakohtaisesti. Samaan tapaan on käynyt koulujen pakkasrajoille ainakin Helsingissä, jossa yksittäiset koulut päättävät siitä, kuinka kovassa pakkasessa lapset hätistetään ulos välitunnille.

Tilanne riippuu muun muassa siitä, onko piha suojaisa vai ei, koska aukea lisää pakkasen purevuutta, kertoo Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen. Hänen tuntumansa mukaan monella muullakaan kunnalla ei taida varsinaisia pakkasrajoja olla.

”Se on jo vähän vanhanaikaista.”

Näin suojaat vesiputkia pakkaselta

 Jäätymisvaarassa ovat etenkin liian lähell​ä maanpintaa kulkevat vesiputket. Tyypillistä on, että vesi jäädyttää taloon kulkevan vesiputken.

 Niin kutsuttujen tonttijohtojen jäätymistä voi estää eristämällä alle kahden metrin syvyydessä olevat putket hyvin. Liitoskohtien päälle voi myös lapioida lunta eristeeksi.

 Tonttijohtojen jäätymisen myös juoksuttamalla vettä, mutta silloin pitää varmistaa, etteivät viemärit ole jäässä.

 Jäätyneen vesimittarin vaihto tulee aina tilata HSY:ltä.

 Kiinteistöt vastaavat vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä johtuvista kuluista.

Lisätietoa HSY:n ohjeista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Suomalainen lyhytelokuva voitti kakkospalkinnon Cannesissa, Ruben Östlundin ruotsalaiselokuvalle Kultainen palmu

  7. 7

   Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

  8. 8

   Merkel pesi Trump-jälkipyykkiä olutteltassa – ”Euroopan on nyt pärjättävä omillaan”

  9. 9

   Kolmen miehen joukkue nosti Helsingin rannoilta yhdessä yössä 29 eri kalalajia – Testaa HS:n kalatestillä, kuinka monta suomalaiskalaa itse tunnistat

  10. 10

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  9. 9

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  8. 8

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää