Valikko
Kotimaa

Kovan onnen juna Kolarista Helsinkiin myöhästyi pakkasessa kuusi ja puoli tuntia – ”Ravintolavaunussa oli kauhean kylmä”

Liikenne on ollut vaikeuksissa pakkasessa, mutta Kolarista Helsinkiin pahasti myöhässä saapunut juna lienee yksi huono-onnisimmista tapauksista. Matkustajat kertoivat odotuksen kurjuudesta, mutta moni löysi matelemisesta myös positiivisia puolia.

Torstaina Kolarista Helsinkiin kello 16.30:n aikoihin saapuneen pikajuna 272:n matkustajilla oli melkoinen matka. Juna saapui kuusi ja puoli tuntia myöhässä, mikä johtui teknisistä vaikeuksista ja yhteenotosta luonnonvoimien kanssa. Välillä juna oli kahdeksankin tuntia jäljessä aikataulusta.

Tikkurilassa kesken matkaa kyytiin nousseelle HS:lle matkustajat kertoivat kokemuksistaan: matkan varrella kertyi jonkin verran kolkkoja kokemuksia mutta moni tuntui suhtautuvan viivytykseen rennosti.

Junan olisi pitänyt aikataulun mukaan lähteä keskiviikkona Kolarin asemalta kello 18.25 kohti Helsinkiä. Kireässä pakkasessa vanha dieselveturi ei kuitenkaan suostunut yhteistyöhön. VR:n viestinnästä ei vielä torstaina tiedetty kertoa vian tarkkaa syytä.

Veturin teknisen vian vuoksi jouduttiin tuomaan korvaava dieselveturi Kemistä. Matkustajien kärsivällisyyttä koeteltiin, sillä odotus venyi pitkäksi: lähtö viivästyi peräti viisi ja puoli tuntia.

Vastoinkäymiset jatkuivat, kun veturi törmäsi hirveen Tornion ja Kemin välillä. Juna pysähtyi törmäyksen vuoksi, ja viivästystä tuli roimasti lisää.

Kemissä juna oli jo kahdeksan tuntia myöhässä aikataulustaan.

Yksi matkustaja kertoi Facebookissa, että hänen pitäisi olla jo töissä, mutta juna oli vasta Kokkolassa.

Helsinkiläiset tytöt Peppi Lepistö ja Ella Heininen tulivat laskettelureissulta. ”Matka oli kiva, kun saimme ruokalippuja, mutta odotus Kolarissa oli kauheaa, ja ravintolavaunussa oli kauhean kylmä”, Ella Heininen kommentoi.

Peppi Lepistö puolestaan kiitteli matkantekoa sikäli kivaksi, että matkalla sai hyvin nukutuksi. Makuuvaunuosastolla oli siihen hyvä mahdollisuus.

Ylitorniolta kyytiin noussut helsinkiläinen Ritva Saari-Uusitalo kertoi kokeneensa ikäviä tunteja Ylitornion asemalla junaa odottaessaan. Kylmäasemalla oli odotettava autossa, hän kertoi.

”VR:n tarjoama informaatio oli heikkoa.” Saari-Uusitalo kertoi tienneensä, että juna on tunteja myöhässä. ”En kuitenkaan löytänyt VR:n netistä tietoa, onko juna ylipäätään lähtenyt liikkeelle. Mutta minulla ei ollut vaihtoehtoa: oli pakko odottaa.”

Hiihtoa Ylläksellä opettamassa ollut Helsingin Kalliossa asuva Heini Jokinen käytti viivästyksen lukemalla lauantaina tulossa olevaan tenttiin. Opiskelijana hän laski edukseen, että VR palauttaa matkalipun hinnan ja lisäksi VR tarjosi ruokalippuja myöhästymisen vuoksi.

Lapissa hiihtämässä ollut helsinkiläinen Tiia Huotari Meilahdesta suhtautui matkan koettelemuksiin positiivisella asenteella. VR piti matkustajat hyvin tilanteen tasalla, jo Kolarissa saatiin väliaikatietoja, hän kertoi. Matkan hän luonnehti sujuneen ihan mukavasti. Törmäystä hirveen hän ei nukkuessaan huomannut. ”Kuulin siitä vasta aamulla ravintolavaunussa.”

Junat törmäilevät hirviin, peuroihin ja poroihin tämän tästä, kertoi viestintäpäällikkö Mika Heijari VR:stä. ”Vuosittain junille sattuu noin 250–300 eläinvahinkoa. Tämä sisältää hirvi-, peura-, poro- ja muut eläinkolarit.”

”Tapauksia on varmasti enemmänkin, mutta kaikkia tapauksia ei huomata tai niistä ei jää jälkiä veturiin.”

Kun juna ajaa hirven yli, voi iso eläin rikkoa vaikkapa veturin alla olevia paineilmaletkuja. Siksi juna pysähtyy, ja kuljettaja menee tutkimaan, onko laitteisto vaurioitunut. Jos on, niin kuljettaja tutkii, voiko hän itse korjata viat vai tarvitaanko lisäapua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • VR ja junaliikenne
 • Pakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää