Valikko
Kotimaa

Alkossa on alkanut vuoden hiljaisin kuukausi – alkoholittomien juomien myynti räjähti viime vuonna

Alkoholittomien juomien myynti lähes kaksinkertaistui viime vuoden aikana.

Tammikuu on Alkon myynnissä perinteisesti vuoden hiljaisin kuukausi.

Osa ihmisistä viettää pitkän juhlakauden jälkeen tipatonta tammikuuta. Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennosen mukaan tammikuussa moni nauttii myös joululahjoiksi saamiaan juomia.

Alkon palvelujohtaja Kari Pennasen mukaan viime vuoden tammi–marraskuussa Alko myi 82 miljoonaa litraa juomia. Tuona aikana myynti laski 3,3 prosenttia.

Pennasen mukaan luvuista ei voi vielä vetää johtopäätöksiä viime vuodesta, koska niistä puuttuvat joulukuun myyntiluvut. Joulukuu on myynniltään Alkon suurin kuukausi. Silloin myynti voi olla jopa 12 prosenttia koko vuoden myynnistä.

Viime vuonna suomalaiset joivat yhä enemmän kuohuvia juomia. Alkon kuohuviinien myynti nousi noin viisi prosenttia edellisvuodesta ja samppanjoitten myynti vajaa seitsemän prosenttia.

Myös roseeviinien myynti nousi vajaan prosentin.

Pennasen mukaan viime vuonna roimasti kasvoi myös erikoisoluiden suosio.

”Esimerkiksi ale-oluiden myynti on kasvanut liki 25 prosenttia”, Pennanen kertoo.

Alkoholittomien juomien menekki lisääntyi hurjasti vuonna 2015. Suomalaiset ostivat Alkosta alkoholittomia juomia lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna.

Selma Wennosen mukaan alkoholittomissa juomissa sekä asiakkaiden kysyntä että Alkon tarjonta ovat lisääntyneet.

”Alkoholittomat juomat ovat löytäneet paikkansa myös suomalaisten ruokapöydässä. Asiakkaat kysyvät niitä esimerkiksi hyvän isännän ja emännän roolissa, että voivat voivat tarjota hyvien ruokien kanssa myös alkoholittomia juomia”, Wennonen sanoo.

Hänen mukaansa alkoholittomia kysytään tasaisesti eri tuoteryhmistä niin viineistä, kuohuviineistä, oluista kuin siidereistäkin.

Alkossa uskotaan, että alkoholittomien juomien myynti jatkaa kasvuaan myös alkaneena vuonna. Suomalaisten kiinnostuksen uskotaan kasvavan yhä myös kuohuvia ja erikoisoluita kohtaan.

”Juomatapojen miedontuminen tullee siirtämään painopistettä väkevistä miedompiin juomiin”, Pennanen arvioi vuoden 2016 tuulia.

Alkon vuosi rytmittyy juhlien mukaan

 Alkon myyntivuotta rytmittävät sesongit, suomalaiset juhlahetket ja lomakaudet.

 Alkuvuoden piikit ovat hiihtolomakaudella ja pääsiäisenä. Sen jälkeen vappu, koulujen päättäjäiset ja valmistujaiset sekä juhannus nostavat kevään ja alkukesän myyntiä.

 Heinä–elokuun lomakausi ja rapukausi vilkastuttavat loppukesän myyntiä ja vaikuttavat asiakkaiden valitsemiin tuotteisiin.

 Vuoden lopulla myynti kiihtyy joulun ja uudenvuoden alla. Joulu on Alkon sesongeista ylivoimaisesti vilkkain.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • alkoholijuomat
 • Alkoholiton

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  10. 10

   Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää