Valikko
Kotimaa

Miksi Kölnin tapahtumat ovat iso uutinen – ja mitä ne Suomessa merkitsevät?

Saksan Kölnin ja Helsingin uudenvuodenyön tapahtumia ympäröi suuri hämmennys, joka kaipaa selkeyttä, kirjoittaa Jussi Pullinen.

Uudenvuodenyönä Kölnissä tapahtui jotakin, joka on pannut koko Saksan sekaisin. Uusivuosi on maan pääuutinen viikko tapahtumien jälkeen.

Paljon on hämärän peitossa, mutta ainakin tämä tiedetään:

  Kölnin päärautatieasemalle kokoontui juhlimaan iso ihmisjoukko, kooltaan eri tietojen mukaan noin tuhat ihmistä. Suurin osa osallistujista oli nuoria miehiä. Monen tausta oli saksalaismedian mukaan "Lähi-idässä tai Pohjois-Afrikassa".

 Illan aikana osa joukossa olleista alkoi käyttäytyä aggressiivisesti, muun muassa ilotulitteita ammuskellen. Mediatietojen mukaan osa oli vahvasti humaltunut.

 Paikalle tulleisiin naisiin kohdistui yön aikana huomattava määrä rikoksia, muun muassa ryöstöjä ja seksuaalista ahdistelua. Poliisi on kuvannut tilannetta paikalla kaoottiseksi.

 Die Welt -lehden mukaan torstaihin mennessä tapahtumista oli tehty 121 rikosilmoitusta. Kolmessa neljästä aiheena oli seksuaalinen ahdistelu. 50 tapauksessa naiset oli lehden mukaan myös ryöstetty. Raiskauksia poliisille oli ilmoitettu kaksi.

 Poliisilla oli torstaina toistakymmentä epäiltyä, joiden tausta oli epäselvä. Weltin mukaan joukossa kuitenkin oli Saksaan tulleita turvapaikanhakijoita.

Sekä Saksassa että Suomessa tapahtumia ja niiden uutisointia ympäröi nyt suuri hämmennys.

Osa erityisesti Saksassa kysyy, miksi tapahtumista uutisoitiin niin myöhään: poliisia on syytetty kyvyttömyydestä reagoida yön tilanteeseen ja tapahtumien kaunistelusta jälkikäteen.

Erityisesti Suomessa taas kysytään, miksi tapahtumista uutisoidaan täällä niin laajasti, ja miksi poliisi tiedottaa niistä niin innokkaasti, kun täällä ei ole tapahtunut mitään Kölniin verrattavaa.

Osa myös kysyy, paisutellaanko Kölnin tapahtumia – ja Helsingin uhkaa – tarkoitushakuisesti.

Saksan mittakaavassa on selvää, että Kölnin tapahtumat ovat merkittävä uutinen: suurkaupungin keskustassa rikoksen kohteeksi joutui lyhyessä ajassa ilmeisen suuri määrä ihmisiä. Poliisi ei yrityksistä huolimatta kyennyt estämään rikoksia.

Poliisi on lisäksi omassa sisäisessä raportissaan luonnehtinut tapahtumia täysin poikkeuksellisiksi ja kertonut vakavista puutteista kyvyssä rauhoittaa tilanne rautatieaseman ympäristössä.

Naisten seksuaalinen ahdistelu on laaja yhteiskunnallinen ongelma, joka koskee kaikkia kansanryhmiä. Tällaisen yksittäisen laajan rikosaallon uutisarvo on laajudessaan sinällään selvä asia.

Entä sitten laajempi uutisarvo Euroopassa?

Saksan uusivuosi on viime päivinä ollut iso uutinen monien Euroopan maiden uutismedioissa.

Kölnin tapahtumat sopivat päällisin puolin niin täydellisesti turvapaikanhakijamiehiin lyötyihin ennakkoluuloihin, että moni esittää ne mielellään todisteena siitä, mitä tuleman pitää. Tällaisia ääniä on kuultu esimerkiksi brittimediassa.

Haluttiin sitä muualla Euroopassa tai ei, Kölnin tapahtumista on jo tullut täällä symboli keskusteluun, jota turvapaikanhakijoista, kotoutumisesta ja yhteiskunnan yleisistä asenteista nyt käydään.

Sosiaalinen media Saksassa ja Suomessakin on jo täynnä johtopäätöksiä tapahtuneesta.

Pelkästään tämän vuoksi on oleellistä ymmärtää, mitä Kölnissä tarkalleen ottaen tapahtui: tapahtumia ei voi jättää mielikuvien varaan.

Selvitettävää todella riittää: tekijöiden määrä, organisoitumisen taso, henkilöys, motiivi, tausta ja moni muu aivan keskeinen asia oli perjantaina täysin auki.

Saksassa mediaa syytettiin myös ”toisenväristen” satunnaisesta osoittelusta, kun selvittelyt olivat yhä kesken.

Median näkökulmasta on tietysti oleellista kysyä myös, kuka tapahtumista sitten symbolia luo, ellei media itse.

Tässä työ on – kuten aina – tasapainoilua asioiden mittasuhteiden, leimaamisen vaaran ja vaikutusten välillä. Kölnin tapahtumissa yhdistyvät uutis- ja symboliarvo tavalla, joka tekee tasapainoilusta erityisen vaikeaa (mistä tämäkin kirjoitus on osoitus).

Viranomaisten toiminnan arviointi on median keskeisiä tehtäviä. Siksi oleellista on kysyä myös, ovatko viranomaiset yhtä hämmentyneitä kuin suuri yleisökin.

Tämä kysymys on oleellinen Suomessa. Täällä uutisarvo liittyy poliisin viestintään.

Siitä tiedetään seuraavaa:

 Suomessa Helsingin poliisi tiedotti torstaina saaneensa ”vihiä”, että "turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia kuin mitä nyt on uutisoitu olleen Kölnin rautatieasemalla".

 Keskusrikospoliisin Kirkkonummella sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa aloittama tutkinta rikokseen yllyttämisestä liitettiin mediassa torstaina Kölnin tapahtumiin. Krp kiisti yhteyden myöhemmin.

 Helsingissä poliisille oli ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta.

Tieto on niin ristiriitaista, että Suomen tapahtumia on vaikea arvioida lainkaan.

Helsingin poliisi ei torstaina kertonut, mihin sen oletus uhasta perustui tai millä perusteella yhteys Kölnin tapahtumiin rakennettiin – kun tapahtumat Kölnissäkin ovat yhä epäselviä. Krp taas kertoo, että he eivät epäile omassa tapauksessaan yhteyttä.

Tähän paras lääke ovat tosiasiat, joita poliisilta vielä varmasti tivataan.

Entä sitten johtopäätökset?

On varmaa, että Kölnin tapahtumista otetaan oppia kotoutumiseen, poliisityöhön, jengiytymisen ehkäisyyn ja moneen muuhun poliittiseen ratkaisuun. Rikokset on selvitettävä ja näytettävä selvästi, missä raja menee, totesi liittokansleri Angela Merkel jo torstaina.

Pohdittavaksi tulee myös, mihin asti opit riehumiseksi muuttuneesta juhlinnasta voi ulottaa. Saksaan saapui viime vuonna noin miljoona turvapaikanhakijaa, joista Kölnin asemalla oli tuhat. Tuhannesta vielä tuntemattoman kokoinen osa syyllistyi rikoksiin.

Ennen loikkaa päätelmien tasolle onkin ihan ensin ymmärrettävä, mitä Kölnin asemalla, muualla Saksassa, Kirkkonummella ja Helsingissä uutenavuotena tarkalleen tapahtui.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusivuosi 2016

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Työn epävarmuus lykkää lapsen hankintaa – ”Karkeasti sanottuna työtön ja pienituloinen mies ei houkuta naisia”

  9. 9

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  10. 10

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  10. 10

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  9. 9

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää