Valikko
Kotimaa

Kerrostalohuoneiston ovi voi palaa nopeimmillaan parissa minuutissa – pitäisi kestää puoli tuntia

Pelastusopiston mukaan monien asuntojen ovet voivat kestää paloa huonosti.

Pelastusopiston mukaan suomalaisissa kerrostaloissa voi olla paljon huoneisto-ovia, jotka palavat tulipalon sattuessa liian nopeasti. Pelastusopiston tekemän tutkimuksen mukaan ovien palonkestävyys vähenee ovien ikävuosien ja käytön myötä.

Pelastusopisto koepoltti harjoitusalueellaan Kuopissa eri ikäisiä ja eri kuntoisia huoneisto-ovia selvittääkseen niiden palonkestävyyttä. Heikoimmat ovet paloivat muutamassa minuutissa.

Suomen rakennusmääräykset edellyttävät, että kerrostalohuoneistojen ovet kestävät paloa 30 minuuttia. Tutkimuksessa vain uudet käyttämättömät ovet kestivät paloa vaaditut 30 minuuttia.

”Vanhoista ovista 1982 valmistettu ovi kesti paloa pisimpään, vähän yli 20 minuuttia. Siitä aika lyheni. Palonkestoltaan huonoimmat ovet olivat 1970-luvulla rakennettuja. Niistä liekit tulivat läpi jo noin kahdessa minuutissa”, kertoo Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki.

Pelastusopiston koepoltoissa oli mukana uusia käyttämättömiä ovia, 1960–1980-luvuilla valmistettuja ovia ja yksi ovi vuodelta 1941.

Kokin mukaan oven palonkestävyyttä heikensi esimerkiksi oven postiluukku, joka ei sulkeudu kunnolla, tai jos siinä on sanomalehti.

Myös oven vanhentunut tiiviste auttoi paloa pääsemään helposti oven läpi. Oven vauriot kuten reiät tai kolhut vähensivät oven paloturvallisuutta. Palo tuli helposti läpi myös, jos ovessa oli vääntymiä tai oven ja karmin välissä oli rako.

”Yli neljän millin rako molemmilla puolilla ovea vaatii välitöntä korjaamista”, Kokki sanoo.

Hänen mukaansa ongelmallista on myös se, että moniin kerrostaloasuntoihin on asennettu 1970- ja 1980-luvuilla ovia, joiden palonkesto on vain 15 minuuttia. Ne ovat saaneet asennusluvan välioven kanssa.

”Käytännössä väliovi saattaa olla nyt poistettu tai se on auki, joten asunnon ovessa ei ole 30 minuutin kestoa”, Kokki sanoo.

Koepoltoissa havaittiin myös, että huoneistopalossa savu voi alkaa levitä porraskäytävään hyvin nopeasti, sillä oville ei ole savuntiiveysvaatimuksia.

Kokki muistelee Tampereen Hämeenkadun pitseriapaloa vuonna 2010. Siinä kolme ihmistä kuoli savuiseen rappukäytävään.

”Sen jälkeen pelastusviranomaiset ohjeistivat ihmisiä odottamaan asunnoissa, että palokunta pelastaa. Jos on sellaisia ovia, jotka eivät kestä kuin pari minuuttia, tämä pelastamislupaus ei toteudu.”

Kokin mukaan palonkestävyyttä pitäisi arvioida viimeistään oven ollessa parikymmentä vuotta vanha. Pelastusopisto laati tutkimuksensa pohjalta ohjekortin huoneisto-oven paloturvallisuuden arviointiin.

Ainakin näin paloturvallisuus paranee

 Kaikkiin kerrostalon huoneisto-oviin kannattaa asentaa ovipumppu.

 Ovien paloturvallisuutta tulee arvioida säännöllisesti. Kaikki havaitut puutteet tulee korjata nopeasti.

 Ovessa olevat postiluukut kannattaa poistaa ja vaihtaa postinjakelukäytäntöä.

 Lähde: Pelastusopisto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulipalot
 • Paloturvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää