Valikko

Ilkivaltaisten hätäpuheluiden määrä on romahtanut – pahimmassa tapauksessa häirikkö soitti yli tuhat puhelua päivässä

Viime vuonna 112:een tehtiin yli 600 000 sinne kuulumatonta puhelua.

Hätäkeskuslaitokselle tuli viime vuonna ennätysvähän ilkivaltaisia ja muuten hätäkeskukseen kuulumattomia virhepuheluita. Hätäkeskuslaitoksen HS:lle toimittamista alustavista tilastoista näkyy viime vuodelle lähes 17 prosentin lasku edellisvuoden luvuista.

Vuonna 2014 hätäkeskukseen tuli noin 745 000 sinne kuulumatonta puhelua, kun viime vuonna niitä oli alustavan arvion mukaan 622 000 kappaletta.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen on syystäkin tyytyväinen.

”Aiheettomat hätäpuhelut aiheuttavat ruuhkaa, ja aihelliseen hätätilanteeseen reagoiminen viivästyy tarpeettomasti. Ilkivaltaisesti harhauttava puhelu voi kestää pitkäänkin, mutta yleisesti hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden käsittelyyn päivystäjältä menee keskimäärin10–30 sekuntia”, Nieminen arvioi.

Ilkivaltaisten puheluiden määrää on saatu karsittua lakimuutoksen mahdollistamalla tiedotenauhalla. Jos hätäkeskukseen soittaa SIM-kortittomalla puhelimella, soittaja joutuu kuuntelemaan lyhyen varoituksen.

Hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden vähenemiseen on muitakin syitä. Hätäkeskuslaitos on tiedottanut hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden aiheuttamista ongelmista ahkerasti viime vuosien aikana. Vaikutuksia on myös Hätäkeskuslaitoksen rakennemuutoksella, jonka yhteydessä on koulutettu henkilöstöä sekä muokattu ohjeistusta. Aiemmin hätäkeskuksissa on ollut poikkeavia tulkintoja siitä, miten erityyppisiä puheluita on kirjattu.

”Myös älypuhelimien lisääntymisellä on vaikutuksensa. Ensinnäkin niiden myötä niin sanottujen taskupuheluiden määrä on vähentynyt. Toisaalta ihmisillä on nykyään internet taskussa, ja ne, jotka aiemmin olisivat soittaneet hätäkeskukseen kysyäkseen neuvoa, etsivät tarvitsemansa vastauksen puhelimellaan”, Nieminen sanoo.

Hän painottaa, että hätäkeskuslaitoksen työn luonteeseen kuuluu vastaanottaa myös tietty määrä ilmoituksia, jotka eivät johda hälytykseen.

”Ihmiset kokevat hädän eri tavalla. Jos ei ole varma, onko kyseessä hätätilanne, on parempi, että meille soitetaan kuin että ei soiteta. Hätänumeroon soittamisessa pitää olla kynnys, mutta se ei saa olla liian korkea”, Nieminen sanoo.

Hätäkeskustyö on sen tyyppistä, että osa puheluista ja hätäkeskuspäivystäjien hälytysyksiköille välittämistä tehtävistä osoittautuu aiheettomaksi.

”Tämä on etupainotteista ja aikakriittistä turvallisuusviranomaisten toimintaa, ja silloin kun sekunnit ratkaisevat, pitää joskus reagoida vajavaisilla tiedoilla”, Nieminen sanoo.

Hätäkeskuspuhelun vastausajat ovat hidastuneet henkilöstöleikkauksien vuoksi. Viime vuonna 94,5 prosenttia puheluista pääsi läpi alle 30 sekunnissa. Toissavuonna määrä oli 97,7 prosenttia.

Hätäkeskuslaitoksen henkilöstömäärä on laskenut alle 600:aan, vaikka eduskunnan hallintovaliokunta on vaatinut, että henkilöstömäärän tulisi olla minimissään 650 henkilötyövuoden tasolla.

Hätäkeskuksen häiritsijöitä

74 puhelua

Pirkanmaalainen mies soitti hätäkeskukseen 74 kertaa aiheettomasti alkuvuonna 2013. Mies perusteli soittelua hengenahdistuksellaan. Oikeus tuomitsi miehen tietoliikenteen häirinnästä kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan mies ei halunnut häiritä hätäkeskuksen toimintaa, vaan soittojen taustalla olivat miehen mielenterveysongelmat.

303 puhelua

Kontiolahtelainen mies soitti viime vuonna yli 300 hätäpuhelua. Yksikään niistä ei ollut aiheellinen. Mies kertoi soittaneensa hätäkeskukseen yksinäisyyttään ja sen takia, että soittaminen on ilmaista. Mies tuomittiin jo toissa vuonna 292 aiheettomasta hätäpuhelusta sakkoihin. Silloin hän kertoi humalan lisänneen soittohaluja. Rikoksenuusijana hänet tuomittiin marraskuussa 30 päivän ehdolliseen vankeuteen.

600 puhelua

Ristiinassa asuva mies sai viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen soitettuaan yli 600 aiheetonta hätäpuhelua. Mies soitti puhelut 2011 ja 2012.

2 800 puhelua

Turun seudulla asuva nainen soitti yli 2 800 aiheetonta puhelua hätäkeskukseen vuosina 2011 ja 2012. Ajoittain naisen puhelut muodostivat yli kolmasosan Turun hätäkeskuksen vastaanottamista puheluista. Nainen ei antanut oikeudessa mitään motiivia toiminnalleen. Hänet tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

12 042 puhelua

Lahtelaisnainen soitti hätäkeskukseen yli 12 000 kertaa vuosina 2004 ja 2005. Nainen tuomittiin vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Pahimpina päivinä nainen soitti hätäkeskukseen tuhat kertaa ja kaksinkertaisti Hämeen hätäkeskuksen päivittäisten puheluiden määrän.

Korjaus 10.1. klo 14.07: Jutussa väitettiin virheellisesti, että hätäkeskuksen tiedotenauhalla kerrotaan aiheettoman puhelun rangaistavuudesta. Nauhalla kuitenkin vain varoitetaan puhelun yhdistyvän hätäkeskukseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Työn epävarmuus lykkää lapsen hankintaa – ”Karkeasti sanottuna työtön ja pienituloinen mies ei houkuta naisia”

  10. 10

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  10. 10

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  9. 9

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää