Valikko
Kotimaa

Isyyden voi nyt tunnustaa neuvolassa – kysymykset avoparin seksielämästä jäävät historiaan

Uuden lain mukaan äiti ei voi enää vastustaa isyyden selvittämistä.

”Perehdyittekö nyt siihen, mitkä ovat isyyden vahvistamisen oikeudelliset vaikutukset?” terveydenhoitaja Jenni Laiho kysyy Haagan neuvolassa Helsingissä samalla, kun etsii doppler-laitteella parin viikon sisällä syntyvän vauvan sydänääniä.

Sydän sykkii hyvin, ja vanhemmat Satu Salmi ja Jouni Uusikivi ovat perehtyneet ­asiaan: kyseessä on heidän kolmas yhteinen lapsensa. Silti oikeusvaikutuksia käydään vielä läpi ennen kuin avopari kaivaa esiin ajokorttinsa ja kynänsä. Pari allekirjoitusta ennalta täytettyihin lomakkeisiin, ja sekä isyyden tunnustus että lapsen yhteishuoltosopimus ovat valmiit.

”Tämä on vielä mahdollista peruuttaa 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä”, Laiho muistuttaa. Vanhempia naurattaa.

Salmi ja Uusikivi ovat tunnustamassa lapsensa isyyttä, sillä oikeudellisesti vain aviomies on heti perheeseen syntyvän lapsen isä. Pariskunta on valtakunnan ensimmäisiä, jotka pääsivät hoitamaan asian neuvolassa jo raskausaikana. Sen mahdollisti vuoden alussa voimaan tullut uusi isyyslaki.

Aiemmin tunnustus ja yhteishuoltosopimus piti tehdä lastenvalvojan luona vasta lapsen syntymän jälkeen. Tästäkin Salmella ja Uusikivellä on kokemusta, ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten.

”Siellä tuntui, olemmeko huonompia ihmisiä verrattuna niihin, jotka ovat sanoneet papin edessä aamen. Vaikka virkailija oli asiallinen, mainostettiin dna-testausta ja välittyi huoli, ymmärränkö, mitä olen tekemässä, kun laitan papereihin nimen alle”, Uusikivi kertoo.

Hän suivaantui tällöin laatimaan asiasta Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen, jossa kuvaili virallista suhtautumista lapsia saaviin avopareihin keski­aikaiseksi. Uusikiven mielestä viranomaisille ei kuulunut se, milloin parit ovat tavanneet toisensa ja muuttaneet yhteen asumaan.

”Kaiken huippu on se, että vanhempien pitää allekirjoittaa vakuutus siitä, että he eivät ole tiettynä ajanjaksona olleet sukupuoliyhteydessä muiden kanssa”, hän kirjoitti.

Neuvolaan jätettävässä lomakkeessa seksielämästä ei enää kysellä.

”Tarkoituksena oli nykyaikaistaa isyyden tunnustamista ja tehdä se vanhemmille helpommaksi jo raskauden aikana tapauksissa, joissa molemmat vanhemmat ovat asiasta samaa mieltä”, kuvaa lakiuudistusta sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Marjaana Pelkonen.

Nykyisin jo yli 40 prosenttia lapsista syntyy Suomessa avioliiton ulkopuolella. Noin 7 000 lapsen isyys vaatii vuosittain varsinaista selvittelyä ja 1 500 lapsen kohdalla käytetään dna-tutkimusta varmistamaan, kuka on lapsen isä, kertoo oikeusgenetiikkayksikön päällikkö Marjo Kestilä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista noin 96 prosentille vahvistetaan isä. Osa lapsista on jäänyt ilman isää, sillä äiti on vastustanut isyyden selvittämistä. Uuden isyyslain mukaan äiti ei voi enää näin tehdä.

”Lastenvalvoja voi kuitenkin keskeyttää isyyden selvittämisen, jos se ei ole lapsen edun mukaista. Tällainen tilanne voi olla, jos lapsi on saanut alkunsa esimerkiksi raiskauksen seurauksena. Selvittäminen voidaan myös keskeyttää, jos lastenvalvojalla ei ole isästä mitään tietoa”, Kestilä sanoo.

Siviilioikeuden professori Urpo Kangas ei usko, että äidin vastustusoikeuden poistaminen vähentää merkittävästi tapauksia, joissa lapsi jää vaille isää.

”Vanhankin isyyslain mukaan miehellä oli oikeus nostaa kanne isyyden vahvistamisesta”, hän huomauttaa.

Pulmana oli tosin joidenkin miesten mielestä se, että isyys piti tunnustaa ennen kuin se voitiin varmistaa dna-testin avulla.

Lastenvalvoja hoitaa epäselvät tapaukset

 Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyden voi nykyään tunnustaa jo raskausaikana äitiysneuvolassa.

 Neuvola toimittaa asiakirjat lastenvalvojalle, joka lähettää ne 30 päivää lapsen syntymän jälkeen maistraattiin. Maistraatti vahvistaa isyyden.

 Epäselvissä tapauksissa – tai niin halutessa – asia hoidetaan edelleen kunnan lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhemmuus
 • neuvola
 • isyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  4. 4

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  8. 8

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  9. 9

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  10. 10

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää