Valikko
Kotimaa

Poliisiylijohtaja harmittelee lausuntoaan katupartioinnista – ”Olisi pitänyt tuomita suoremmin”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korostaa, ettei poliisi hyväksy rasistista, rikollista tai muuten yhteiskuntarauhaa rikkovaa motiivia katupartioinnille

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mielestä poliisi ei ole täysin onnistunut viestinnässään turvapaikanhakijatilanteen suhteen alkuvuonna.

”Keskusteluilmapiiri on nyt hyvin tunnelatautunut. Tarvitaan entistä enemmän herkkyyttä saada sanomansa oikein”, Kolehmainen sanoo.

Poliisihallituksessa on pohdittu viestintää viime päivinä yötä myöten: syinä ovat olleet Kolehmaisen oma lausunto katupartioista sekä Helsingin poliisin viestintä uudenvuodenaaton tapahtumista Helsingin ydinkeskustassa.

Katupartiot nousivat laajaan julkiseen keskusteluun vuoden alussa. Poliisiylijohtaja Kolehmaisen tulkittiin hyväksyvän myös Odinin soturit -nimellä esiintyvän ryhmän toiminta, vaikka siihen liittyy väkivaltarikostuomioita ja ulkomaalaisvastaisuutta.

Kolehmainen muistelee, että hänen lausuntoaan pidettiin varomattomana. Hän sanoo nyt, että oikeastaan se oli liian varovainen. Olisi pitänyt tuomita suoremmin.

”Poliisi on useaan otteeseen todennut, että Suomessa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen kuuluu yksiselitteisesti poliisille”, hän korostaa.

Loppuviikosta ja viikonloppuna Helsingin poliisilaitoksen päällystön viesti naisten ulkona tapahtuvasta ahdistelusta tulkittiin siten, että poliisi väittää asiaa uudeksi. Poliisilta ei myöskään löytynyt näyttöjä Senaatintorilla tapahtuneen ulkomaalaisten tekemän ahdistelun laajuudesta.

”Seksuaalirikokset julkisilla paikoilla eivät ole Suomessa uusi ilmiö. Ihmisen koskemattomuus on ehdoton, ja yksikin raiskaus on liikaa. Poliisin ensisijainen tehtävä on estää ne ennalta”, Kolehmainen huomauttaa.

Poliisia on syytetty sekä muukalaisvastaisuudesta että turvapaikanhakijoiden aiheuttamien ongelmien vähättelystä.

”Viestinnässä poliisi on nyt joukkojenhallintatilanteessa”, poliisiylijohtaja Kolehmainen vertaa. ”Kiviä sataa molemmilta puolilta.”

Kolehmaisen mukaan toimintaympäristö on muuttunut huomattavan paljon.

”Tilanne on aivan uusi, eikä se varmasti mene vuodessa ohi. Meidän on pakko satsata siihen.”

Muuttunut ympäristö on herättänyt huolta siitä, voiko poliisiin luottaa. Voi, vakuuttaa Kolehmainen.

”Ymmärrän niitä maahan saapuneita, joiden lähtömaissa poliisi on ollut väkivaltainen tai korruptoitunut. Meillä on iso haaste tehdä heillekin selväksi, että Suomessa poliisiin voi luottaa.”

Kolehmainen luottaa, etteivät yksittäiset kohut katupartioista tai ulkomaalaisten tekemän seksuaalisen ahdistelun laajuudesta horjuta perusluottamusta poliisiin.

”Otamme tilanteen vakavasti. Viranomainen ei voi valita puoltaan, vaan on kaikkien Suomessa olevien ihmisten yhteinen.”

Tämä koskee myös poliiseja ja heidän toimintaansa. Turvapaikanhakijoihin kohdistuvat asenteet poliisien kesken ovat kirjavat, eivätkä pelkästään myönteiset.

”Poliisia koskee poliisilain kohta, jonka mukaan virassa ja yksityiselämässä on käyttäydyttävä siten, ettei käyttäytyminen ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon”, Kolehmainen sanoo.

Sananvapautta ei kukaan halua rajoittaa.

”Laki antaa aika kovan velvoitteen myös yksityiselämän osalta hoitaa virkaa tinkimättömästi. Poliisilla on täysi nollatoleranssi rasismin ja muukalaisvihan suhteen. Käytännössä kaikki kuitenkin lähtee vuorovaikutustilanteesta, jonka on onnistuttava, vaikka sisimmässään olisi mitä mieltä hyvänsä.”

Viime päivinä Suomeen on perustettu ainakin yksi uusi katupartiojoukko, joka ilmoittaa toimivansa yli viidellä suomalaisella paikkakunnalla. Osalla jäsenistä on yhteyksiä Suomen Sisuun.

Lisäksi maanantaina Perussuomalaiset nuoret ilmoitti kannattavansa katupartiotoimintaa.

Kolehmaisen mielestä katupartioille ei ole tarvetta. Päinvastoin: nyt poliisi joutuu kohdistamaan omaa toimintaansa niiden valvontaan.

”Asia on viestinnällisesti vaikea katupartioiden määrittelynkin kannalta. Ehkä minun olisikin syytä puhua vapaaehtoistoiminnasta. Jos yhteisen turvallisuuden suojelemisessa olisivat kaikki mukana, maahanmuuttajatkin, toiminta olisi hyvästä.”

Kolehmainen kuvailee aiempia esimerkkejä esimerkiksi venekerhojen tai asukasyhdistysten harjoittamasta vartiointityöstä. Hänestä Suomella on terveet perinteet.

”Toivoisin, että tällaista toimintaa järjestävät keskustelisivat viranomaisen kanssa, sopisivat asioista ja konsultoisivat.”

Tämä voisi koskea myös ulkomaalaisvastaisten tai muuten yhteiskuntarauhanvastaisten partioiden järjestäjiä.

”On ihan selvää, että poliisi ei katso hyvällä oman käden oikeutta. Jos he tulisivat juttusille, poliisilla olisi tilaisuus tehdä selväksi että rasistinen katupartiointi ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää. Katupartiointi ei saa lisätä turvattomuutta, aiheuttaa pelkoa kansalaisten keskuudessa tai olla suunnattuna jotakin ryhmää, kuten turvapaikanhakijoita, vastaan.”

Poliisihallitus ohjeistaa poliisilaitoksia katupartioista ja yhteistyöstä yhteisöjen ja alueiden asukkaiden kanssa vielä kuluvalla viikolla.

”Poliisi ottaa ryhmät seurantaansa ja puuttuu välittömästi havaitsemiinsa laittomuuksiin.”

Samalla nousee esiin myös viestintä.

”Meidän on pakko panostaa enemmän sosiaaliseen mediaan. Nopealla vastaamisella syntyviin keskusteluihin pystymme tekemään paljon ennaltaehkäisevää työtä.”

Myöhemmin maanantai-iltana Ylen A-Studiossa puhunut Kolehmainen toivoi myös poliisille lisää rahaa.

”Poliisi tarvitsee lisää resursseja, koska yleinen turvallisuustilanne on muun muassa turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisen ja Pariisin terrori-iskujen takia muuttunut”, Kolehmainen sanoi.

Kolehmainen sanoi, että turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä on tuonut Suomeen yhden uuden ilmiön: joukolla häiritseminen.

”Helsingin poliisilaitos selvittää, kuinka laajaa se on”, Kolehmainen sanoi.

”Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten laajana sitä on pidettävä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seppo Kolehmainen
 • Turvapaikanhakijat
 • Poliisi
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  5. 5

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  10. 10

   Merkittävä venäläispoliitikko uhkaa Yhdysvaltoja ”kivuliailla vastatoimilla” – USA:n edustajainhuone äänesti uusien Venäjä-pakotteiden puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää