Valikko
Kotimaa

Poliisiylijohtaja harmittelee lausuntoaan katupartioinnista – ”Olisi pitänyt tuomita suoremmin”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korostaa, ettei poliisi hyväksy rasistista, rikollista tai muuten yhteiskuntarauhaa rikkovaa motiivia katupartioinnille

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mielestä poliisi ei ole täysin onnistunut viestinnässään turvapaikanhakijatilanteen suhteen alkuvuonna.

”Keskusteluilmapiiri on nyt hyvin tunnelatautunut. Tarvitaan entistä enemmän herkkyyttä saada sanomansa oikein”, Kolehmainen sanoo.

Poliisihallituksessa on pohdittu viestintää viime päivinä yötä myöten: syinä ovat olleet Kolehmaisen oma lausunto katupartioista sekä Helsingin poliisin viestintä uudenvuodenaaton tapahtumista Helsingin ydinkeskustassa.

Katupartiot nousivat laajaan julkiseen keskusteluun vuoden alussa. Poliisiylijohtaja Kolehmaisen tulkittiin hyväksyvän myös Odinin soturit -nimellä esiintyvän ryhmän toiminta, vaikka siihen liittyy väkivaltarikostuomioita ja ulkomaalaisvastaisuutta.

Kolehmainen muistelee, että hänen lausuntoaan pidettiin varomattomana. Hän sanoo nyt, että oikeastaan se oli liian varovainen. Olisi pitänyt tuomita suoremmin.

”Poliisi on useaan otteeseen todennut, että Suomessa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen kuuluu yksiselitteisesti poliisille”, hän korostaa.

Loppuviikosta ja viikonloppuna Helsingin poliisilaitoksen päällystön viesti naisten ulkona tapahtuvasta ahdistelusta tulkittiin siten, että poliisi väittää asiaa uudeksi. Poliisilta ei myöskään löytynyt näyttöjä Senaatintorilla tapahtuneen ulkomaalaisten tekemän ahdistelun laajuudesta.

”Seksuaalirikokset julkisilla paikoilla eivät ole Suomessa uusi ilmiö. Ihmisen koskemattomuus on ehdoton, ja yksikin raiskaus on liikaa. Poliisin ensisijainen tehtävä on estää ne ennalta”, Kolehmainen huomauttaa.

Poliisia on syytetty sekä muukalaisvastaisuudesta että turvapaikanhakijoiden aiheuttamien ongelmien vähättelystä.

”Viestinnässä poliisi on nyt joukkojenhallintatilanteessa”, poliisiylijohtaja Kolehmainen vertaa. ”Kiviä sataa molemmilta puolilta.”

Kolehmaisen mukaan toimintaympäristö on muuttunut huomattavan paljon.

”Tilanne on aivan uusi, eikä se varmasti mene vuodessa ohi. Meidän on pakko satsata siihen.”

Muuttunut ympäristö on herättänyt huolta siitä, voiko poliisiin luottaa. Voi, vakuuttaa Kolehmainen.

”Ymmärrän niitä maahan saapuneita, joiden lähtömaissa poliisi on ollut väkivaltainen tai korruptoitunut. Meillä on iso haaste tehdä heillekin selväksi, että Suomessa poliisiin voi luottaa.”

Kolehmainen luottaa, etteivät yksittäiset kohut katupartioista tai ulkomaalaisten tekemän seksuaalisen ahdistelun laajuudesta horjuta perusluottamusta poliisiin.

”Otamme tilanteen vakavasti. Viranomainen ei voi valita puoltaan, vaan on kaikkien Suomessa olevien ihmisten yhteinen.”

Tämä koskee myös poliiseja ja heidän toimintaansa. Turvapaikanhakijoihin kohdistuvat asenteet poliisien kesken ovat kirjavat, eivätkä pelkästään myönteiset.

”Poliisia koskee poliisilain kohta, jonka mukaan virassa ja yksityiselämässä on käyttäydyttävä siten, ettei käyttäytyminen ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon”, Kolehmainen sanoo.

Sananvapautta ei kukaan halua rajoittaa.

”Laki antaa aika kovan velvoitteen myös yksityiselämän osalta hoitaa virkaa tinkimättömästi. Poliisilla on täysi nollatoleranssi rasismin ja muukalaisvihan suhteen. Käytännössä kaikki kuitenkin lähtee vuorovaikutustilanteesta, jonka on onnistuttava, vaikka sisimmässään olisi mitä mieltä hyvänsä.”

Viime päivinä Suomeen on perustettu ainakin yksi uusi katupartiojoukko, joka ilmoittaa toimivansa yli viidellä suomalaisella paikkakunnalla. Osalla jäsenistä on yhteyksiä Suomen Sisuun.

Lisäksi maanantaina Perussuomalaiset nuoret ilmoitti kannattavansa katupartiotoimintaa.

Kolehmaisen mielestä katupartioille ei ole tarvetta. Päinvastoin: nyt poliisi joutuu kohdistamaan omaa toimintaansa niiden valvontaan.

”Asia on viestinnällisesti vaikea katupartioiden määrittelynkin kannalta. Ehkä minun olisikin syytä puhua vapaaehtoistoiminnasta. Jos yhteisen turvallisuuden suojelemisessa olisivat kaikki mukana, maahanmuuttajatkin, toiminta olisi hyvästä.”

Kolehmainen kuvailee aiempia esimerkkejä esimerkiksi venekerhojen tai asukasyhdistysten harjoittamasta vartiointityöstä. Hänestä Suomella on terveet perinteet.

”Toivoisin, että tällaista toimintaa järjestävät keskustelisivat viranomaisen kanssa, sopisivat asioista ja konsultoisivat.”

Tämä voisi koskea myös ulkomaalaisvastaisten tai muuten yhteiskuntarauhanvastaisten partioiden järjestäjiä.

”On ihan selvää, että poliisi ei katso hyvällä oman käden oikeutta. Jos he tulisivat juttusille, poliisilla olisi tilaisuus tehdä selväksi että rasistinen katupartiointi ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää. Katupartiointi ei saa lisätä turvattomuutta, aiheuttaa pelkoa kansalaisten keskuudessa tai olla suunnattuna jotakin ryhmää, kuten turvapaikanhakijoita, vastaan.”

Poliisihallitus ohjeistaa poliisilaitoksia katupartioista ja yhteistyöstä yhteisöjen ja alueiden asukkaiden kanssa vielä kuluvalla viikolla.

”Poliisi ottaa ryhmät seurantaansa ja puuttuu välittömästi havaitsemiinsa laittomuuksiin.”

Samalla nousee esiin myös viestintä.

”Meidän on pakko panostaa enemmän sosiaaliseen mediaan. Nopealla vastaamisella syntyviin keskusteluihin pystymme tekemään paljon ennaltaehkäisevää työtä.”

Myöhemmin maanantai-iltana Ylen A-Studiossa puhunut Kolehmainen toivoi myös poliisille lisää rahaa.

”Poliisi tarvitsee lisää resursseja, koska yleinen turvallisuustilanne on muun muassa turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisen ja Pariisin terrori-iskujen takia muuttunut”, Kolehmainen sanoi.

Kolehmainen sanoi, että turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä on tuonut Suomeen yhden uuden ilmiön: joukolla häiritseminen.

”Helsingin poliisilaitos selvittää, kuinka laajaa se on”, Kolehmainen sanoi.

”Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten laajana sitä on pidettävä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seppo Kolehmainen
 • Turvapaikanhakijat
 • Poliisi
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää