Valikko
Kotimaa

Autoilija, muista nämä seitsemän asiaa ennen kuin lähdet lumipyryyn

Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertovat vinkit jokaiselle, joka lähtee ajamaan sankassa lumisateessa.

1. Onko pakko lähteä autolla liikkeelle?

Ensimmäiseksi autoilijan kannattaa harkita tarkoin, onko liikkeelle pakko lähteä. Sankassa lumipyryssä auto on syytä jättää kotiin, jos se vain on mahdollista.

”Kannattaa miettiä etätyövaihtoehtoa tai julkisia kulkuneuvoja, jos ne liikkuvat. Vaikka omalla autolla pääsisikin perille asti, ongelmaksi voi tulla parkkipaikan löytäminen, kun aurattu alue vähenee”, muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

2. Puhdista auto kunnolla

Jos liikkeelle on lähdettävä, on tärkeää puhdistaa ensin auto kunnolla.

”Katolle ei saa jättää puolen metrin lumikerrosta, joka pöllyää sitten takana tulevan päälle ja aiheuttaa vaaratilanteita. Samoin valot pitää putsata hyvin, jotta ne näkyvät”, kehottaa Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala.

Luomala pysähtyisi myös matkan varrella tarkistamaan, että valot ovat varmasti puhtaat. ”Nykyajan ledit eivät tuota lämpöä ja sulata lunta. Auton peräpää saattaa olla kokonaan umpeen muurautunut, eivätkä takavalot näy lainkaan.”

3. Tuulilasinpyyhkijät käyttökuntoon

Tuulilasinpyyhkijät pitää olla käyttökunnossa.

Pohjonen kehottaa tarkistamaan ennen lähtöä ainakin, että ne eivät ole jäätyneet kiinni tuulilasiin.

4. Palauta mieleesi yleistä ajotapaa koskevat ohjeet

yleistä ajotapaa koskevat ohjeet kannattaa palauttaa mieleen. Huonolla ajokelillä ei saa olla kiire mihinkään, ja ajonopeus täytyy sovittaa kelin mukaan.

Ajotapaan liittyy myös ennakoiva ajotyyli. Liikennevaloihin, risteyksiin ja liikenneympyröihin ei pidä tulla kovalla nopeudella, vaan ennemminkin ryömien, Pohjonen neuvoo.

Lisäksi kannattaa miettiä reittivalintaa. Jyrkkiä ja ahtaita mäkiä voi välttää.

5. Muista lumen alle jääneet merkinnät

On hyvä muistaa, että vaikka kaistaviivat, suojatiet ja muut merkinnät ovat jääneet lumen alle, ne ovat yhä olemassa.

”Paljon näkee sitä, että lumisella kelillä ajo lähestyy keskiviivaa, mikä aiheuttaa vaaratilanteita. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden huomiointi on myös oltava lumituiskussa entistä tarkempaa”, sanoo Pohjonen.

Pohjonen kehottaa hahmottamisharjoituksiin myös parkkipaikoilla.

”Parkkipaikoista on lumen keskellä yleensä pula ja puute. Se johtuu osittain siitä, että paikkaan, johon aiemmin mahtui kymmenen autoa, on nyt jätetty väljästi viisi. Autoilijan pitäisi hahmottaa parkkiruutujen viivat lumen alta.”

6. Käytä sumuvaloja

”Suosittelen käyttämään sumuvaloja pöllyävässä lumessa. Siihen ne on oikeastaan tarkoitettu. Varsinkin takasumuvalo on hyödyllinen. Ne loistavat kirkkaana ja pitävät osaltaan ajovalot puhtaana”, Pohjonen ohjeistaa.

Luomala muistuttaa, että lumituiskussa päiväaikaankin ajovalot pitää olla kytkettynä päälle. Jos ajaa pelkillä huomiovaloilla, ne eivät näy mihinkään.

7. Varustaudu kunnolla

Viimeiseksi ammattilaiset opastavat varustautumaan.

”Takakonttiin kunnon jalkineet, vaikkapa kumisaappaat, ettei tarvitse pikkukengillä kahlata, jos matka katkeaa. Lapiostakaan ei ole haittaa. Parempi sillä on kaivaa kuin cd-levyn kannella, jos tarve tulee”, Pohjonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Autoilu
 • Lumi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää