Valikko
Kotimaa

Hallituksella on edessään kiireiset ajat – näistä on päätettävä

Kevään kehys­neuvottelujen yhteydessä arvioidaan lisäkiristysten tarve.

Ministerit ovat palailleet nyt lomilta. Hallituksella on edessä kiireinen kevätkausi. Valmisteilla on useita isoja hankkeita, joista työläimpiin kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä aluehallinnon uudistus.

Hallituksen kaavailema kilpailukykylakipaketti eli oppositiopuolueiden ja ay-liikkeen tyrmäämä ”pakkolakipaketti” voi vielä peruuntua, jos työmarkkinajärjestöt päätyvät sopuun toimista kilpailukyvyn parantamiseksi.

Hallitus tarkistaa toimintasuunnitelmansa ja aikataulun myöhemmin keväällä.

Kaikkien työllisyyttä ja kilpailukykyä parantavien toimien yhteisvaikutuksia ja hallitusohjelmassa linjattujen toimien toteutumista arvioidaan kevään kehysneuvottelujen yhteydessä. Hallituksen tarkoitus on päättää tuolloin mahdollisesti tarvittavista lisäkiristyksistä.

Pakkolakeja ja paikallista sopimista valmistellaan

Hallituksen kilpailupaketilla eli pakkolakipaketilla tavoitellaan viiden prosentin parannusta yritysten kustannuskilpailukykyyn. Hallituksen mukaan se tukisi talouden kasvua ja lisäisi työllisyyttä.

Pakkolakipaketissa on lukuisia työelämää kiristäviä ehdotuksia.

Tavoitteet edellyttävät muutoksia ainakin työsopimuslakiin, työaikalakiin, vuosilomalakiin ja työterveyshuoltolakiin. Asioita valmistelee kolmikantainen työryhmä, jonka määräaika on tammikuun lopussa.

Hallituksen esitysten pitäisi valmistua helmikuun lopussa, jotta eduskunta pääsisi käsittelemään pakettia kevätkaudella. Uudistusten olisi tarkoitus tulla voimaan ennen ensi syksyä.

Paikallista sopimista ja henkilöstön asemaa edistävää lainsäädäntöä valmistellaan myös kolmikantaisessa työryhmässä. Ehdotusta odotetaan maaliskuun puolivälissä.

Hallituksen on tarkoitus antaa lausuntokierroksen jälkeen esitys eduskunnalle toukokuussa. Lakien pitäisi tulla voimaan jo ensi syyskuussa.

Työttömyysturvauudistus on paraikaa sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa. Hallitus haluaa leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa sadalla päivällä ensi vuoden alusta lähtien. Esitys annetaan eduskunnalle näillä näkymin huhtikuussa.

Tarkoitus on, että alle kolme vuotta kestäneessä työsuhteessa ansiosidonnainen turva lyhenee 400 päivästä 300 päivään ja muilla 500:sta 400 päivään. Turvan taso pysyisi ennallaan.

Yli 58-vuotiailla kesto säilyy 500 päivässä.

Uusien maakuntien tehtävät selviävät pian

Aluehallinnon uudistuksen tavoitteena on sovittaa yhteen valtion aluehallinto ja maakuntahallinto. Uusille itsehallinto­alueille siirtyisi sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi pelastustoimen ja maakuntien liittojen tehtävät, lähes kaikki ely-keskusten tehtävät ja mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto.

Itsehallintoalueet perustettaisiin nykyisten maakuntien pohjalle vuoden 2019 alussa. Maakunta-nimi alueille on ilmeisesti tulossa pysyvästi, sillä Kotimaisten kielten keskus Kotus on sitä suositellut.

Alueita on tulossa 18, joista viidentoista vastuulla olisi so­siaali- ja terveydenhuollon järjestäminen. Kolme maakuntaa järjestäisi sote-asiat yhdessä naapurimaakunnan kanssa.

Sote- ja aluehallinnon uudistusta valmistellaan nyt lukuisissa työryhmissä. Päävastuut ovat valtiovarainministeriössä sekä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Valtiovarainministeriö on kutsunut keskeisimmät tahot selvitystyön kuulemistilaisuuteen keskiviikkona. Hankkeen projektinjohtajan, alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin tilannekatsauksen lisäksi selvityshenkilö, ministeri Lauri Tarasti kertoo ministeriöiden taustaselvityksistä ja tehtävien siirron toteuttamistavasta ja organisoinnista.

Itsehallintoalueille siirrettävistä tehtävistä päätetään alkukevään aikana.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) saa Tarastin ehdotuksen tehtävien siirrosta 26. tammikuuta.

Lausuntokierros itsehallinto­alueista päättyy 9. helmikuuta. Hallituksen on tarkoitus linjata aluehallinnon uudistuksen perusteet helmikuussa.

Hallituksen pitäisi päättää tulevien maakuntien vaalijärjestelmästä ja ensimmäisten aluevaalien ajankohdasta helmikuussa. Vaaliasioita pohditaan nyt eduskuntapuolueiden puoluesihteereiden työryhmässä. Harkittavana on listavaalin käyttöönotto.

Sisäinen turvallisuus on myös pohdinnassa

Sisäministeriössä valmistellaan kattavaa sisäisen turvallisuuden selontekoa. Hallitus antaa selonteon eduskunnalle loppukeväällä.

Korjaus 13.1. klo 11.32: Pakkolakien on tarkoitus olla voimassa ensi syksyyn mennessä, ei ensi vuoden alussa, kuten kirjoituksessa aluksi mainittiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  3. 3

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  4. 4

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  5. 5

   Lapin supertalvi pyörii ulkomaalaisten ”seikkailijoiden” työllä – turistiopas voi tienata vähemmän kuin siivooja

  6. 6

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  7. 7

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  8. 8

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Voimakas maanjäristys Tyynellämerellä Papua-Uudessa-Guineassa – lähialueen saarille annettiin tsunamivaroitus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  6. 6

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää