Valikko
Kotimaa

Liikaa kovia rasvoja ja suolaa – THL: Juuri kukaan ei syö ravintosuositusten mukaan

Suosituksen mukaan jokaisen pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka päivä. Niin tekee kuitenkin vain 20 prosenttia THL:n tutkimukseen haastatelluista suomalaisista.

Syömme merkittävästi terveellisemmin kuin 30 vuotta sitten, mutta silti ravitsemussuositukset toteutuvat vain harvan ruokavaliossa hyvin. Tämän havaitsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa tutkimuksessaan.

Siinä verrattiin kaksi vuotta sitten uusittuja valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia suomalaisten itse kertomiin tietoihin syömisistään. Tiedot ovat THL:n tuoreimmasta Finravinto-tutkimuksesta, jossa haastateltiin lähes 2 000 suomalaista.

Nämäkin tiedot saattavat olla parempia kuin todellisuus, pohtii THL:n tutkimuspäällikkö Satu Männistö. Tutkimukseen osallistuminen vaatii vaivaa, ja usein terveydestä tietoisimmat osallistuvat aktiivisimmin.

Lähes kaikilla on parannettavaa. Tutkimus selvitti yhdeksän suosituksen toteutumista, ja vain harva saavutti ne kaikki. Vähintään viisi suositusta toteutui 33 prosentilla naisista ja vain 15 prosentilla miehistä.

Suosituksen mukaan jokaisen pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka päivä. Niin tekee kuitenkin vain 20 prosenttia haastatelluista. Sen sijaan lähes kaikki saavat ruuastaan liikaa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa.

Käytännössä se tarkoittaa yleensä sitä, että kasvimargariinin sijaan syödään voita ja mariineja eli voi-kasviöljysekoituksia. Niiden menekki kasvoi muutaman vuoden takaisen karppausinnostuksen myötä, ja siihen vaikutti myös kiinnostus kokkailuun.

”Moni saattaa kuvitella, että mariinit ovat terveellisiä”, Männistö sanoo. Terveellisempiä kuitenkin olisivat kasviöljyt ja niistä tehdyt margariinit, mutta tarpeeksi kasviöljyä käyttää vain 20 prosenttia suomalaisista.

Kohennettavaa on myös suolan ja kuidun suhteen. Suolan kulutus on vähentynyt, mutta yli 80 prosenttia naisista ja 90 prosenttia miehistä saa sitä edelleen yli suositusten. Kuitua taas tarvitsee lisää valtaosa miehistä (80 prosenttia) ja yli puolet naisista (60 prosenttia).

Suosituksia kannattaisi kuitenkin noudattaa, jos haluaa pysyä terveenä. Suositukset laadittiin niin, että ne tukevat terveyttä ja varmistavat, että tarpeellisia ravintoaineita kertyy tarpeeksi.

Niin tapahtuu myös käytännössä. Runsas vuosi sitten väitellyt THL:n erikoistutkija Noora Kanerva havaitsi, että niin sanottua Itämeren ruokavaliota noudattavat ovat terveempiä.

Itämeren ruokavalio on pohjoisiin raaka-aineisiin perustuva vaihtoehto terveelliseksi todetulle Välimeren ruokavaliolle. Se heijastuu myös ravitsemussuosituksissa.

Itämeren ruokavalion mukaan syövien vyötäröt ovat kapeampia, ja heillä on pienempi vaara tulehdusarvojen kohoamiseen. Lievästi kohonnut tulehdusarvo CRP kertoo, että kehossa muhii matala-asteinen tulehdus. Sen taas on havaittu olevan yhteydessä lihavuuteen ja kansansairauksiin kuten kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Uskollisimmin ruokavaliota noudattaneet söivät runsaasti viljaa. He saivat ruuasta enemmän hiilihydraatteja, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähemmän kovaa rasvaa ja alkoholia.

”Viljoissa on vähän energiaa ja runsaasti kuitua. Ne taas vähentävät nälän tunnetta. Kenties juuri tämä ehkäisee painon kertymistä”, Kanerva päätteli.

Oikaisu 13.1. klo 16.10: Ruokakolmion yhteydessä esitetyissä tiedoissa oli virheitä. Tyydyttyneiden rasvahappojen suositeltu saanti päivässä on alle 10 prosenttia energiasta vuorokaudessa, ei 10 grammaa. Myös lisätyn sokerin suositeltu saanti on alle 10 prosenttia energiasta vuorokaudessa, ei alle 10 grammaa. Punaisen lihan suositeltu saanti viikossa on korkeintaan 500 grammaa, ei alle 100 grammaa vuorokaudessa. Kuidun saantisuositus on 25-35 grammaa vuorokaudessa, ei yli 3 grammaa vuorokaudessa. Miesten saanti on 22 grammaa vuorokaudessa, ei 2,5, ja naisten 21 grammaa vuorokaudessa, eikä 2,9, kuten kuviossa väitettiin. Alla korjattu kuvio.

Kalaa, rypsiöljyä ja täysjyväviljaa

 Itämeren ruokavalio on pohjoisiin raaka-aineisiin perustuva vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle.

 Sitä noudattavat syövät paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mutta vähän punaista lihaa, kovaa rasvaa ja alkoholia.

 Terveelliseksi todettuun ruokavalioon kuuluvat myös viljat, rypsiöljy, kala ja rasvaton maito.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • ravinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  2. 2

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  8. 8

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  9. 9

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää