Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Liikaa kovia rasvoja ja suolaa – THL: Juuri kukaan ei syö ravintosuositusten mukaan

Suosituksen mukaan jokaisen pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka päivä. Niin tekee kuitenkin vain 20 prosenttia THL:n tutkimukseen haastatelluista suomalaisista.

Syömme merkittävästi terveellisemmin kuin 30 vuotta sitten, mutta silti ravitsemussuositukset toteutuvat vain harvan ruokavaliossa hyvin. Tämän havaitsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa tutkimuksessaan.

Siinä verrattiin kaksi vuotta sitten uusittuja valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia suomalaisten itse kertomiin tietoihin syömisistään. Tiedot ovat THL:n tuoreimmasta Finravinto-tutkimuksesta, jossa haastateltiin lähes 2 000 suomalaista.

Nämäkin tiedot saattavat olla parempia kuin todellisuus, pohtii THL:n tutkimuspäällikkö Satu Männistö. Tutkimukseen osallistuminen vaatii vaivaa, ja usein terveydestä tietoisimmat osallistuvat aktiivisimmin.

Lähes kaikilla on parannettavaa. Tutkimus selvitti yhdeksän suosituksen toteutumista, ja vain harva saavutti ne kaikki. Vähintään viisi suositusta toteutui 33 prosentilla naisista ja vain 15 prosentilla miehistä.

Suosituksen mukaan jokaisen pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka päivä. Niin tekee kuitenkin vain 20 prosenttia haastatelluista. Sen sijaan lähes kaikki saavat ruuastaan liikaa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa.

Käytännössä se tarkoittaa yleensä sitä, että kasvimargariinin sijaan syödään voita ja mariineja eli voi-kasviöljysekoituksia. Niiden menekki kasvoi muutaman vuoden takaisen karppausinnostuksen myötä, ja siihen vaikutti myös kiinnostus kokkailuun.

”Moni saattaa kuvitella, että mariinit ovat terveellisiä”, Männistö sanoo. Terveellisempiä kuitenkin olisivat kasviöljyt ja niistä tehdyt margariinit, mutta tarpeeksi kasviöljyä käyttää vain 20 prosenttia suomalaisista.

Kohennettavaa on myös suolan ja kuidun suhteen. Suolan kulutus on vähentynyt, mutta yli 80 prosenttia naisista ja 90 prosenttia miehistä saa sitä edelleen yli suositusten. Kuitua taas tarvitsee lisää valtaosa miehistä (80 prosenttia) ja yli puolet naisista (60 prosenttia).

Suosituksia kannattaisi kuitenkin noudattaa, jos haluaa pysyä terveenä. Suositukset laadittiin niin, että ne tukevat terveyttä ja varmistavat, että tarpeellisia ravintoaineita kertyy tarpeeksi.

Niin tapahtuu myös käytännössä. Runsas vuosi sitten väitellyt THL:n erikoistutkija Noora Kanerva havaitsi, että niin sanottua Itämeren ruokavaliota noudattavat ovat terveempiä.

Itämeren ruokavalio on pohjoisiin raaka-aineisiin perustuva vaihtoehto terveelliseksi todetulle Välimeren ruokavaliolle. Se heijastuu myös ravitsemussuosituksissa.

Itämeren ruokavalion mukaan syövien vyötäröt ovat kapeampia, ja heillä on pienempi vaara tulehdusarvojen kohoamiseen. Lievästi kohonnut tulehdusarvo CRP kertoo, että kehossa muhii matala-asteinen tulehdus. Sen taas on havaittu olevan yhteydessä lihavuuteen ja kansansairauksiin kuten kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Uskollisimmin ruokavaliota noudattaneet söivät runsaasti viljaa. He saivat ruuasta enemmän hiilihydraatteja, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähemmän kovaa rasvaa ja alkoholia.

”Viljoissa on vähän energiaa ja runsaasti kuitua. Ne taas vähentävät nälän tunnetta. Kenties juuri tämä ehkäisee painon kertymistä”, Kanerva päätteli.

Oikaisu 13.1. klo 16.10: Ruokakolmion yhteydessä esitetyissä tiedoissa oli virheitä. Tyydyttyneiden rasvahappojen suositeltu saanti päivässä on alle 10 prosenttia energiasta vuorokaudessa, ei 10 grammaa. Myös lisätyn sokerin suositeltu saanti on alle 10 prosenttia energiasta vuorokaudessa, ei alle 10 grammaa. Punaisen lihan suositeltu saanti viikossa on korkeintaan 500 grammaa, ei alle 100 grammaa vuorokaudessa. Kuidun saantisuositus on 25-35 grammaa vuorokaudessa, ei yli 3 grammaa vuorokaudessa. Miesten saanti on 22 grammaa vuorokaudessa, ei 2,5, ja naisten 21 grammaa vuorokaudessa, eikä 2,9, kuten kuviossa väitettiin. Alla korjattu kuvio.

Kalaa, rypsiöljyä ja täysjyväviljaa

 Itämeren ruokavalio on pohjoisiin raaka-aineisiin perustuva vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle.

 Sitä noudattavat syövät paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mutta vähän punaista lihaa, kovaa rasvaa ja alkoholia.

 Terveelliseksi todettuun ruokavalioon kuuluvat myös viljat, rypsiöljy, kala ja rasvaton maito.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • ravinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Väsyttääkö, vaikka nukut riittävästi? Kyse voi olla fyysisistä ongelmista, jotka voi hoitaa

  5. 5

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  6. 6

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   17-vuotiaan pojan epäillään salakuljettaneen kilokaupalla kovia huumeita Suomeen – Maastokätköjä löytynyt Käpylästä ja Tapiolasta

  9. 9

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  10. 10

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  4. 4

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  5. 5

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  6. 6

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  7. 7

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  8. 8

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää