Valikko
Kotimaa

Vasemmistoliitto järjestää puheenjohtajaehdokkaista jäsenäänestyksen – vasta yksi ilmoittautunut

Puheenjohtajakisassa järjestetään neuvoa-antava jäsenäänestys, jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi. Jo ilmoittautunut Myllykoski saa lähes varmasti vastaehdokkaita.

Vasemmistoliitto järjestää neuvoa-antavan jäsenäänestyksen uudesta puheenjohtajasta, jos ehdokkaita asetetaan enemmän kuin yksi maaliskuun loppuun mennessä.

”Ehdokkaita tulee varmasti enemmän kuin yksi, joten jäsen­äänestys on todennäköinen”, sanoo vasemmistoliiton puoluesihteeri Marko Varajärvi.

Vasemmistoliitto järjestäisi jäsenäänestyksen puheenjohtajasta ensimmäistä kertaa puolueen historiassa.

Vasemmistoliitto valitsee puoluetta vuodesta 2009 lähtien johtaneen kansanedustaja Paavo Arhinmäen tilalle uuden puheenjohtajan puoluekokouksessa kesäkuussa.

Helsinkiläinen Arhinmäki, 39, ilmoitti marraskuussa puoluevaltuuston kokouksessa, että ei asetu ehdolle.

Tähän mennessä vain satakuntalainen toisen kauden kansanedustaja Jari Myllykoski, 59, on ilmoittautunut puheenjohtajakisaan.

Nyt odotetaan, että Myllykosken lisäksi kisaan ilmoittautuisi ainakin kolme kansanedustajaa.

Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen, 36, aikoo tehdä päätöksensä viimeistään helmikuun alussa.

Pekonen on toisen kauden kansanedustaja Riihimäeltä, Hämeen vaalipiiristä. Viime vaaleissa hän sai 5 487 ääntä.

”En ole vielä tehnyt päätöstäni. Haluan olla varma asiasta ja olla sitten täysillä kisassa mukana, jos päätän osallistua”, hän sanoo.

Pekonen toivoo, että neuvoa-antava jäsenäänestys toteutuisi. Ihanteellisin ehdokasmäärä hänen mielestään olisi 3–5.

”Puoluekokous tekee tietysti valinnan, mutta jos joku ehdokas saa selkeästi enemmistön jäsenistöstä taakseen, silloin puoluekokouksen olisi syytä kunnioittaa sitä tahtotilaa”, hän sanoo.

Pekonen muistuttaa, että jokainen puolue on moniääninen, joten jäsenäänestyksen yhteydessä erilaiset arvot ja ajatukset tulisivat selkeästi esille.

”Yhteiskunnallista keskustelua ei ylipäätään koskaan käydä liikaa.”

Ensimmäisen kauden kansanedustajat, turkulainen Li Andersson, 28, ja oululainen Hanna Sarkkinen, 27, aikovat ilmoittaa mahdollisesta ehdokkuudestaan myös lähiaikoina.

Eduskuntaryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimiva Andersson sai eduskuntavaaleissa 15 071 ääntä. Hän menestyi myös vuoden 2014 europarlamentissa ja pääsi varapaikalle yli 47 000 äänellä.

”Pohdin asiaa vakavasti. Ilmoitan päätöksestäni ehkä kuun vaihteessa”, sanoo Andersson.

Sarkkisella on tärkeä tehtävä puoluevaltuuston puheenjohtajana. Hän sai eduskuntavaaleissa 9 582 ääntä.

”En ole vielä päättänyt mitä teen. Kerron kyllä muutaman viikon sisällä”, Sarkkinen sanoo.

Hän pitää ”ihan varmana”, että jäsenvaali on tulossa.

Puolueen heikkoon vaalimenestykseen pettynyt Jari Myllykoski ilmoitti jo eduskuntavaalien jälkeen keväällä, että hän haastaa Arhinmäen.

Viime kevään vaaleissa Myllykoski valittiin toiselle kaudelleen 4 175 äänellä.

Vasemmistoliiton Satakunnan piirijärjestö päätti esittää Myllykoskea ehdolle ennen kuin Arhinmäki oli ilmoittautunut, ettei ole käytettävissä. Satakunnan piirikokous puolestaan esitti toiseksi ehdokkaaksi Arhinmäkeä.

Myllykoski on entinen pääluottamusmies ja Metallityöväen liiton työehtosihteeri. Hän nostaa kampanjassaan työmiesten ja -naisten asiaa esille.

Myllykoski on pettynyt siihen, etteivät spekulaatioissa mukana olleet naiset ole vielä ilmoittautuneet kisaan. Hänen mielestään puolueen kannalta hyvä hetki ilmoittautua olisi ollut jo joulun jälkeen, kun politiikassa muuten oli hiljaista.

”Nyt rohkeasti mukaan”, hän yllyttää kansanedustajakollegoitaan.

Puoluesihteerikin vaihtuu. Vuodesta 2013 puoluesihteerinä toiminut Varajärvi kertoo, ettei halua jatkaa puoluesihteerin tehtävässä perhesyistä.

Puoluesihteerin paikkaa havittelee ainakin hämeenlinnalainen Irma Taavela. Kisaan on tulossa pari muutakin ehdokasta.

Kokous Oulussa

 Vasemmistoliiton puoluekokous järjestetään Oulun kaupunginteatterissa 10.–12. kesäkuuta. Puheenjohtaja valitaan 11. kesäkuuta.

 Jos maaliskuun loppuun mennessä puheenjohtajakisassa on enemmän kuin yksi ehdokas, järjestetään neuvoa-antava jäsenäänestys postivaalina 16. toukokuuta–3. kesäkuuta.

 Jäsenäänestyksessä äänioikeutettuja olisivat 29. huhtikuuta mennessä vuoden 2016 jäsenmaksunsa maksaneet puolueen jäsenet. Puolueella on noin 10 000 jäsentä. Puoluekokousedustajia on noin 300.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää