Valikko
Kotimaa

Valelääkäri Esa Laiho epäilee päihdeongelmaisen tuttavansa ilmiantaneen hänet – halusi rauhoittavia lääkkeitä

Esa Laiho kertoo perjantaina omin sanoin oikeudessa toiminnastaan. Kuulemiselle on varattu koko päivä. Hän ei enää muista sitä tilannetta, jolloin päätös valetutkinnon hankkimisesta syntyi.

Valelääkäri Esa Laiho kertoi perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa, että hänellä oli paineita alkaa tehdä Yhdysvaltojen vuosien jälkeen harjoittelijana lääkärin töitä Suomessa, koska hänen äitinsä ja kaverit luulivat kaiken olevan ammatillisesti kunnossa.

Laiho kertoo perjantaina omin sanoin oikeudessa toiminnastaan. Kuulemiselle on varattu koko päivä.

Laiho oli joutunut lopettamaan pyrkimyksensä saada lääkärin tutkinto Yhdysvalloissa, koska viranomaisille ja hänet työllistäneen tutkimuslaitoksen johdolle oli selvinnyt Yhdysvalloissa, että hänellä on epäselvyyksiä taustalla. Laiho oli hankkinut väärennetyn lääkärin tutkinnon Venäjältä.

Laiho kertoi, että paljastuminen Yhdysvalloissa ”hävetti ihan älyttömästi”. Laihon mukaan se saattoi olla hänelle pahempi tilanne kuin paljastuminen vuosia myöhemmin Suomessa.

Hän syyllistyi vielä Yhdysvalloissa väärennettyjen reseptien kirjoittamiseen, minkä vuoksi hänet tuomittiin vankilaan ja karkotettiin.

”Minulla oli kaikki rahat loppu. En tiennyt, mitä tekisin. Kotona oli myös paineita”, Laiho kuvaili tilannettaan Suomeen palaamisen jälkeen.

Laiho sai paikan Laakson sairaalasta. Omasta mielestään hän oli Yhdysvalloissa hankkinut ainakin amanuenssia vastaavan osaamisen, mikä vastasi hänen tehtäviään Laaksossa.

Sen jälkeen hän työskenteli lääkärinä Suomessa väärennetyn tutkintotodistuksen turvin vuosina 2001–2011. Hänen epäillään aiheuttaneen kahden potilaan kuoleman ja vaarantaneen neljän muun hengen ja terveyden.

Laiho sanoi oikeussalissa, ettei hän saanut noina vuosina huomautuksia työstään sen enempää valvovalta viranomaiselta, työtovereilta kuin potilailta tai heidän omaisiltaan.

Laihon avustaja, oikeustieteen tohtori Kari Uoti kysyi aamulla, mitä Laiholle tapahtui sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat paljasti hänet Suomessa vuonna 2011.

”Kai se elämä romahti. Tietenkään en osannut tällaista odottaa”, Laiho vastasi.

Laiho kertoi, että seuraavana päivänä poliisi tuli tekemään kotietsinnän ja vei hänet poliisilaitokselle Pasilaan.

Hän kertoi olevansa 95-prosenttisen varma, että eräs hänen päihdeongelmainen tuttavansa ilmiantoi hänet, koska Laiho ei suostunut kirjoittamaan hänelle rauhoittavia lääkkeitä.

Tuttava oli Laihon mukaan uhannut, että hänen tulee kirjoittaa reseptit, jos hän haluaa jatkaa työtään. Laiho luonnehti sitä oikeudessa kiristykseksi.

Laiho kertoi aamupäivän aikana lääketieteen opinnoistaan Pohjois-Amerikassa. Ne katkesivat ensimmäisen kerran Rossin yliopistossa, koska hän ei saanut maksettua opintomaksuja.

Laiho kertoo ajautuneensa rahapulan vuoksi umpikujaan ja hankkineensa väärennetyn todistuksen lääkärin tutkinnosta Venäjällä, jotta voi edistää mahdollisuuksiaan edetä kohti lääkärin ammattia Yhdysvalloissa.

”En puolustele sitä mitenkään”, Laiho sanoi oikeussalissa.

Hän ei enää muista sitä tilannetta, jolloin päätös valetutkinnon hankkimisesta syntyi.

”Olen miettinyt, miksi tein tällaisen päätöksen, joka muutti minun elämäni. En muista. Kun viranomaiset saivat paperit Pietarista, niin ei ollut enää paluuta”, Laiho sanoi.

Oikeudenkäynnissä käsitellään Esa Laihon syytteitä muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Laiho kiisti kaikki syytteet oikeudenkäynnin pääkäsittelyn ensimmäisenä päivänä maanantaina.

Vakavampien rikossyytteiden eli hoitovirheitä koskevien syytteiden käsittely alkaa maaliskuun alussa. Syyttäjä vaatii Laiholle rangaistusta muun muassa kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Laihon avustaja Kari Uoti on arvioinut, että oikeudenkäynnin keskeiseksi kysymykseksi nousee Laihon pätevyys työskennellä lääkärinä. Laiho myöntää, että hänen venäläinen tutkintotodistuksensa on väärä.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely jatkuu toukokuuhun asti.

Laiho toimi lääkärinä kymmenisen vuotta

 Syytteiden mukaan Esa Laiho esitti Suomen viranomaisille väärennetyn todistuksen, jonka mukaan hän olisi valmistunut lääkäriksi pietarilaisesta Pavlovin yliopistosta vuonna 1994. Ensimmäisen kerran Laiho esitti väärän tutkintotodistuksen vuonna 1995, mutta lähti pian sen jälkeen Yhdysvaltoihin.

 Yhdysvalloissa lääketieteen opinnot kuitenkin lopahtivat, kun hänen venäläinen todistuksensa huomattiin väärennetyksi. Hänet karkotettiin Yhdysvalloista sen jälkeen, kun hän oli saanut vankeusrangaistuksen reseptiväärennyksistä.

 Suomessa Laiho alkoi työskennellä lääkäriharjoittelijana vuonna 2001. Pari vuotta sen jälkeen hän sai luvan toimia itsenäisenä lääkärinä.

 Laiho työskenteli suurelta osin geriatrian eli vanhustenhoidon parissa. Laiho ehti toimia lääkärinä kymmenisen vuotta ennen kuin Ilta-Sanomat paljasti marraskuussa 2011, ettei hänellä ole tutkintoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valelääkäriepäilyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  6. 6

   Räikkönen otti vahvan startin ja johtaa Monacossa – HS seuraa suomalaisten taistelua

  7. 7

   Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

  8. 8

   Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  9. 9

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  10. 10

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  9. 9

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  10. 10

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää