Valikko
Kotimaa

Puolet turvapaikanhakijoista tulee itärajan yli Lappiin – ”Maahantuloa pyörittää selvästi järjestäytynyt rikollisuus”

Turvapaikanhakijoilta rahastetaan Venäjällä tuhansia euroja kuljetuksista rajan tuntumaan.

Salla

Romutuskunnossa oleva venäläisauto pysähtyy puomille Sallan raja-asemalla iltapimeällä. Puomi ei nouse. Kukaan ei nouse autosta.

Rajaviranomaisten kehotuksesta kuljettaja ja matkustajat tulevat ulos. Seurue – iranilais- ja intialaismiehet sekä afganistanilainen nainen lapsineen – on tehnyt pienessä autossa pitkän matkan Venäjän puolella. Pakkasta oli liki 30 astetta.

Tämä on arkipäivää Itä-Lapin rajavartioasemilla, joiden kautta Suomeen on tullut tänä vuonna jo yli 250 turvapaikanhakijaa, suurin osa Sallasta.

Tulijat ajavat rajan yli vanhoilla romuautoilla, jotka he ovat ostaneet Murmanskista kalliilla hinnalla. Lapin rajavartioston mukaan suurin osa tulijoista on maksanut matkastaan tuhansia, jopa kymmenentuhatta dollaria – ja velkaantueet matkan järjestäjille.

HS:n Sallassa haastattelemien turvapaikanhakioiden mukaan matkanjärjestäjät kuljettavat autot rajan tuntumaan, josta matkalaiset jatkavat omin avuin. Näin maahantulon järjestäjä jää tuntemattomaksi.

Rajaviranomaisten mukaan toiminnan taustalla on järjestäytynyt rikollisuus, jonka lonkerot ulottuvat Suomeen saakka.

”Laitonta maahantuloa pyörittää selvästi järjestäytynyt rikollisuus, joka toimii lähtömaassa, kauttakulkumaassa ja kohdemaassa”, sanoo Lapin rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Jussi Sainio.

Itä-Lapin raja-asemilla vilkastui viime vuoden lopulla, kun Norja alkoi käännyttää Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita rajalla. Jos 20 tulijan päivätahti jatkuu, Suomeen saapuisi Venäjältä 7 500 maahantulijaa vuodessa, Sainio laskee.

HS vietti kaksi päivää Sallan raja-asemalla. Tänä aikana rajalle saapui 35 turvapaikanhakijaa kuudella autolla. Joukossa oli sekä lapsiperheitä että yksittäisiä tulijoita Afganistanista, Iranista, Intiasta, Syyriasta, Ghanasta, Kamerunista, Norsunluurannikolta ja Bangladeshista.

Syyrialainen mies istuu nukkuva pikkupoika sylissään. Perheen äiti on kuulustelussa, eikä mies halua kertoa matkastaan Suomeen. Pian koko perhe nukkuu ikkunalaudan lämpöpatterin päällä.

Afrikkalaiset kertovat lähteneensä kotimaastaan muun ­muassa kristinuskonsa vuoksi ja terrorismin pelossa. Monet ovat asuneet pitkään Moskovassa. Siellä he ovat kuulleet Suomesta.

Kamerunilainen Michel Fotson, 22, kertoo, miten kuuden miehen seurue tapasi Murmanskissa ja keräsi porukan autoon, joka maksoi 800 dollaria (730 euroa).

”Sekä venäläiset että suomalaiset antoivat ruokaa ilmaiseksi”, miehet kertovat. Poliisi puolestaan auttoi miehiä pääsemään rajalle korjaamalla rikki menneen auton.

Nyt Fotson ja niin ikään kamerunilainen Frack Bilong, 25, haluaisivat päästä Suomeen opiskelemaan ja pelaamaan jalkapalloa.

Tulijat tunnistaa nopeasti: Venäjän rekisterissä oleva auto pysähtyy raja-asemalle, eikä kukaan tule passintarkastukseen.

Näin tekevät myös bangladeshilaiset miehet, jotka nousevat autosta vasta kehotuksesta. Reppu selässä he kävelevät odotushalliin. Miehet kertovat viettäneensä autossa kuusi päivää. Auton he hankkivat Murmanskista, josta tuntematon venäläiskuljettaja toi heidät Kantalahteen, lähes 200 kilometrin päähän rajalta. Sieltä talveen tottumattomat ajoivat auton rajalle.

Joi Raisui, 21, lähti Bangladeshista joulukuussa ja tuli Moskovan kautta Murmanskiin. Hän maksoi automatkastaan rajalle 1 500 dollaria (noin 1 370 euroa).

”Minun oli pakko tulla Suomeen, koska tarvitsen suojelua. Olin Bangladeshissa mukana opiskelijapolitiikassa, enkä kuulu kansallispuolueeseen”, Raisui sanoo.

Myös Abu Sayed MD, 25, kertoo lähteneensä mielipiteidensä vuoksi: ”Bangladeshissa valtapuolueen mielipiteistä poikkeavat kannat ovat laittomia.”

Miehet kertovat kuulleensa, että Suomessa on rauhallinen poliittinen ilmapiiri.

Työ raja-asemalla on muuttanut melkoisesti. Koskaan ei tiedä etukäteen, milloin ja kuinka monta tulijaa rajalle ilmaantuu. Sen jälkeen maahanmuuttopuhuttelut ja rekisteröinnit kestävät tunteja.

”Välillä kestää kauan, ennen kuin selviää, minkä kielen tulkkia tarvittaisiin”, sanoo Sallan Kelloselän rajavartioaseman varapäällikkö Matti Pekkala.

Jokainen turvapaikanhakija pääsee maahan. ”Rajalla me emme voi muuta kuin ottaa kaikki vastaan”, Pekkala sanoo.

Pekkala harmittelee, että matkojen, autojen ja kuljetusten järjestäjät käyttävät hyödykseen järjestelmää, joka on luotu hädänalaisten ihmisten suojelemiseksi. ”Tässä on selvästi havaittavissa turvapaikkaprosessin väärinkäyttöä laittoman maahantulon mahdollistamiseksi. ”

”Taustalla on rikollishyöty. Joku hyötyy tästä taloudellisesti.”

Raja-aseman odotushuoneessa on unelias ilmapiiri.

Sekä työntekijöiden että turvapaikanhakijoiden päivä venyy pitkäksi. Kyyti Tornion järjestelykeskukseen lähtee vasta yöllä, kun kaikki tulijat on puhutettu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  10. 10

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää