Valikko
Kotimaa

Puolet turvapaikanhakijoista tulee itärajan yli Lappiin – ”Maahantuloa pyörittää selvästi järjestäytynyt rikollisuus”

Turvapaikanhakijoilta rahastetaan Venäjällä tuhansia euroja kuljetuksista rajan tuntumaan.

Salla

Romutuskunnossa oleva venäläisauto pysähtyy puomille Sallan raja-asemalla iltapimeällä. Puomi ei nouse. Kukaan ei nouse autosta.

Rajaviranomaisten kehotuksesta kuljettaja ja matkustajat tulevat ulos. Seurue – iranilais- ja intialaismiehet sekä afganistanilainen nainen lapsineen – on tehnyt pienessä autossa pitkän matkan Venäjän puolella. Pakkasta oli liki 30 astetta.

Tämä on arkipäivää Itä-Lapin rajavartioasemilla, joiden kautta Suomeen on tullut tänä vuonna jo yli 250 turvapaikanhakijaa, suurin osa Sallasta.

Tulijat ajavat rajan yli vanhoilla romuautoilla, jotka he ovat ostaneet Murmanskista kalliilla hinnalla. Lapin rajavartioston mukaan suurin osa tulijoista on maksanut matkastaan tuhansia, jopa kymmenentuhatta dollaria – ja velkaantueet matkan järjestäjille.

HS:n Sallassa haastattelemien turvapaikanhakioiden mukaan matkanjärjestäjät kuljettavat autot rajan tuntumaan, josta matkalaiset jatkavat omin avuin. Näin maahantulon järjestäjä jää tuntemattomaksi.

Rajaviranomaisten mukaan toiminnan taustalla on järjestäytynyt rikollisuus, jonka lonkerot ulottuvat Suomeen saakka.

”Laitonta maahantuloa pyörittää selvästi järjestäytynyt rikollisuus, joka toimii lähtömaassa, kauttakulkumaassa ja kohdemaassa”, sanoo Lapin rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Jussi Sainio.

Itä-Lapin raja-asemilla vilkastui viime vuoden lopulla, kun Norja alkoi käännyttää Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita rajalla. Jos 20 tulijan päivätahti jatkuu, Suomeen saapuisi Venäjältä 7 500 maahantulijaa vuodessa, Sainio laskee.

HS vietti kaksi päivää Sallan raja-asemalla. Tänä aikana rajalle saapui 35 turvapaikanhakijaa kuudella autolla. Joukossa oli sekä lapsiperheitä että yksittäisiä tulijoita Afganistanista, Iranista, Intiasta, Syyriasta, Ghanasta, Kamerunista, Norsunluurannikolta ja Bangladeshista.

Syyrialainen mies istuu nukkuva pikkupoika sylissään. Perheen äiti on kuulustelussa, eikä mies halua kertoa matkastaan Suomeen. Pian koko perhe nukkuu ikkunalaudan lämpöpatterin päällä.

Afrikkalaiset kertovat lähteneensä kotimaastaan muun ­muassa kristinuskonsa vuoksi ja terrorismin pelossa. Monet ovat asuneet pitkään Moskovassa. Siellä he ovat kuulleet Suomesta.

Kamerunilainen Michel Fotson, 22, kertoo, miten kuuden miehen seurue tapasi Murmanskissa ja keräsi porukan autoon, joka maksoi 800 dollaria (730 euroa).

”Sekä venäläiset että suomalaiset antoivat ruokaa ilmaiseksi”, miehet kertovat. Poliisi puolestaan auttoi miehiä pääsemään rajalle korjaamalla rikki menneen auton.

Nyt Fotson ja niin ikään kamerunilainen Frack Bilong, 25, haluaisivat päästä Suomeen opiskelemaan ja pelaamaan jalkapalloa.

Tulijat tunnistaa nopeasti: Venäjän rekisterissä oleva auto pysähtyy raja-asemalle, eikä kukaan tule passintarkastukseen.

Näin tekevät myös bangladeshilaiset miehet, jotka nousevat autosta vasta kehotuksesta. Reppu selässä he kävelevät odotushalliin. Miehet kertovat viettäneensä autossa kuusi päivää. Auton he hankkivat Murmanskista, josta tuntematon venäläiskuljettaja toi heidät Kantalahteen, lähes 200 kilometrin päähän rajalta. Sieltä talveen tottumattomat ajoivat auton rajalle.

Joi Raisui, 21, lähti Bangladeshista joulukuussa ja tuli Moskovan kautta Murmanskiin. Hän maksoi automatkastaan rajalle 1 500 dollaria (noin 1 370 euroa).

”Minun oli pakko tulla Suomeen, koska tarvitsen suojelua. Olin Bangladeshissa mukana opiskelijapolitiikassa, enkä kuulu kansallispuolueeseen”, Raisui sanoo.

Myös Abu Sayed MD, 25, kertoo lähteneensä mielipiteidensä vuoksi: ”Bangladeshissa valtapuolueen mielipiteistä poikkeavat kannat ovat laittomia.”

Miehet kertovat kuulleensa, että Suomessa on rauhallinen poliittinen ilmapiiri.

Työ raja-asemalla on muuttanut melkoisesti. Koskaan ei tiedä etukäteen, milloin ja kuinka monta tulijaa rajalle ilmaantuu. Sen jälkeen maahanmuuttopuhuttelut ja rekisteröinnit kestävät tunteja.

”Välillä kestää kauan, ennen kuin selviää, minkä kielen tulkkia tarvittaisiin”, sanoo Sallan Kelloselän rajavartioaseman varapäällikkö Matti Pekkala.

Jokainen turvapaikanhakija pääsee maahan. ”Rajalla me emme voi muuta kuin ottaa kaikki vastaan”, Pekkala sanoo.

Pekkala harmittelee, että matkojen, autojen ja kuljetusten järjestäjät käyttävät hyödykseen järjestelmää, joka on luotu hädänalaisten ihmisten suojelemiseksi. ”Tässä on selvästi havaittavissa turvapaikkaprosessin väärinkäyttöä laittoman maahantulon mahdollistamiseksi. ”

”Taustalla on rikollishyöty. Joku hyötyy tästä taloudellisesti.”

Raja-aseman odotushuoneessa on unelias ilmapiiri.

Sekä työntekijöiden että turvapaikanhakijoiden päivä venyy pitkäksi. Kyyti Tornion järjestelykeskukseen lähtee vasta yöllä, kun kaikki tulijat on puhutettu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  2. 2

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  6. 6

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  7. 7

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  8. 8

   Haluatko päästä vauhdilla juoksukuntoon? Valmentaja antaa kymmenen vinkkiä harjoitteluun tauon jälkeen

  9. 9

   Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

  10. 10

   Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää