Valikko
Kotimaa

Puolet turvapaikanhakijoista tulee itärajan yli Lappiin – ”Maahantuloa pyörittää selvästi järjestäytynyt rikollisuus”

Turvapaikanhakijoilta rahastetaan Venäjällä tuhansia euroja kuljetuksista rajan tuntumaan.

Salla

Romutuskunnossa oleva venäläisauto pysähtyy puomille Sallan raja-asemalla iltapimeällä. Puomi ei nouse. Kukaan ei nouse autosta.

Rajaviranomaisten kehotuksesta kuljettaja ja matkustajat tulevat ulos. Seurue – iranilais- ja intialaismiehet sekä afganistanilainen nainen lapsineen – on tehnyt pienessä autossa pitkän matkan Venäjän puolella. Pakkasta oli liki 30 astetta.

Tämä on arkipäivää Itä-Lapin rajavartioasemilla, joiden kautta Suomeen on tullut tänä vuonna jo yli 250 turvapaikanhakijaa, suurin osa Sallasta.

Tulijat ajavat rajan yli vanhoilla romuautoilla, jotka he ovat ostaneet Murmanskista kalliilla hinnalla. Lapin rajavartioston mukaan suurin osa tulijoista on maksanut matkastaan tuhansia, jopa kymmenentuhatta dollaria – ja velkaantueet matkan järjestäjille.

HS:n Sallassa haastattelemien turvapaikanhakioiden mukaan matkanjärjestäjät kuljettavat autot rajan tuntumaan, josta matkalaiset jatkavat omin avuin. Näin maahantulon järjestäjä jää tuntemattomaksi.

Rajaviranomaisten mukaan toiminnan taustalla on järjestäytynyt rikollisuus, jonka lonkerot ulottuvat Suomeen saakka.

”Laitonta maahantuloa pyörittää selvästi järjestäytynyt rikollisuus, joka toimii lähtömaassa, kauttakulkumaassa ja kohdemaassa”, sanoo Lapin rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Jussi Sainio.

Itä-Lapin raja-asemilla vilkastui viime vuoden lopulla, kun Norja alkoi käännyttää Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita rajalla. Jos 20 tulijan päivätahti jatkuu, Suomeen saapuisi Venäjältä 7 500 maahantulijaa vuodessa, Sainio laskee.

HS vietti kaksi päivää Sallan raja-asemalla. Tänä aikana rajalle saapui 35 turvapaikanhakijaa kuudella autolla. Joukossa oli sekä lapsiperheitä että yksittäisiä tulijoita Afganistanista, Iranista, Intiasta, Syyriasta, Ghanasta, Kamerunista, Norsunluurannikolta ja Bangladeshista.

Syyrialainen mies istuu nukkuva pikkupoika sylissään. Perheen äiti on kuulustelussa, eikä mies halua kertoa matkastaan Suomeen. Pian koko perhe nukkuu ikkunalaudan lämpöpatterin päällä.

Afrikkalaiset kertovat lähteneensä kotimaastaan muun ­muassa kristinuskonsa vuoksi ja terrorismin pelossa. Monet ovat asuneet pitkään Moskovassa. Siellä he ovat kuulleet Suomesta.

Kamerunilainen Michel Fotson, 22, kertoo, miten kuuden miehen seurue tapasi Murmanskissa ja keräsi porukan autoon, joka maksoi 800 dollaria (730 euroa).

”Sekä venäläiset että suomalaiset antoivat ruokaa ilmaiseksi”, miehet kertovat. Poliisi puolestaan auttoi miehiä pääsemään rajalle korjaamalla rikki menneen auton.

Nyt Fotson ja niin ikään kamerunilainen Frack Bilong, 25, haluaisivat päästä Suomeen opiskelemaan ja pelaamaan jalkapalloa.

Tulijat tunnistaa nopeasti: Venäjän rekisterissä oleva auto pysähtyy raja-asemalle, eikä kukaan tule passintarkastukseen.

Näin tekevät myös bangladeshilaiset miehet, jotka nousevat autosta vasta kehotuksesta. Reppu selässä he kävelevät odotushalliin. Miehet kertovat viettäneensä autossa kuusi päivää. Auton he hankkivat Murmanskista, josta tuntematon venäläiskuljettaja toi heidät Kantalahteen, lähes 200 kilometrin päähän rajalta. Sieltä talveen tottumattomat ajoivat auton rajalle.

Joi Raisui, 21, lähti Bangladeshista joulukuussa ja tuli Moskovan kautta Murmanskiin. Hän maksoi automatkastaan rajalle 1 500 dollaria (noin 1 370 euroa).

”Minun oli pakko tulla Suomeen, koska tarvitsen suojelua. Olin Bangladeshissa mukana opiskelijapolitiikassa, enkä kuulu kansallispuolueeseen”, Raisui sanoo.

Myös Abu Sayed MD, 25, kertoo lähteneensä mielipiteidensä vuoksi: ”Bangladeshissa valtapuolueen mielipiteistä poikkeavat kannat ovat laittomia.”

Miehet kertovat kuulleensa, että Suomessa on rauhallinen poliittinen ilmapiiri.

Työ raja-asemalla on muuttanut melkoisesti. Koskaan ei tiedä etukäteen, milloin ja kuinka monta tulijaa rajalle ilmaantuu. Sen jälkeen maahanmuuttopuhuttelut ja rekisteröinnit kestävät tunteja.

”Välillä kestää kauan, ennen kuin selviää, minkä kielen tulkkia tarvittaisiin”, sanoo Sallan Kelloselän rajavartioaseman varapäällikkö Matti Pekkala.

Jokainen turvapaikanhakija pääsee maahan. ”Rajalla me emme voi muuta kuin ottaa kaikki vastaan”, Pekkala sanoo.

Pekkala harmittelee, että matkojen, autojen ja kuljetusten järjestäjät käyttävät hyödykseen järjestelmää, joka on luotu hädänalaisten ihmisten suojelemiseksi. ”Tässä on selvästi havaittavissa turvapaikkaprosessin väärinkäyttöä laittoman maahantulon mahdollistamiseksi. ”

”Taustalla on rikollishyöty. Joku hyötyy tästä taloudellisesti.”

Raja-aseman odotushuoneessa on unelias ilmapiiri.

Sekä työntekijöiden että turvapaikanhakijoiden päivä venyy pitkäksi. Kyyti Tornion järjestelykeskukseen lähtee vasta yöllä, kun kaikki tulijat on puhutettu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  8. 8

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää