Valikko
Kotimaa

Saimaannorpan luonnon­pesintä on vaarassa – apukinosten kasaamisesta päätetään pian

Saimaalla kokeillaan tänä vuonna ehkä myös uudenlaista keinopesää, jollaisilla Metsähallitus varautuu lumettomiin talviin.

Saimaannorppien luonnonpesinnän onnistuminen on yhä epävarmaa, sillä Saimaan rannoilla on liian vähän ja vääränlaista lunta.

Saimaannorppa ei pysty kaivamaan pesää hentoiseen pakkaslumeen.

”Kun norppa tekee lumiluolan kinoksen sisälle, lumessa pitäisi olla sitkoa. Meillä on lunta, mutta se on sellaista pöpperöä, pelkkää pakkaslunta. Siinä ei katto tahdo kestää pään päällä”, sanoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksen luontopalveluista.

Suojasään ja pakkasen vuorottelun kovettama lumi on otollisinta pesänrakentamiseen ja lunta pitäisi olla ainakin metrin verran, Sipilä kertoo. Pesä suojaa kuutteja pedoilta ja pakkaselta.

Ensimmäiset saimaannorpat synnyttävät helmikuun puolivälissä. Mikäli lunta ei ole, pahimmassa tapauksessa norppa joutuu synnyttämään ja imettämään avojäällä, mikä heikentää kuuttien mahdollisuuksia selviytyä.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan 2000-luvun huonolumisina talvina kuuttien pesäkuolleisuus on ollut 30 prosenttia, kun se normaalisti on alle 10 prosenttia. Saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen.

”Nyt silmä kovana katsomme säätiedotteita. Norpalle olisi hyvä, että tulisi nyt lauha jakso, joka kovettaisi lunta, ja sen jälkeen märempää lunta päälle.”

Sää ei suosi pesänrakennusaikeita ainakaan ensi viikon aikana. Ilma Saimaan alueella hieman lauhtuu mutta pysyy pakkasen puolella. Luntakin on luvassa vain niukasti.

Siksi Metsähallitus varautuu nyt apukinosten kasaamiseen. Sipilä kertoo, että alustavat suunnitelmat ovat olemassa yli kahdensadan apukinoksen kolaamiseksi.

Saimaannorpat ovat hakeutuvat vuosittain entisille pesäpaikoilleen, ja kokemukset apukinosten kasaamisesta norppien suosimien pesäpaikkojen läheisyyteen ovat hyviä. Keinokinosten rakentelussa pakkaslumi myös tampataan tiiviiksi.

”Pyrimme jäljittelemään mahdollisimman hyvin luonnonkinosta. Ensi viikolla teemme ratkaisuja keinokinosten suhteen ja kutsumme vapaehtoisia kolaamaan.”

Metsähallitus pyrkii kolaamaan apukinokset ennen kuunvaihdetta, jos lunta ei tule.

Viime vuonna osa kuuteista syntyi luonnonkinospesiin ja osa apukinoksiin, joita tehtiin vähälumisimmille alueille 68 kappaletta. Kaksi vuotta sitten vapaaehtoiset kasasivat Saimaalle 240 kinosta.

Metsähallitus suunnittelee yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa myös erityisten keinopesien käyttöönottoa. Niitä voitaisiin sijoittaa apukinosten lähettyville.

Tällä hetkellä yhdelle prototyypille on jo ely-keskuksen lupa. Käsityömestari Taneli Porasen ja puolisonsa Taru Salosen suunnittelema pesä rakentuisi turvelevystä, muovikehikosta ja ponttoneista.

”Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, kokeillaanko sitä vielä tänä talvena. Kyse on vielä pitkälti suunnitelmista. Tänään näin ensimmäisen protoversion ja nyt mietimme, miten jatkamme”, sanoo suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksesta.

Käytännössä päätös keinopesän hyödyntämisestä pitää tehdä tammikuun aikana ja ottaa käyttöön samassa aikataulussa, kun mahdolliset apukinokset kasataan.

Metsähallituksella on esitetty suunnitelmia myös muutamista muista keinopesistä.

”Ihmisiä ovat tuoneet meille omia ideoitaan, ja heistä parin kanssa olemme keskustelleet. Voisi olla, että ensi talvena olisi kokeilussa jo muutama erityyppinen malli.”

Keinopesän pitää täyttää liuta vaatimuksia, ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön. Pesän pitää tarvittaessa kellua, se ei saa kaatua ja materiaalien on oltava myrkyttömiä ja kulutusta kestäviä, Auttila listaa.

Norpille ei myöskään saa aiheutua loukkuun jäämisen tai takertumisen vaaraa.

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis)

 Eräs maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hyljelajeista.

 Viime talven kokonaiskanta oli noin 320 eläintä, joista lisääntymiskykyisiä oli 135–190.

 Kanta on pirstoutunut eri puolille Saimaata.

 Saimaannorppaa pidettiin 1900-luvun alussa kalastukselle ”sangen wahingollisena elävänä”, ja siitä maksettiin tapporahaa. Se rauhoitettiin vuonna 1955.

 Nykyään suurimpia norpan uhkia ovat hukkuminen kalanpyydyksiin, ilmastonmuutos, hajanainen ja pieni kanta sekä pesinnän häirintä.

Lähteet: Metsähallitus, Suomen luonnonsuojeluliitto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saimaannorppa
 • Saimaa
 • Talvi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää