Valikko
Kotimaa

TNT:tä valuu vähitellen hanaveteen – Viidellä ampuma-alueella mitattu räjähdemyrkkyjä pohjavedestä

Räjähdysaineiden jäämille esitetään tiukkoja kynnysarvoja

Useita Puolustusvoimien ampuma-alueita voivat uhata käyttörajoitukset tai ainakin mittavat pohjaveden suojaustoimet, jos Suomen ympäristökeskuksen (Syke) esitys pohjavesille haitallisista aineista hyväksytään.

Ampuma-alueiden pohjavesistä on löydetty terveydelle mahdollisesti haitallisia räjähdeainejäämiä, joista osa on päätynyt hanaveteen asti. Syke haluaa kolmelle pohjavedestä löydetylle räjähteelle kynnysarvot.

”Iso osa ampuma-alueista sijaitsee pohjavesialueella, joten onhan tämä huolenaihe”, sanoo johtaja Seppo Rekolainen Sykestä.

Räjähdysaineita on havaittu Rovajärven, Taipalsaaren, Niinisalon, Säkylän ja Syndalenin ampuma- ja harjoitusalueiden pohjavesissä sekä Parkanon varikon pohjavedessä. Löydetyt ainejäämät ovat puolustusministeriön mukaan niin pieniä, ettei niistä ole vaaraa terveydelle.

Moni ampuma-alue perustettiin aikoinaan harjunselälle, jonka alla pohjavesialue sijaitsee, sillä harjunselällä ei ollut metsätaloudellista merkitystä.

Ensimmäisen kerran räjähdeainejäämiä tutkittiin vuosikymmenen alussa Säkylässä. Silloin Säkylänharjun pohjavedestä havaittiin pieniä määriä räjähdeainejäämiä.

”Se, että räjähdeaineita päätyy ympäristöön, taisi tulla kaikille yllätyksenä. Aiemmin oletettiin, että räjähdeaine palaa kokonaan räjähdyksessä. Analyysimenetelmien kehittyessä näitä aineita on todettu pieniä määriä pohjavedestäkin”, kertoo neuvotteleva virkamies Juhani Gustafsson ympäristöministeriöstä.

Hän painottaa, että ympäristönsuojelulain mukaisen pohjaveden pilaamiskiellon mukaan voidaan jo nykyisinkin edellyttää suojaustoimia ja mahdollisia toiminnan rajoituksia.

Räjähdeaineita on päässyt pohjavesiin todennäköisesti vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä. Syke pohtii ampuma-alueille jopa käyttörajoituksia.

”Eihän vanhoille jäämille mahda oikein mitään, mutta uusien aineiden pääsy pohjaveteen on estettävä. Nyt on tärkeä suunnitella toiminta niin, ettei uusia jäämiä synny. Jos tähän ei pystytä, ongelmaksi nousee se, voidaanko toimintoja jatkaa”, Rekolainen sanoo.

Ympäristöministeriö ei ota kantaa vielä lausuntokierroksella olevaan Syken esitykseen.

”Olemme pyytäneet lausuntoja, ja asian käsittelevän työryhmän toimiaika päättyy maaliskuussa. Katsomme lausuntopalautteen ja vasta sen jälkeen jatkamme työryhmässä ja ministeriössä näiden aineiden ja niiden mahdollisten ympäristönlaatunormien osalta”, Gustafsson kertoo.

Puolustusministeriö on laatimassa lausuntoaan Syken esitykseen. Siinä ehdotetaan kolmelle räjähteelle kynnysarvoa. Ehdotetut arvot ovat kuitenkin selvästi tiukemmat kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

”Syke on tehnyt oman esityksensä siitä, mitä arvot voisivat olla”, kertoo suunnittelija Sami Heikkilä puolustusministeriöstä.

Heikkilän mukaan Puolustusvoimat seuraa ampuma-alueiden pohjavesitilannetta ympäristöntarkkailuohjelmiensa puitteissa. Puolustusvoimilla on noin kuusikymmentä tarkkailukohdetta, ja pohjavedestä otetaan säännöllisesti näytteitä.

Puolustusvoimien nykyisen linjauksen mukaan pohjavesille mahdollisesti haitallista toimintaa ei sijoiteta enää pohjavesialueille.

”Jos räjähdysaineita on päätynyt ampumaharjoitustoiminnan seurauksena pohjaveteen, tutkimme eri mahdollisuuksia asian kuntoon saattamiseksi. Yksi vaihtoehto on pintamaan käsitteleminen ja toinen pohjaveden puhdistaminen niin, ettei aineita joudu käyttöveteen.”

Heikkilä muistuttaa, että räjähdeainejäämät ovat syntyneet vuosikymmenien kuormituksen seurauksena eikä ampumaharjoitustoiminnan lakkauttaminen muuttaisi tilannetta.

”Keskeistä on haittojen ennaltaehkäisy. Pyrimme kehittämään sellaisia toiminnallisia ja teknisiä ratkaisuja, ettei aineita jatkossa joudu pohjavesiin”, Heikkilä sanoo.

Pohjavedestä riippuvaisia ekosysteemejä suojeluun

Pohjavesialueita on rajattu ja luokiteltu 1970-luvulta alkaen vesihuollon turvaamiseksi. Merkittävimmät alueet jaettiin kolmen kategoriaan niiden käytön ja vedenhankintaan soveltumisen mukaan.

Ympäristönsuojelulaki sisältää pohjavesienpilaamiskiellon, joka koskee myös pohjavesialueiden ulkopuolisia pohjavesiä. Alueiden luokittelua ollaan nyt muuttamassa EU-direktiivin mukaiseksi.

Käyttöön on otettu E-luokka, jonka tarkoituksena on suojella pohjavedestä riippuvaisia pintavesi- tai maaekosysteemejä. Esimerkki tällaisesta ekosysteemistä on pohjavesialueen reunalla sijaitseva tervaleppäkorpi, joka on riippuvainen pohjavedestä.

E-luokan käyttöönottoa pilotoidaan kevään aikana Hämeen ely-keskuksessa.

Ely-keskukset tunnistavat pohjavesialueista sellaiset, joissa sijaitsee riskejä aiheuttavaa ihmistoimintaa. Aineiden kynnysarvoja käytetään pohjaveden tilan arviointiin.

Jos jonkin aineen pitoisuus ylittää ympäristölaatunormin eli kynnysarvon, ely-keskus käynnistää arviointimenettelyn. Jos pohjavesialue luokitellaan arviointimenettelyssä huonoon tilaan, sille on suunniteltava EU:n vesipuitedirektiivin mukaisia parannustoimia. Tämä vaatii pitkäjänteistä suojelutoimintaa ja mahdollisesti toimintarajoituksiakin.

Pohjavesialueiden palautuminen ennalleen voi kestää vuosia tai vuosikymmeniä. Pohjaveden puhdistaminen on kallista ja joskus jopa mahdotonta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää