Valikko
Kotimaa

TNT:tä valuu vähitellen hanaveteen – Viidellä ampuma-alueella mitattu räjähdemyrkkyjä pohjavedestä

Räjähdysaineiden jäämille esitetään tiukkoja kynnysarvoja

Useita Puolustusvoimien ampuma-alueita voivat uhata käyttörajoitukset tai ainakin mittavat pohjaveden suojaustoimet, jos Suomen ympäristökeskuksen (Syke) esitys pohjavesille haitallisista aineista hyväksytään.

Ampuma-alueiden pohjavesistä on löydetty terveydelle mahdollisesti haitallisia räjähdeainejäämiä, joista osa on päätynyt hanaveteen asti. Syke haluaa kolmelle pohjavedestä löydetylle räjähteelle kynnysarvot.

”Iso osa ampuma-alueista sijaitsee pohjavesialueella, joten onhan tämä huolenaihe”, sanoo johtaja Seppo Rekolainen Sykestä.

Räjähdysaineita on havaittu Rovajärven, Taipalsaaren, Niinisalon, Säkylän ja Syndalenin ampuma- ja harjoitusalueiden pohjavesissä sekä Parkanon varikon pohjavedessä. Löydetyt ainejäämät ovat puolustusministeriön mukaan niin pieniä, ettei niistä ole vaaraa terveydelle.

Moni ampuma-alue perustettiin aikoinaan harjunselälle, jonka alla pohjavesialue sijaitsee, sillä harjunselällä ei ollut metsätaloudellista merkitystä.

Ensimmäisen kerran räjähdeainejäämiä tutkittiin vuosikymmenen alussa Säkylässä. Silloin Säkylänharjun pohjavedestä havaittiin pieniä määriä räjähdeainejäämiä.

”Se, että räjähdeaineita päätyy ympäristöön, taisi tulla kaikille yllätyksenä. Aiemmin oletettiin, että räjähdeaine palaa kokonaan räjähdyksessä. Analyysimenetelmien kehittyessä näitä aineita on todettu pieniä määriä pohjavedestäkin”, kertoo neuvotteleva virkamies Juhani Gustafsson ympäristöministeriöstä.

Hän painottaa, että ympäristönsuojelulain mukaisen pohjaveden pilaamiskiellon mukaan voidaan jo nykyisinkin edellyttää suojaustoimia ja mahdollisia toiminnan rajoituksia.

Räjähdeaineita on päässyt pohjavesiin todennäköisesti vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä. Syke pohtii ampuma-alueille jopa käyttörajoituksia.

”Eihän vanhoille jäämille mahda oikein mitään, mutta uusien aineiden pääsy pohjaveteen on estettävä. Nyt on tärkeä suunnitella toiminta niin, ettei uusia jäämiä synny. Jos tähän ei pystytä, ongelmaksi nousee se, voidaanko toimintoja jatkaa”, Rekolainen sanoo.

Ympäristöministeriö ei ota kantaa vielä lausuntokierroksella olevaan Syken esitykseen.

”Olemme pyytäneet lausuntoja, ja asian käsittelevän työryhmän toimiaika päättyy maaliskuussa. Katsomme lausuntopalautteen ja vasta sen jälkeen jatkamme työryhmässä ja ministeriössä näiden aineiden ja niiden mahdollisten ympäristönlaatunormien osalta”, Gustafsson kertoo.

Puolustusministeriö on laatimassa lausuntoaan Syken esitykseen. Siinä ehdotetaan kolmelle räjähteelle kynnysarvoa. Ehdotetut arvot ovat kuitenkin selvästi tiukemmat kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

”Syke on tehnyt oman esityksensä siitä, mitä arvot voisivat olla”, kertoo suunnittelija Sami Heikkilä puolustusministeriöstä.

Heikkilän mukaan Puolustusvoimat seuraa ampuma-alueiden pohjavesitilannetta ympäristöntarkkailuohjelmiensa puitteissa. Puolustusvoimilla on noin kuusikymmentä tarkkailukohdetta, ja pohjavedestä otetaan säännöllisesti näytteitä.

Puolustusvoimien nykyisen linjauksen mukaan pohjavesille mahdollisesti haitallista toimintaa ei sijoiteta enää pohjavesialueille.

”Jos räjähdysaineita on päätynyt ampumaharjoitustoiminnan seurauksena pohjaveteen, tutkimme eri mahdollisuuksia asian kuntoon saattamiseksi. Yksi vaihtoehto on pintamaan käsitteleminen ja toinen pohjaveden puhdistaminen niin, ettei aineita joudu käyttöveteen.”

Heikkilä muistuttaa, että räjähdeainejäämät ovat syntyneet vuosikymmenien kuormituksen seurauksena eikä ampumaharjoitustoiminnan lakkauttaminen muuttaisi tilannetta.

”Keskeistä on haittojen ennaltaehkäisy. Pyrimme kehittämään sellaisia toiminnallisia ja teknisiä ratkaisuja, ettei aineita jatkossa joudu pohjavesiin”, Heikkilä sanoo.

Pohjavedestä riippuvaisia ekosysteemejä suojeluun

Pohjavesialueita on rajattu ja luokiteltu 1970-luvulta alkaen vesihuollon turvaamiseksi. Merkittävimmät alueet jaettiin kolmen kategoriaan niiden käytön ja vedenhankintaan soveltumisen mukaan.

Ympäristönsuojelulaki sisältää pohjavesienpilaamiskiellon, joka koskee myös pohjavesialueiden ulkopuolisia pohjavesiä. Alueiden luokittelua ollaan nyt muuttamassa EU-direktiivin mukaiseksi.

Käyttöön on otettu E-luokka, jonka tarkoituksena on suojella pohjavedestä riippuvaisia pintavesi- tai maaekosysteemejä. Esimerkki tällaisesta ekosysteemistä on pohjavesialueen reunalla sijaitseva tervaleppäkorpi, joka on riippuvainen pohjavedestä.

E-luokan käyttöönottoa pilotoidaan kevään aikana Hämeen ely-keskuksessa.

Ely-keskukset tunnistavat pohjavesialueista sellaiset, joissa sijaitsee riskejä aiheuttavaa ihmistoimintaa. Aineiden kynnysarvoja käytetään pohjaveden tilan arviointiin.

Jos jonkin aineen pitoisuus ylittää ympäristölaatunormin eli kynnysarvon, ely-keskus käynnistää arviointimenettelyn. Jos pohjavesialue luokitellaan arviointimenettelyssä huonoon tilaan, sille on suunniteltava EU:n vesipuitedirektiivin mukaisia parannustoimia. Tämä vaatii pitkäjänteistä suojelutoimintaa ja mahdollisesti toimintarajoituksiakin.

Pohjavesialueiden palautuminen ennalleen voi kestää vuosia tai vuosikymmeniä. Pohjaveden puhdistaminen on kallista ja joskus jopa mahdotonta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   IS: Trump esittää Suomen suurlähettilääksi David Baltonia

  6. 6

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  7. 7

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  8. 8

   Lopetetaan sinkkujen neuvominen

  9. 9

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  10. 10

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  3. 3

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  6. 6

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää