Valikko
Kotimaa

Lukiolaisten liiton uusi puheenjohtaja: lukio päivitettävä nykyaikaan

Lukiolaisten liiton uusi puheenjohtaja Elli Luukkainen kaipaa opiskelijoille lisää valinnaisuutta.

Lukio kaipaa suurta remonttia, sanoo Suomen lukiolaisten liiton uusi puheenjohtaja Elli Luukkainen, 19. Taidelukiosta valmistunut Luukkainen haluaisi opintoihin lisää valinnanvapautta ja opetusmenetelmien uudistamista.

Valinnaisuus lisäisi musiikkia ja kieliä harrastavan Luukkaisen mukaan opiskelijoitten motivaatiota ja mahdollisuuksia syventyä joihinkin aineisiin oman kiinnostuksen mukaan.

”Etenkään ensimmäisenä lukuvuotena ei ehdi perehtyä oikein mihinkään”, Luukkainen valittaa ja huomauttaa, että pakollisia kursseja on lukiossa viitisenkymmentä ja oppiaineitakin parikymmentä. Osassa aineista on vain 1–2 pakollista kurssia. ”Tiedon sirpaleisuutta pitäisi purkaa”, Luukkainen vaatii.

Edellisten hallitusten aikana valmisteltu ja ensi syksynä toteutuva lukiouudistus jäi varsin vaatimattomaksi, eikä uusi hallitusohjelma mainitse lukiota ensinkään. Toisaalta se on hyväkin, sillä esimerkiksi ammatillisen peruskoulutuksen uudistus tarkoittaa lähinnä säästöjä.

Luukkainen huomauttaa, että lukiokoulutuksen rahoituksesta onkin jo leikattu tuntuvasti.

”Tässä tilanteessa kokeilut ovat parempi kuin ei mitään”, Luukkainen viittaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) väläyttämään lukiokokeiluun, jossa niin tuntijako, oppimisympäristöt kuin uusi teknologiakin on määrä ottaa tarkasteluun, jotta yleissivistys vahvistuisi ja opetusmenetelmät uudistuisivat.

Ensi syksynä toteutettavasta lukiouudistuksesta Luukkainen löytää jotain hyvääkin, nimittäin teemakurssit, joilla on määrä opetella esimerkiksi ajattelun taitoja. Tosin näitä uusia, ainerajoja ylittäviä kursseja on vain kolme.

Luukkaista huolettaa lukioitten varsin epätasainen tietotekninen varustelu. Omien laitteiden vaatiminen ylioppilaskirjoituksissa voi olla kynnys mennä ylipäänsä lukioon.

Ylioppilastutkintoa Luukkainen sinänsä arvostaa lukion päättökokeena, vaikka aika ajoin sen kuoppaamistakin vaaditaan. Tutkinnossa pystytään Luukkaisen mukaan melko hyvin mittaamaan, mitä kolmessa vuodessa lukiossa on opittu. Hänen mielestään tarvitaan myös korkeakoulujen pääsykokeita, sillä ylioppilastutkinto ei mittaa kaikkea ja siinä voi myös epäonnistua.

Luukkainen perää nykyisen asemansa puolesta lukioon lisää opinto-ohjausta, vaikka ei ole sitä itse juuri kaivannutkaan.

Hän on saanut tukea ja esimerkkiä perheeltään, jossa neljä veljestä on muusikoita. ”Minustakin piti tulla ammattimuusikko”, laulun, alttoviulun, basson, pianon ja saksofonin hallitseva Luukkainen kertoo.

Musiikin kautta tuli myös herätys kieliin, sillä Luukkainen hullaantui Serbian euroviisusta muutama vuosi sitten.

Matkat Balkanille ovat vain syventäneet hullaantumista, ja abivuonna Luukkainen pyrki lukemaan kieliä Helsingin yliopistoon Sibelius-Akatemian musiikkiopintojen sijaan.

Haaveissa Luukkaisella on ammatti, jossa voisi yhdistää kieliä, kulttuuria, politiikkaa ja ylipäänsä vaikuttamista.

Sdp:n jäsenkirjankin Luukkainen ehti ottaa, mutta monista demarien koulutuspoliittisista linjauksista Luukkainen on ”vahvasti eri mieltä”. Esimerkiksi lukion ja ammattikoulun tutkintojen yhdistämistä hän ei kannata.

Elli Luukkainen

 Syntyi 13.9.1996 Pohjois-Karjalassa Kesälahdella, joka on nyt osa Kiteetä.

 Valmistui ylioppilaaksi keväällä 2015 Savonlinnan taidelukiosta.

 Opiskelee Helsingin yliopistossa länsi- ja eteläslaavilaisia kieliä ja kulttuureja.

 Toimii Suomen lukiolaisten liiton (SSL) puheenjohtajana vuoden 2016. Ollut jo aiemmin SLL:n liittohallituksessa, koulutuspoliittisen jaoksen puheenjohtajana ja Kaakkois-Suomen piirin varapuheenjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukio
 • Koulutus
 • Johtajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  4. 4

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää