Valikko
Kotimaa

Lukiolaisten liiton uusi puheenjohtaja: lukio päivitettävä nykyaikaan

Lukiolaisten liiton uusi puheenjohtaja Elli Luukkainen kaipaa opiskelijoille lisää valinnaisuutta.

Lukio kaipaa suurta remonttia, sanoo Suomen lukiolaisten liiton uusi puheenjohtaja Elli Luukkainen, 19. Taidelukiosta valmistunut Luukkainen haluaisi opintoihin lisää valinnanvapautta ja opetusmenetelmien uudistamista.

Valinnaisuus lisäisi musiikkia ja kieliä harrastavan Luukkaisen mukaan opiskelijoitten motivaatiota ja mahdollisuuksia syventyä joihinkin aineisiin oman kiinnostuksen mukaan.

”Etenkään ensimmäisenä lukuvuotena ei ehdi perehtyä oikein mihinkään”, Luukkainen valittaa ja huomauttaa, että pakollisia kursseja on lukiossa viitisenkymmentä ja oppiaineitakin parikymmentä. Osassa aineista on vain 1–2 pakollista kurssia. ”Tiedon sirpaleisuutta pitäisi purkaa”, Luukkainen vaatii.

Edellisten hallitusten aikana valmisteltu ja ensi syksynä toteutuva lukiouudistus jäi varsin vaatimattomaksi, eikä uusi hallitusohjelma mainitse lukiota ensinkään. Toisaalta se on hyväkin, sillä esimerkiksi ammatillisen peruskoulutuksen uudistus tarkoittaa lähinnä säästöjä.

Luukkainen huomauttaa, että lukiokoulutuksen rahoituksesta onkin jo leikattu tuntuvasti.

”Tässä tilanteessa kokeilut ovat parempi kuin ei mitään”, Luukkainen viittaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) väläyttämään lukiokokeiluun, jossa niin tuntijako, oppimisympäristöt kuin uusi teknologiakin on määrä ottaa tarkasteluun, jotta yleissivistys vahvistuisi ja opetusmenetelmät uudistuisivat.

Ensi syksynä toteutettavasta lukiouudistuksesta Luukkainen löytää jotain hyvääkin, nimittäin teemakurssit, joilla on määrä opetella esimerkiksi ajattelun taitoja. Tosin näitä uusia, ainerajoja ylittäviä kursseja on vain kolme.

Luukkaista huolettaa lukioitten varsin epätasainen tietotekninen varustelu. Omien laitteiden vaatiminen ylioppilaskirjoituksissa voi olla kynnys mennä ylipäänsä lukioon.

Ylioppilastutkintoa Luukkainen sinänsä arvostaa lukion päättökokeena, vaikka aika ajoin sen kuoppaamistakin vaaditaan. Tutkinnossa pystytään Luukkaisen mukaan melko hyvin mittaamaan, mitä kolmessa vuodessa lukiossa on opittu. Hänen mielestään tarvitaan myös korkeakoulujen pääsykokeita, sillä ylioppilastutkinto ei mittaa kaikkea ja siinä voi myös epäonnistua.

Luukkainen perää nykyisen asemansa puolesta lukioon lisää opinto-ohjausta, vaikka ei ole sitä itse juuri kaivannutkaan.

Hän on saanut tukea ja esimerkkiä perheeltään, jossa neljä veljestä on muusikoita. ”Minustakin piti tulla ammattimuusikko”, laulun, alttoviulun, basson, pianon ja saksofonin hallitseva Luukkainen kertoo.

Musiikin kautta tuli myös herätys kieliin, sillä Luukkainen hullaantui Serbian euroviisusta muutama vuosi sitten.

Matkat Balkanille ovat vain syventäneet hullaantumista, ja abivuonna Luukkainen pyrki lukemaan kieliä Helsingin yliopistoon Sibelius-Akatemian musiikkiopintojen sijaan.

Haaveissa Luukkaisella on ammatti, jossa voisi yhdistää kieliä, kulttuuria, politiikkaa ja ylipäänsä vaikuttamista.

Sdp:n jäsenkirjankin Luukkainen ehti ottaa, mutta monista demarien koulutuspoliittisista linjauksista Luukkainen on ”vahvasti eri mieltä”. Esimerkiksi lukion ja ammattikoulun tutkintojen yhdistämistä hän ei kannata.

Elli Luukkainen

 Syntyi 13.9.1996 Pohjois-Karjalassa Kesälahdella, joka on nyt osa Kiteetä.

 Valmistui ylioppilaaksi keväällä 2015 Savonlinnan taidelukiosta.

 Opiskelee Helsingin yliopistossa länsi- ja eteläslaavilaisia kieliä ja kulttuureja.

 Toimii Suomen lukiolaisten liiton (SSL) puheenjohtajana vuoden 2016. Ollut jo aiemmin SLL:n liittohallituksessa, koulutuspoliittisen jaoksen puheenjohtajana ja Kaakkois-Suomen piirin varapuheenjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukio
 • Koulutus
 • Johtajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää