Valikko
Kotimaa

Perustulon kokeilu alkanee ensi vuonna – onko nyt kaikille luvassa helppoa rahaa?

Työnteon houkuttelevuutta yritetään lisätä kannustinloukkuja purkamalla

Hallituksen alulle panemista uudistuksista perustulokokeilu on todennäköisesti tähän mennessä saanut eniten kansainvälistä huomiota, vaikka kokeilun aloittamista vasta suunnitellaan.

Maailman lehdissä on jo kerrottu perättömiä uutisia siitä, millaisia summia Suomen valtio aikoo maksaa kaikille kansalaisille perustulona.

Jos joku ehti kuvitella, että luvassa on helppoa rahaa kaikille, tämä haave tuskin toteutuu.

”Hallitusohjelmaan on kirjattu selvästi kokeilun tavoite: Miten sosiaaliturva toimisi niin, että työn vastaanottaminen olisi kaikissa tilanteissa kannattavaa”, sanoo professori Olli Kangas, joka johtaa perustulokokeilun valmistelutyötä Kelassa.

Pyrkimys on siis korjata kannustinloukkuja, jotka estävät varsinkin pienipalkkaisen työn vastaanottamista.

”Meillä on paljon päällekkäisiä, tulovähenteisiä perusturva­etuuksia, joiden määrä pienenee tulojen kasvaessa”, Kangas sanoo. ”Esimerkiksi toimeentulotuesta, asumistuesta ja työttömyysturvasta voi muodostua koko­naisuus, joka nostaa kynnystä ottaa työtä vastaan.”

Esimerkiksi 660 euron kuukausivuokraa maksavan helsinkiläisen työttömän yksinhuoltajan pitäisi saada varsin korkeaa palkkaa, jotta hänen kannattaa lähteä töihin. Hänen työtulojensa noustessa nollasta 2 500 euroon, käteen jäävät tulot nousevat vain 400 euroa.

Varsinkin lyhytkestoisen työn vastaanottaminen voi olla vai­keaa, kun tulosidonnaiset etuudet leikkautuvat tulojen myötä. Ongelma kasvaa pätkä- ja silpputöiden yleistyessä.

Lisäksi tavoitteena olisi yksinkertaistaa sosiaaliturvaa, joka koostuu jo sadasta erilaisesta etuudesta eikä kohtele kaikkia tasavertaisesti.

Perustulomallia on tarkoitus kokeilla ensi ja sitä seuraavana vuonna.

Kelan vetämän valmistelutyön tehtävänä on selvittää maaliskuun loppuun mennessä eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Valmistelussa pitää myös ratkaista, tehdäänkö kokeilu jollain otoksella koko maassa vai rajatulla alueella. Otoksessa pitäisi olla useita tuhansia ihmisiä, jotta tulos on tieteellisesti pätevä.

Työryhmä harkitsee, pitäisikö lapset ja eläkeläiset jättää kokeilun ulkopuolelle. Heille työn­teon kannustimilla ei ole merkitystä. ”Lasten perustulona on jo lapsilisä ja eläkeläisillä eläkkeet.” Harkittavaksi jää vielä se, jätetäänkö opiskelijat kokeilun ulkopuolelle.

Perustuslain mukaan kansalaisia on kohdeltava yhdenvertaisesti. Onko silloin mahdollista, että joillakin kansalaisilla olisi perustulokokeilun ajan erilainen sosiaaliturva kuin toisilla?

”Yhteiskunnallisesti merkittävä kokeilu on hyväksyttävä peruste poiketa tietyin edellytyksin yhdenvertaisuuden periaatteesta”, sanoo akatemiaprofessori Kaarlo Tuori, joka osallistuu Kelan tutkimusryhmässä perustulokokeilun valmisteluun.

Itse perustulon pitäisi täyttää perustuslain määräykset siitä, että jokaiselle on taattava riittävä toimeentulo inhimilliseen elämään.

”Jos perustulo korvaa toimeentulotuen perusosan, sen tason on oltava vähintään vastaavan suuruinen.”

Perustuloa kokeillaan vuosina 2017–2018

 Perustulokokeilu on kirjattu Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan. Tarkoitus on kokeilla, voisiko sosiaaliturvaa muuttaa vastaamaan paremmin työelämän muutoksia.

 Kelan johtama, eri tutkimuslaitosten tutkijoista koostuva ryhmä selvittää parhaillaan, miten kokeilu kannattaa toteuttaa. Selvitys valmistuu maaliskuun loppuun mennessä.

 Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017–2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaaliturva
 • perusturva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  3. 3

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  7. 7

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  8. 8

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  9. 9

   Nakkeja ja perunasalaattia myydään nyt moninkertaisesti – munkeista on tullut Suomessa ympärivuotinen hitti

  10. 10

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää