Valikko
Kotimaa

Sisäministeriö herättelee vapaaehtoista poliisitoimintaa – myös poliisilta vihreää valoa täydennyksille

Vapaaehtoisia täydennyspoliiseja ei ole käytetty vielä kertaakaan. Ministeriö alkaa uudistaa toimintamallia mutta ei aio tehdä vapaaehtoisista uusia katupartioita.

Poliisipäälliköiden mielestä vapaaehtoiset täydennyspoliisit voisivat toimia virkavallan apuna monissa tehtävissä myös muulloin kuin kriisitilanteissa. Sisäministeriö aikoo herättää täysin käyttämättömäksi jääneen täydennyspoliisitoiminnan henkiin.

HS:n haastattelemat poliisipäälliköt arvioivat, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää poliisin apuna ainakin suurissa yleisötapahtumissa, liikenteenohjauksessa ja -valvonnassa sekä vartiointi-, kuljetus- ja asiakaspalvelutehtävissä.

Poliisihallitus on ainakin osittain samoilla linjoilla.

Osa päälliköistä uskoo myös, että täydennyspoliisit voisivat osallistua riittävän koulutuksen avulla vastaanottokeskusten turvallisuudesta huolehtimiseen.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) esitti marraskuussa, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää järjestelykeskusten toiminnan turvaamiseen, jos Suomeen saapuu poikkeuksellisen paljon pakolaisia.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvoksen Timo Kerttulan mukaan täydennyspoliisitoiminnan uudistaminen ei liity turvapaikanhakijatilanteeseen eikä katupartiokeskusteluun.

”Täydennyspoliisit eivät ole katupartioita”, Kerttula sanoo.

Myöskään poliisipäälliköt eivät kaipaa täydennyspoliiseista apua kansalaisten turvallisuuden tunteen lisäämiseen kaduilla. Poliisi haluaisi itse näkyä kentällä entistä paremmin.

”Yleinen turvallisuustilanne – viittaan vaikka Pariisin terrori-iskuun – ja ympäristö on muuttunut niin, että näköpiirissä on tarvetta lisätä poliisin voimavaroja. Se on ristiriidassa sen kanssa, että voimassa olevat kehysratkaisut edellyttävät poliisien vähentämistä”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala sanoo.

Sisäministeriö aikoo käynnistää alkuvuoden aikana lakihankkeen täydennyspoliisijärjestelmän henkiin herättämiseksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Täydennyspoliiseiksi koulutettuja yksityishenkilöitä ei ole kutsuttu avuksi vielä kertaakaan, vaikka järjestelmä perustettiin jo 1990-luvulla.

Kynnys täydennyspoliisien käytölle on nykyisten säädösten perusteella korkea. Heidät voidaan kutsua palvelukseen vain valtioneuvoston päätöksellä poikkeusoloissa tai muuten yleisen turvallisuuden niin vaatiessa.

Poliisilaitokset eivät ole voineet pyytää täydennyspoliiseja avukseen normaalioloissa.

Poliisipäälliköt suhtautuvat täydennyspoliisijärjestelmään osin varautuneesti.

Varsinaiset hälytys- ja rikostutkintatehtävät ja järjestyksenvalvonta edellyttävät pitkää koulutusta eikä niitä voi tehdä kuin oikeat poliisit, he korostavat.

”Voimankäyttöön ja kansalaisten turvallisuuteen liittyvien tehtävien pitää olla koulutuksen saaneilla poliiseilla”, Rantala sanoo.

Päälliköt painottavat, ettei täydennyspoliiseja saa käyttää poliisin resurssien paikkaamiseen.

”Kohtuulliseen tehtävien lisääntymiseen pitäisi olla valmiina vakituista poliisihenkilöstöä. En pidä hyvänä tällaista ajattelutapaa, että täydennyspoliiseista saataisiin lisäapua, jos turvallisuustilanne muuttuu”, Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Markku Luoma sanoo.

Myöskään Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikön Jari Liukun mielestä tilanteita ei voi hoitaa säännönmukaisesti täydennyspoliiseja kutsumalla.

”Jos vaikka yleisötilaisuus muuttuu joukkojenhallintatilanteeksi ja joudutaan suojaamaan kohteita, tämän tyyppisiin tilanteisiin täytyy olla poliisilla itsellään riittävästi resursseja.”

Liukku painottaa, että täydennyspoliisien käyttö edellyttää jatkuvaa koulutusta. Koulutusta voisi harkita järjestettävän varusmiespalveluksen ja sotilas­poliisikoulutuksen yhteydessä, jolloin sitä voisi jatkaa kertausharjoituksissa.

Vielä on epäselvää, millaisia tehtäviä tuleva lakihanke antaisi täydennyspoliiseille. Sisäministeriön virkamiehet vaikenevat vielä lakihankkeen sisällöstä, koska linjauksista päättävät poliitikot.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei vastannut maanantaina HS:n soittopyyntöön, mutta hänen avustajansa mukaan lakihankkeen sisältö tarkentuu vasta myöhemmin.

Sisäministeriön työryhmä ehdotti viime helmikuussa, että poliisilaitokset voisivat alkaa kutsua täydennyspoliiseja avukseen isojen yleisötilaisuuksien järjestyksenvalvontaan sekä liikenteen ohjaustehtäviin vakavien liikenneturmien yhteydessä.

Tuleva täydennyspoliisimalli voi kuitenkin olla toisenlainen kuin työryhmän esitys. Sen antamisen jälkeen hallitus on vaihtunut ja Suomeen on saapunut kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita.

Sisäministeriön mukaan laki­esitys voisi siirtyä eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan ensi vuonna.

Suomessa 2 000 täydennyspoliisia

 Eduskunta sääti täydennyspoliisijärjestelmästä poliisilain uudistuksen yhteydessä vuonna 1995.

 Vapaaehtoisia yksityishenkilöitä alettiin kouluttaa täydennyspoliiseiksi 1990-luvun loppupuolella.

 Täydennyspoliisisopimuksen tehneitä vapaaehtoisia arvioidaan olevan yhteensä noin 2 000. Kukaan ei tiedä, kuinka moni heistä on edelleen sitoutunut toimintaan.

 Ruotsi luopui omista täydennyspoliiseistaan vuonna 2012, koska poliisilla ei enää katsottu olevan reservin tarvetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katupartiot
 • Poliisi
 • Sisäministeriö
 • Turvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  2. 2

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  5. 5

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  6. 6

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  7. 7

   ”Tilanne voi olla vaarallinen”, sanoo rasismista elokuvan tehnyt Elina Hirvonen: Suomi on jakaantunut leireihin, jotka eivät yritäkään ymmärtää toisiaan

  8. 8

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Lapin supertalvi pyörii ulkomaalaisten ”seikkailijoiden” työllä – turistiopas voi tienata vähemmän kuin siivooja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  6. 6

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  9. 9

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  10. 10

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää