Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Sisäministeriö herättelee vapaaehtoista poliisitoimintaa – myös poliisilta vihreää valoa täydennyksille

Vapaaehtoisia täydennyspoliiseja ei ole käytetty vielä kertaakaan. Ministeriö alkaa uudistaa toimintamallia mutta ei aio tehdä vapaaehtoisista uusia katupartioita.

Poliisipäälliköiden mielestä vapaaehtoiset täydennyspoliisit voisivat toimia virkavallan apuna monissa tehtävissä myös muulloin kuin kriisitilanteissa. Sisäministeriö aikoo herättää täysin käyttämättömäksi jääneen täydennyspoliisitoiminnan henkiin.

HS:n haastattelemat poliisipäälliköt arvioivat, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää poliisin apuna ainakin suurissa yleisötapahtumissa, liikenteenohjauksessa ja -valvonnassa sekä vartiointi-, kuljetus- ja asiakaspalvelutehtävissä.

Poliisihallitus on ainakin osittain samoilla linjoilla.

Osa päälliköistä uskoo myös, että täydennyspoliisit voisivat osallistua riittävän koulutuksen avulla vastaanottokeskusten turvallisuudesta huolehtimiseen.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) esitti marraskuussa, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää järjestelykeskusten toiminnan turvaamiseen, jos Suomeen saapuu poikkeuksellisen paljon pakolaisia.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvoksen Timo Kerttulan mukaan täydennyspoliisitoiminnan uudistaminen ei liity turvapaikanhakijatilanteeseen eikä katupartiokeskusteluun.

”Täydennyspoliisit eivät ole katupartioita”, Kerttula sanoo.

Myöskään poliisipäälliköt eivät kaipaa täydennyspoliiseista apua kansalaisten turvallisuuden tunteen lisäämiseen kaduilla. Poliisi haluaisi itse näkyä kentällä entistä paremmin.

”Yleinen turvallisuustilanne – viittaan vaikka Pariisin terrori-iskuun – ja ympäristö on muuttunut niin, että näköpiirissä on tarvetta lisätä poliisin voimavaroja. Se on ristiriidassa sen kanssa, että voimassa olevat kehysratkaisut edellyttävät poliisien vähentämistä”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala sanoo.

Sisäministeriö aikoo käynnistää alkuvuoden aikana lakihankkeen täydennyspoliisijärjestelmän henkiin herättämiseksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Täydennyspoliiseiksi koulutettuja yksityishenkilöitä ei ole kutsuttu avuksi vielä kertaakaan, vaikka järjestelmä perustettiin jo 1990-luvulla.

Kynnys täydennyspoliisien käytölle on nykyisten säädösten perusteella korkea. Heidät voidaan kutsua palvelukseen vain valtioneuvoston päätöksellä poikkeusoloissa tai muuten yleisen turvallisuuden niin vaatiessa.

Poliisilaitokset eivät ole voineet pyytää täydennyspoliiseja avukseen normaalioloissa.

Poliisipäälliköt suhtautuvat täydennyspoliisijärjestelmään osin varautuneesti.

Varsinaiset hälytys- ja rikostutkintatehtävät ja järjestyksenvalvonta edellyttävät pitkää koulutusta eikä niitä voi tehdä kuin oikeat poliisit, he korostavat.

”Voimankäyttöön ja kansalaisten turvallisuuteen liittyvien tehtävien pitää olla koulutuksen saaneilla poliiseilla”, Rantala sanoo.

Päälliköt painottavat, ettei täydennyspoliiseja saa käyttää poliisin resurssien paikkaamiseen.

”Kohtuulliseen tehtävien lisääntymiseen pitäisi olla valmiina vakituista poliisihenkilöstöä. En pidä hyvänä tällaista ajattelutapaa, että täydennyspoliiseista saataisiin lisäapua, jos turvallisuustilanne muuttuu”, Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Markku Luoma sanoo.

Myöskään Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikön Jari Liukun mielestä tilanteita ei voi hoitaa säännönmukaisesti täydennyspoliiseja kutsumalla.

”Jos vaikka yleisötilaisuus muuttuu joukkojenhallintatilanteeksi ja joudutaan suojaamaan kohteita, tämän tyyppisiin tilanteisiin täytyy olla poliisilla itsellään riittävästi resursseja.”

Liukku painottaa, että täydennyspoliisien käyttö edellyttää jatkuvaa koulutusta. Koulutusta voisi harkita järjestettävän varusmiespalveluksen ja sotilas­poliisikoulutuksen yhteydessä, jolloin sitä voisi jatkaa kertausharjoituksissa.

Vielä on epäselvää, millaisia tehtäviä tuleva lakihanke antaisi täydennyspoliiseille. Sisäministeriön virkamiehet vaikenevat vielä lakihankkeen sisällöstä, koska linjauksista päättävät poliitikot.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei vastannut maanantaina HS:n soittopyyntöön, mutta hänen avustajansa mukaan lakihankkeen sisältö tarkentuu vasta myöhemmin.

Sisäministeriön työryhmä ehdotti viime helmikuussa, että poliisilaitokset voisivat alkaa kutsua täydennyspoliiseja avukseen isojen yleisötilaisuuksien järjestyksenvalvontaan sekä liikenteen ohjaustehtäviin vakavien liikenneturmien yhteydessä.

Tuleva täydennyspoliisimalli voi kuitenkin olla toisenlainen kuin työryhmän esitys. Sen antamisen jälkeen hallitus on vaihtunut ja Suomeen on saapunut kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita.

Sisäministeriön mukaan laki­esitys voisi siirtyä eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan ensi vuonna.

Suomessa 2 000 täydennyspoliisia

 Eduskunta sääti täydennyspoliisijärjestelmästä poliisilain uudistuksen yhteydessä vuonna 1995.

 Vapaaehtoisia yksityishenkilöitä alettiin kouluttaa täydennyspoliiseiksi 1990-luvun loppupuolella.

 Täydennyspoliisisopimuksen tehneitä vapaaehtoisia arvioidaan olevan yhteensä noin 2 000. Kukaan ei tiedä, kuinka moni heistä on edelleen sitoutunut toimintaan.

 Ruotsi luopui omista täydennyspoliiseistaan vuonna 2012, koska poliisilla ei enää katsottu olevan reservin tarvetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katupartiot
 • Poliisi
 • Sisäministeriö
 • Turvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  2. 2

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  3. 3

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  4. 4

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  5. 5

   Susanna Koskella on Linnassa yllään supikoiraa: ”Erinomainen, arvokas käyttötarkoitus”

  6. 6

   Stubb twiittasi historiallisen hetken: seitsemän pääministeriä yhteiskuvassa Linnan juhlissa

  7. 7

   Upeaa, Suomen tytöt! Kymmenen tärkeintä huomiota itsenäisyyspäivästä 2016

  8. 8

   Moni vieras luotti tänä vuonna pinkkiin ja kirkkaanpunaiseen – katso kuvakooste Linnan juhlista

  9. 9

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  10. 10

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  2. 2

   Itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  10. 10

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää