Valikko
Kotimaa

Sisäministeriö herättelee vapaaehtoista poliisitoimintaa – myös poliisilta vihreää valoa täydennyksille

Vapaaehtoisia täydennyspoliiseja ei ole käytetty vielä kertaakaan. Ministeriö alkaa uudistaa toimintamallia mutta ei aio tehdä vapaaehtoisista uusia katupartioita.

Poliisipäälliköiden mielestä vapaaehtoiset täydennyspoliisit voisivat toimia virkavallan apuna monissa tehtävissä myös muulloin kuin kriisitilanteissa. Sisäministeriö aikoo herättää täysin käyttämättömäksi jääneen täydennyspoliisitoiminnan henkiin.

HS:n haastattelemat poliisipäälliköt arvioivat, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää poliisin apuna ainakin suurissa yleisötapahtumissa, liikenteenohjauksessa ja -valvonnassa sekä vartiointi-, kuljetus- ja asiakaspalvelutehtävissä.

Poliisihallitus on ainakin osittain samoilla linjoilla.

Osa päälliköistä uskoo myös, että täydennyspoliisit voisivat osallistua riittävän koulutuksen avulla vastaanottokeskusten turvallisuudesta huolehtimiseen.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) esitti marraskuussa, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää järjestelykeskusten toiminnan turvaamiseen, jos Suomeen saapuu poikkeuksellisen paljon pakolaisia.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvoksen Timo Kerttulan mukaan täydennyspoliisitoiminnan uudistaminen ei liity turvapaikanhakijatilanteeseen eikä katupartiokeskusteluun.

”Täydennyspoliisit eivät ole katupartioita”, Kerttula sanoo.

Myöskään poliisipäälliköt eivät kaipaa täydennyspoliiseista apua kansalaisten turvallisuuden tunteen lisäämiseen kaduilla. Poliisi haluaisi itse näkyä kentällä entistä paremmin.

”Yleinen turvallisuustilanne – viittaan vaikka Pariisin terrori-iskuun – ja ympäristö on muuttunut niin, että näköpiirissä on tarvetta lisätä poliisin voimavaroja. Se on ristiriidassa sen kanssa, että voimassa olevat kehysratkaisut edellyttävät poliisien vähentämistä”, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala sanoo.

Sisäministeriö aikoo käynnistää alkuvuoden aikana lakihankkeen täydennyspoliisijärjestelmän henkiin herättämiseksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Täydennyspoliiseiksi koulutettuja yksityishenkilöitä ei ole kutsuttu avuksi vielä kertaakaan, vaikka järjestelmä perustettiin jo 1990-luvulla.

Kynnys täydennyspoliisien käytölle on nykyisten säädösten perusteella korkea. Heidät voidaan kutsua palvelukseen vain valtioneuvoston päätöksellä poikkeusoloissa tai muuten yleisen turvallisuuden niin vaatiessa.

Poliisilaitokset eivät ole voineet pyytää täydennyspoliiseja avukseen normaalioloissa.

Poliisipäälliköt suhtautuvat täydennyspoliisijärjestelmään osin varautuneesti.

Varsinaiset hälytys- ja rikostutkintatehtävät ja järjestyksenvalvonta edellyttävät pitkää koulutusta eikä niitä voi tehdä kuin oikeat poliisit, he korostavat.

”Voimankäyttöön ja kansalaisten turvallisuuteen liittyvien tehtävien pitää olla koulutuksen saaneilla poliiseilla”, Rantala sanoo.

Päälliköt painottavat, ettei täydennyspoliiseja saa käyttää poliisin resurssien paikkaamiseen.

”Kohtuulliseen tehtävien lisääntymiseen pitäisi olla valmiina vakituista poliisihenkilöstöä. En pidä hyvänä tällaista ajattelutapaa, että täydennyspoliiseista saataisiin lisäapua, jos turvallisuustilanne muuttuu”, Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Markku Luoma sanoo.

Myöskään Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikön Jari Liukun mielestä tilanteita ei voi hoitaa säännönmukaisesti täydennyspoliiseja kutsumalla.

”Jos vaikka yleisötilaisuus muuttuu joukkojenhallintatilanteeksi ja joudutaan suojaamaan kohteita, tämän tyyppisiin tilanteisiin täytyy olla poliisilla itsellään riittävästi resursseja.”

Liukku painottaa, että täydennyspoliisien käyttö edellyttää jatkuvaa koulutusta. Koulutusta voisi harkita järjestettävän varusmiespalveluksen ja sotilas­poliisikoulutuksen yhteydessä, jolloin sitä voisi jatkaa kertausharjoituksissa.

Vielä on epäselvää, millaisia tehtäviä tuleva lakihanke antaisi täydennyspoliiseille. Sisäministeriön virkamiehet vaikenevat vielä lakihankkeen sisällöstä, koska linjauksista päättävät poliitikot.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei vastannut maanantaina HS:n soittopyyntöön, mutta hänen avustajansa mukaan lakihankkeen sisältö tarkentuu vasta myöhemmin.

Sisäministeriön työryhmä ehdotti viime helmikuussa, että poliisilaitokset voisivat alkaa kutsua täydennyspoliiseja avukseen isojen yleisötilaisuuksien järjestyksenvalvontaan sekä liikenteen ohjaustehtäviin vakavien liikenneturmien yhteydessä.

Tuleva täydennyspoliisimalli voi kuitenkin olla toisenlainen kuin työryhmän esitys. Sen antamisen jälkeen hallitus on vaihtunut ja Suomeen on saapunut kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita.

Sisäministeriön mukaan laki­esitys voisi siirtyä eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan ensi vuonna.

Suomessa 2 000 täydennyspoliisia

 Eduskunta sääti täydennyspoliisijärjestelmästä poliisilain uudistuksen yhteydessä vuonna 1995.

 Vapaaehtoisia yksityishenkilöitä alettiin kouluttaa täydennyspoliiseiksi 1990-luvun loppupuolella.

 Täydennyspoliisisopimuksen tehneitä vapaaehtoisia arvioidaan olevan yhteensä noin 2 000. Kukaan ei tiedä, kuinka moni heistä on edelleen sitoutunut toimintaan.

 Ruotsi luopui omista täydennyspoliiseistaan vuonna 2012, koska poliisilla ei enää katsottu olevan reservin tarvetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katupartiot
 • Poliisi
 • Sisäministeriö
 • Turvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Rahamaailman ”pulska kissa”? Barack Obama nostaa yhdestä puheesta 400 000 dollaria ja joutui vastustajien hampaisiin

  7. 7

   Hurjia vuokrankorotuksia pelkäävät Lehtisaaren asukkaat syyttävät kirkkoa mediatempusta – ”Viivästettyä vääryyttä”

  8. 8

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  9. 9

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  10. 10

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  5. 5

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  6. 6

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  7. 7

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  8. 8

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää