Valikko
Kotimaa

Lahden uudessa matkakeskuksessa hohtaa salaisella tavalla kiinnitetty kupari

Keskus on rakennettu ahtaaseen paikkaan rautatieaseman kupeeseen. Koeajojen perusteella bussien kuitenkin pitäisi mahtua terminaaliin.

Lahti. Lahden koko bussiliikenne siirtyy helmikuun ensimmäisestä päivästä lähtien rautatieaseman yhteyteen valmistuneeseen matkakeskukseen. Kaukoliikenteen bussiterminaali sijaitsee kuparilla päällystetyn katoksen alla rautatieaseman vieressä.

Suurin osa matkakeskuksen rakenteista sijaitsee siltakannen alla. Sinne on rakennettu muun muassa 200 polkupyörälle varattu kameravalvottu parkkihalli. Alatasolta kuljetaan terminaalitasolle hisseillä tai portaita pitkin.

Mannerheimintien varteen sijoittuva matkakeskus jouduttiin toteuttamaan ”kenkälusikalla” erittäin ahtaaseen paikkaan. Bussiterminaali oli saatava mahtumaan Lahden läpikulkuväylänä toimivan Mannerheiminkadun ja ratapihan väliin.

Koiviston Auton toimitusjohtajan Mikko Markkulan mukaan tilahaasteita on. Kokonaisuutena terminaali on tuntuvasti pienempi kuin vanhan linja-autoaseman alue. Koeajojen perusteella bussien kuitenkin pitäisi mahtua terminaaliin.

Matkahuollon tilat sijaitsevat matkakeskuksen viereen valmistuneen toimistotalon BW Towerin alakerrassa. Siellä sijaitsee myös kahvila-ravintola.

Toinen kahvila saattaa tulla myöhemmin jugendtyyliseen asemapäällikön taloon, puiseen suojelurakennukseen, joka sijaitsee bussiterminaalin vieressä. Kaupunki on myynyt talon yksityiselle, mutta kaupasta on vireillä valitus.

Pakkaspäivän auringonpaisteessa terminaalikatoksen ja sisäänkäyntien sekä pysäkkien kuparipinnat loistavat punaisina. Vähitellen niiden väri muuttuu hapettumisen seurauksena tummemman ruskeaksi ja muistuttaa enemmän vanhan rautatieaseman tummanpunatiilistä väriä.

Projektipäällikkö Timo Parikka YIT:stä toteaa, että kuparilevyt on kiinnitetty paikoilleen salaisella ja erittäin pitävällä tavalla. Alueella on myös kameravalvonta, joten arvokkaiden materiaalien uskotaan pysyvän paikoillaan.

Lahden matkakeskus polkupyörätunneleineen maksoi 18 miljoonaa euroa ja se toteutettiin allianssimallilla, jossa olivat mukana Lahden kaupunki, YIT ja Sito.

Lahden toimialajohtaja Matti Kurosen mukaan matkakeskuksen ansiosta joukkoliikenteen käytettävyys paranee ja bussi- junayhteys saadaan toimimaan. Matkakeskukseen liittyvä robottiparkki valmistuu myöhemmin keväällä.

Lahden vuonna 1939 valmistunut suojeltu linja-autoasema vapautuu uuteen käyttöön.

2000-luvulla rakennettu yli 10 matkakeskusta

 Suomeen on rakennettu 2000-luvun alusta lähtien viitisentoista matkakeskusta. Bussi- ja raideliikenteen sekä kauko- ja paikallisliikenteen yhdistäviä matkakeskuksia on muun muassa Tikkurilassa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Kouvolassa, Lappeenrannassa ja Vaasassa.

 Matkakeskuksia suunnitellaan parhaillaan Turkuun, Tampereelle ja Ouluun. Rakentamisvaiheeseen arvioidaan päästävän 2020-luvulla. Turun ja Tampereen malleissa matkakeskukset on kaavailtu osaksi suuria kaupallisia keskittymiä.

 Esimerkiksi Turkuun kaavaillaan Helsingin Kampin kokoluokan matka- ja kauppakeskusta. Tampereella tuleva asemakeskus olisi mittava työpaikka-alue ja kaupallinen keskus, ja siihen sijoittuisi myös monitoimiareena.

 Matkakeskuksia on tulossa myös muun muassa Poriin, Kuopioon ja Joensuuhun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bussiliikenne
 • Lahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  5. 5

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  6. 6

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  7. 7

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää