Valikko
Kotimaa    |   HS-Analyysi

Pakolaiset horjuttavat EU:ta – tähänkö unioni nyt hajoaa?

Kreikan talouskriisi osoitti, että unionilla on hyvä kyky selvitä vaikeista kriiseistä.

Bryssel. Financial Times on arvostettu sanomalehti, jonka Euroopan unionin virkamiehet ja monet EU-maiden poliitikot nautiskelevat aamukahvinsa ääressä.

Keskiviikkona joillakin EU-ihmisillä meni kahvi väärään kurkkuun. Lehti otsikoi, että ”EU aikoo siirtää pakolaistaakkaa pohjoisempiin jäsenmaihin”. Lehden mukaan EU-komissio aikoo maaliskuussa ehdottaa, että Dublin-sopimus joutaa historian romukoppaan.

Vuonna 1997 voimaan tulleen sopimuksen perusteella turvapaikanhakijat palautetaan niihin jäsenmaihin, joihin he ovat ensiksi tulleet. Järjestelmä on rikki ja epäreilu, kertoivat lähteet, ja siitä on nyt luovuttava.

Piti hieroa aamuisia silmiä nähdäkseen, onko uutisessa myös jokin uutinen.

EU:n pakolaispolitiikka on rikki, ilman että siitä kerrottaisiin erityisen näyttävästi Financial Timesin etusivulla tai otsikoissa, totesi kauan EU:ssa työskennellyt virkamies Brysselissä. Ilman että Dublin-sopimusta romutetaan tai pidetään elossa tai tekohengitetään, maaliskuussa tai ikinä.

Kaikista painavin esimerkki EU:n kyvystä tehdä päätöksiä pakolaisten ja siirtolaisten aiheuttamasta taakasta tiivistyy numeroon 322. Sen verran on saatu siirrettyä turvapaikanhakijoita kriisin eniten koettelemista maista Kreikasta tai Italiasta muihin EU-maihin.

Viime vuonna jäsenmaat päättivät kahdessa eri kokouksessa yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan siirtämisestä, mutta ohjelmasta ei ole tullut mitään. Solidaarisuutta ei yksinkertaisesti ole olemassa sen enempää kuin yhteistä toimintakykyäkään.

Totuus on se, että viime vuonna Eurooppaa kohtasi historiallisen suuri kansainvaellus, jos historian mittaaminen aloitetaan toisen maailmansodan jälkeen. Mantereelle saapui miljoona tai puolitoista miljoonaa ihmistä, osa sotaa paossa ja jokainen paremman elämän perässä.

Suomeen turvapaikanhakijoita tuli 32 478 verrattuna edellisvuoden 3 651:een. Se oli suurin ulkomaalaisvyöry sitten Venäjän vallankumousta seuranneiden vuosien vuosisata taaksepäin.

Tuli naisia, lapsia, vanhuksia ja ennen kaikkea niitä älypuhelimiinsa puhuvia nuoria miehiä. Syntyi kulttuurien yhteentörmäys, jossa taloudelliset, väestömatemaattiset, hedelmällisyyslukuihin, ihmisoikeussopimuksiin ja muihin ”järkiseikkoihin” perustuvat argumentit unohtuivat.

Syntyi paniikki, syntyi uusi keskustelukulttuuri, syntyi uusi vihapuheen tapa, syntyi Kölnin ahdisteluskandaali, syntyivät katupartiot ja syntyi kunkin jäsenmaan omaa lainsäädäntöä, jollaista ei olisi kukaan osannut vuosi sitten ennustaa.

FT:n keskiviikkoisessa artikkelissa kerrottiin, että romuttamista vailla oleva Dublin-sopimus käytännöllisesti katsoen hajosi viime vuonna, kun tosielämä eli ihmisvyöry jyräsi alleen moiset EU-asetukset.

”Siirrot Kreikkaan on käytännössä lopetettu sitten vuoden 2011. - - Vaikka Dublin-säännöt edellyttävät Euroopan sisäisiä karkottamisia, tosiasiassa vain harvoin näihin siirtoihin on ryhdytty. Esimerkiksi vuonna 2013 vain 16 000 pyydetyistä 76 000 siirrosta saatiin toteutettua”, lehti taustoitti.

Nyt puhutaan siitä, että EU:n vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus on hajoamaisillaan, kun Tanskan ja Ruotsinkin rajalla on ryhdytty rajatarkastuksiin.

Ja ettei kukaan häviäisi alarmismi-taistelussa, on alettu puhua koko Euroopan unionin hajoamisesta. Puheet ovat kiihottavia siksikin, että kolmanneksi runsasväkisin jäsenmaa ja toiseksi suurin talous Britannia saattaa lähteä unionista kansanäänestyksensä kautta.

Virtuaalisen pakolaispolitiikan ja puuttuvan solidaarisuuden oheen on syntynyt uusi väittämäkulttuuri, jossa erilaiset EU-toimijat luovat fiktiivistä aikarajaa sille, mihin mennessä pakolais- ja siirtolakriisi pitää saada hallintaan – tai muuten hukka toden teolle meidät kaikki perii.

Uuden EU-puheenjohtajamaan Hollannin mukaan aikaa on pari kuukautta, koska kevät saa ihmiset liikkeelle. Samoin on lausunut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Tuskin mukaan vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus romahtaa ja EU epäonnistuu poliittisena projektina, ellei tilanne pikaisesti muutu.

Toisessa virtuaalisessa aikarajatodellisuudessa jäsenmaat fundeeraavat EU-komission joulukuista ehdotusta uudesta EU:n raja- ja rannikkovartiostosta, jota voitaisiin käyttää myös jäsenmaiden tahdon vastaisesti. Se on määrä saada aikaan kesään mennessä – joka seuraa tietenkin kevättä, jolloin kaiken pitäisi olla jo hallinnassa, tai se hukka perii.

Puheen ja EU-lainsäädännöllisten vääntöjen ohessa ihan oikeat sotaa tai puutetta pakenevat ihmiset nousevat kumiveneisiin ja suuntaavat kohti Euroopan unionin jäsenmaita. Jotkut juuri tänään, ja suurempi mokoma ehkä keväällä.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM kertoo, että uudenvuoden jälkeen Kreikkaan on saapunut 31 244 ihmistä meriteitse. Se on 21 kertaa sen verran kuin viime vuoden tammikuussa kirjattiin, prosenteissa ilmaistuna kasvua on 2 100 prosenttia.

”Numerot antavat viitteitä siitä, että Kreikkaan meriteitse saapuvien ihmisten määrä voi vuonna 2016 nousta huomattavasti suuremmaksi kuin vuonna 2015, kun kirjattiin 853 650 ihmisen ennätys”, IOM tiedottaa.

Euroopan unioniin uskoville lohdutuksena voi toimia Kreikkaan liittynyt toinen kriisi, julkisen talouden haaksirikko, joka nousi ensi kerran otsikoihin vuoden 2009 lopussa.

Eurokriisin pelättiin hajottavan yhteisvaluutan, koko EU:n ja eurooppalaisen solidaarisuuden.

”Jos euro romahtaa, Eurooppa romahtaa”, totesi Saksan liittokansleri Angela Merkel ensi kerran puoli vuosikymmentä sitten.

Mutta euro ei romahtanut, EU eikä Eurooppa. Vastoin kaikkien pessimistien märkiä päiväunia EU-johtajat ja jäsenmaat ottivat lusikan kauniiseen käteen ja kampesivat Kreikalle hätärahoitusta ja euroalueelle jykevämmät rakenteet.

Kreikan kriisi lujitti Euroopan unionia. Ajatella, ensi vuonna Kreikan talous voi kasvaa lähes kolmella prosentilla!

Kuka ties viesti EU:n uudistustarpeesta saapuu tällä kertaa Turkista lähetetyn kiinalaisvalmisteisen kumiveneen kyydissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  5. 5

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  9. 9

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  10. 10

   Merkittävä venäläispoliitikko uhkaa Yhdysvaltoja ”kivuliailla vastatoimilla” – USA:n edustajainhuone äänesti uusien Venäjä-pakotteiden puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää