Valikko
Kotimaa    |   HS-Analyysi

Pakolaiset horjuttavat EU:ta – tähänkö unioni nyt hajoaa?

Kreikan talouskriisi osoitti, että unionilla on hyvä kyky selvitä vaikeista kriiseistä.

Bryssel. Financial Times on arvostettu sanomalehti, jonka Euroopan unionin virkamiehet ja monet EU-maiden poliitikot nautiskelevat aamukahvinsa ääressä.

Keskiviikkona joillakin EU-ihmisillä meni kahvi väärään kurkkuun. Lehti otsikoi, että ”EU aikoo siirtää pakolaistaakkaa pohjoisempiin jäsenmaihin”. Lehden mukaan EU-komissio aikoo maaliskuussa ehdottaa, että Dublin-sopimus joutaa historian romukoppaan.

Vuonna 1997 voimaan tulleen sopimuksen perusteella turvapaikanhakijat palautetaan niihin jäsenmaihin, joihin he ovat ensiksi tulleet. Järjestelmä on rikki ja epäreilu, kertoivat lähteet, ja siitä on nyt luovuttava.

Piti hieroa aamuisia silmiä nähdäkseen, onko uutisessa myös jokin uutinen.

EU:n pakolaispolitiikka on rikki, ilman että siitä kerrottaisiin erityisen näyttävästi Financial Timesin etusivulla tai otsikoissa, totesi kauan EU:ssa työskennellyt virkamies Brysselissä. Ilman että Dublin-sopimusta romutetaan tai pidetään elossa tai tekohengitetään, maaliskuussa tai ikinä.

Kaikista painavin esimerkki EU:n kyvystä tehdä päätöksiä pakolaisten ja siirtolaisten aiheuttamasta taakasta tiivistyy numeroon 322. Sen verran on saatu siirrettyä turvapaikanhakijoita kriisin eniten koettelemista maista Kreikasta tai Italiasta muihin EU-maihin.

Viime vuonna jäsenmaat päättivät kahdessa eri kokouksessa yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan siirtämisestä, mutta ohjelmasta ei ole tullut mitään. Solidaarisuutta ei yksinkertaisesti ole olemassa sen enempää kuin yhteistä toimintakykyäkään.

Totuus on se, että viime vuonna Eurooppaa kohtasi historiallisen suuri kansainvaellus, jos historian mittaaminen aloitetaan toisen maailmansodan jälkeen. Mantereelle saapui miljoona tai puolitoista miljoonaa ihmistä, osa sotaa paossa ja jokainen paremman elämän perässä.

Suomeen turvapaikanhakijoita tuli 32 478 verrattuna edellisvuoden 3 651:een. Se oli suurin ulkomaalaisvyöry sitten Venäjän vallankumousta seuranneiden vuosien vuosisata taaksepäin.

Tuli naisia, lapsia, vanhuksia ja ennen kaikkea niitä älypuhelimiinsa puhuvia nuoria miehiä. Syntyi kulttuurien yhteentörmäys, jossa taloudelliset, väestömatemaattiset, hedelmällisyyslukuihin, ihmisoikeussopimuksiin ja muihin ”järkiseikkoihin” perustuvat argumentit unohtuivat.

Syntyi paniikki, syntyi uusi keskustelukulttuuri, syntyi uusi vihapuheen tapa, syntyi Kölnin ahdisteluskandaali, syntyivät katupartiot ja syntyi kunkin jäsenmaan omaa lainsäädäntöä, jollaista ei olisi kukaan osannut vuosi sitten ennustaa.

FT:n keskiviikkoisessa artikkelissa kerrottiin, että romuttamista vailla oleva Dublin-sopimus käytännöllisesti katsoen hajosi viime vuonna, kun tosielämä eli ihmisvyöry jyräsi alleen moiset EU-asetukset.

”Siirrot Kreikkaan on käytännössä lopetettu sitten vuoden 2011. - - Vaikka Dublin-säännöt edellyttävät Euroopan sisäisiä karkottamisia, tosiasiassa vain harvoin näihin siirtoihin on ryhdytty. Esimerkiksi vuonna 2013 vain 16 000 pyydetyistä 76 000 siirrosta saatiin toteutettua”, lehti taustoitti.

Nyt puhutaan siitä, että EU:n vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus on hajoamaisillaan, kun Tanskan ja Ruotsinkin rajalla on ryhdytty rajatarkastuksiin.

Ja ettei kukaan häviäisi alarmismi-taistelussa, on alettu puhua koko Euroopan unionin hajoamisesta. Puheet ovat kiihottavia siksikin, että kolmanneksi runsasväkisin jäsenmaa ja toiseksi suurin talous Britannia saattaa lähteä unionista kansanäänestyksensä kautta.

Virtuaalisen pakolaispolitiikan ja puuttuvan solidaarisuuden oheen on syntynyt uusi väittämäkulttuuri, jossa erilaiset EU-toimijat luovat fiktiivistä aikarajaa sille, mihin mennessä pakolais- ja siirtolakriisi pitää saada hallintaan – tai muuten hukka toden teolle meidät kaikki perii.

Uuden EU-puheenjohtajamaan Hollannin mukaan aikaa on pari kuukautta, koska kevät saa ihmiset liikkeelle. Samoin on lausunut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Tuskin mukaan vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus romahtaa ja EU epäonnistuu poliittisena projektina, ellei tilanne pikaisesti muutu.

Toisessa virtuaalisessa aikarajatodellisuudessa jäsenmaat fundeeraavat EU-komission joulukuista ehdotusta uudesta EU:n raja- ja rannikkovartiostosta, jota voitaisiin käyttää myös jäsenmaiden tahdon vastaisesti. Se on määrä saada aikaan kesään mennessä – joka seuraa tietenkin kevättä, jolloin kaiken pitäisi olla jo hallinnassa, tai se hukka perii.

Puheen ja EU-lainsäädännöllisten vääntöjen ohessa ihan oikeat sotaa tai puutetta pakenevat ihmiset nousevat kumiveneisiin ja suuntaavat kohti Euroopan unionin jäsenmaita. Jotkut juuri tänään, ja suurempi mokoma ehkä keväällä.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM kertoo, että uudenvuoden jälkeen Kreikkaan on saapunut 31 244 ihmistä meriteitse. Se on 21 kertaa sen verran kuin viime vuoden tammikuussa kirjattiin, prosenteissa ilmaistuna kasvua on 2 100 prosenttia.

”Numerot antavat viitteitä siitä, että Kreikkaan meriteitse saapuvien ihmisten määrä voi vuonna 2016 nousta huomattavasti suuremmaksi kuin vuonna 2015, kun kirjattiin 853 650 ihmisen ennätys”, IOM tiedottaa.

Euroopan unioniin uskoville lohdutuksena voi toimia Kreikkaan liittynyt toinen kriisi, julkisen talouden haaksirikko, joka nousi ensi kerran otsikoihin vuoden 2009 lopussa.

Eurokriisin pelättiin hajottavan yhteisvaluutan, koko EU:n ja eurooppalaisen solidaarisuuden.

”Jos euro romahtaa, Eurooppa romahtaa”, totesi Saksan liittokansleri Angela Merkel ensi kerran puoli vuosikymmentä sitten.

Mutta euro ei romahtanut, EU eikä Eurooppa. Vastoin kaikkien pessimistien märkiä päiväunia EU-johtajat ja jäsenmaat ottivat lusikan kauniiseen käteen ja kampesivat Kreikalle hätärahoitusta ja euroalueelle jykevämmät rakenteet.

Kreikan kriisi lujitti Euroopan unionia. Ajatella, ensi vuonna Kreikan talous voi kasvaa lähes kolmella prosentilla!

Kuka ties viesti EU:n uudistustarpeesta saapuu tällä kertaa Turkista lähetetyn kiinalaisvalmisteisen kumiveneen kyydissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää