Valikko
Kotimaa

Päivähoitomaksuihin tulossa tuntuvat korotukset syksyllä – ylin maksu jatkossa 354 euroa

Hyvätuloisilla ensimmäisen lapsen maksu nousisi 290 eurosta 354 euroon kuukaudessa elokuusta alkaen. Pienituloisten nollamaksuluokka säilyisi.

Opetusministeriön työryhmä ehdottaa tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin eli varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin. Uudet maksut on määrä ottaa käyttöön jo tämän vuoden syksyllä.

Korotukset ulottuvat lähes kaikkiin perheisiin, mutta ne painottuvat parempituloisiin. Pienituloisimpien nollamaksuluokka säilyisi, ja joillakin maksut myös pienenisivät.

Enimmäismaksua ehdotetaan korotettavaksi 22 prosenttia. Myös nykyisen enimmäismaksun alle jäävät maksut nousisivat hieman. Enimmäismaksu on nyt 283 euroa kuukaudessa. Aiemmin päätetyn indeksikorotuksen jälkeen enimmäismaksu on elokuun alusta 290 euroa ja nyt esitetyn tasokorotuksen jälkeen 354 euroa.

Maksujen määräämisen perusteena olevia tulorajoja esitetään korotettavaksi perheen koosta riippumatta, mutta niin, että pienituloisten yhden ja kahden lapsen yksinhuoltajien asiakasmaksut alenevat jonkin verran. Tällä halutaan kannustaa työllistymistä.

Maksut laskevat esimerkiksi noin 2 000–2 140 euron kuukausituloisilla kahden hengen perheillä, joilla asiakasmaksu pienenee 70–80 euroa kuukaudessa.

Toisesta lapsesta perittävä maksu olisi aina enintään 90 prosenttia ensimmäisen lapsen kokoaikaisesta maksusta. Esityksen mukaan toisen lapsen enimmäismaksu olisi elokuusta lähtien 319 euroa kuukaudessa, kun se nyt on 255 euroa ja indeksikorotuksen jälkeen 261 euroa.

Seuraavien lasten osalta maksu olisi 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Osa-aikaisesta varhaiskasvatuksesta perittäisiin enintään 60 prosenttia kokoaikaisen hoidon maksusta, kun lapsi on korkeintaan 20 tuntia viikossa hoidossa. Kokoaikaisuuden raja olisi 35 tuntia viikossa.

Maksutonta varhaiskasvatusta eli niin sanottua nollamaksuluokkaa koskeva sääntely säilyisi ennallaan, eikä alle 27 euron maksuja perittäisi. Alun perin kaavailtiin jopa koko nollamaksuluokan poistoa. Lakiesitysluonnoksen mukaan se olisi voinut aiheuttaa sen, että heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien perheiden lapset eivät osallistuisi varhaiskasvatukseen.

Esitykset perustuvat hallitusohjelmaan, joka edellytti muutoksia maksuihin niin, että kuntien maksutulot nousisivat vuodesta 2017 alkaen yhteensä 54 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti toteuttaa muutokset valmistelemalla uuden varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja koskevan lain, jonka on määrä tulla voimaan jo 1. elokuuta 2016. Tälle vuodelle korotusten arvioidaan tuovan kunnille lisää rahaa noin 24,5 miljoona euroa.

Esitykset lähtivät keskiviikkona lausuntokierrokselle, joka kestää helmikuun 24:nteen päivään asti.

Näin päivähoitomaksut nousevat esimerkkiperheissä

 Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 4 400 euroa kuukaudessa, yksi lapsi: Päivähoitomaksu nyt 251 euroa, uusi maksu 249 euroa, alennus 2 euroa.

 Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 4 400 euroa kuukaudessa, kaksi lasta: Päivähoitomaksu nyt 370 euroa, uusi maksu 386 euroa, korotus 16 euroa.

 Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 6 600 euroa kuukaudessa, yksi lapsi: Päivähoitomaksu nyt 290 euroa, uusi maksu 354 euroa, korotus 64 euroa.

 Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 6 600 euroa kuukaudessa, kaksi lasta: Päivähoitomaksu nyt 551 euroa, uusi maksu 673 euroa, korotus 122 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivähoito
 • Varhaiskasvatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  7. 7

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  10. 10

   Kaikki haluavat palan hyistä pohjoista – HS selvitti, miksi arktisesta alueesta kiistellään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää