Valikko
Kotimaa

Ulkoministeri Soini Venäjästä: ”Rajavalvonta­yhteistyö takkuaa”

Timo Soinin mielestä Venäjälle pitää lähettää selkeä viesti siitä, ettei Suomi halua itärajalleen uutta hallitsematonta maahanmuuttoväylää Schengen-alueelle.

Suomen ja Venäjän rajayhteistyö ei suju hyvin, arvioi ulkoministeri Timo Soini (ps) puheessaan Suomalaisen klubin ulkopoliittisessa illassa Helsingissä keskiviikkona.

”Meillä on myös ongelmia, – – nyt tuoreimpana, ja ehkä vakavimpana, rajavalvontayhteistyön takkuaminen Pohjois-Suomessa”, hän sanoi.

Soini viittasi selvästi turvapaikanhakijoihin, joita on saapunut alkuvuodesta Venäjältä noin 20 tulijan päivätahdilla Itä-Lapin raja-asemien yli. Reittiä käyttää tätä nykyä noin puolet Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista. Romuautoilla raja-asemille ajavien siirtolaisten matkanjärjestäjänä toimii järjestäytynyt rikollisuus.

”Rajavalvonnan suhteen on selvää, että emme halua itärajallemme uutta hallitsematonta maahanmuuttoväylää Schengen-alueelle. Viestimme tästä tulee olla selkeä myös Venäjälle. Asia on esillä jo ensi viikolla muun muassa sisäministeritasolla ja pääministerin vierailun yhteydessä”, Soini sanoi osana puhettaan, jossa hän pohti laajemminkin Suomen, EU:n ja Venäjän suhteita.

Soinin mielestä Suomen suhde Venäjään ei ole mitenkään erityinen eikä Suomen ole syytä ottaa välittäjän roolia EU:n ja Venäjän välillä.

”Venäjällä on muitakin asioita mielessään kuin luoteinen naapurinsa. Suomi on itsensä kokoinen osa Venäjän kansainvälisiä suhteita, ei enempää eikä vähempää.”

Soini pitää Krimin valtaamisen ja Itä-Ukrainan taistelujen seurauksia huolestuttavina myös Suomen kannalta.

”– – Ukrainan konfliktin seurauksena jännitteet ovat siirtyneet Itämeren suuntaan. Tämä on huoli, jonka jaamme muiden Itämeren alueen maiden kesken”, hän sanoi.

”Jännittyneessä tilanteessa on Itämeren alueen vakauden kannalta tärkeää, että Nato osoittaa selvästi sitoutuvansa kaikkien jäsenmaidensa puolustukseen. Tämä on myös Suomen etujen mukaista.”

Soini sanoi kantavansa huolta myös Venäjän sisäisestä kehityksestä, koska hyvinvoiva Venäjä on Suomen ja koko EU:n etu. Hän kertoi olevansa erittäin huolissaan Venäjän kansalaisyhteiskunnan elintilan kaventumisesta.

”Monien suomalaisten järjestöjen yhteistyökumppanit on joko julistettu ’ulkomaisiksi agenteiksi’ tai ne ovat joutuneet itse rajoittamaan ulkomaisia yhteyksiään viranomaisten toimien pelossa. Monet suomalaiset järjestöt tekevät ansiokasta työtä muun muassa Venäjällä elävien suomalais-ugrilaisten kansojen parissa”, Soini sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Rajavalvonta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  8. 8

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää