Valikko
Kotimaa

Entistä useampi suomalainen turvautui ulkomailla konsulipalveluihin – passin hukkaaja tavallisin autettava

Suomalaiset eivät enää joudu ulkomailla hankaluuksiin omaa syytään niin helposti kuin ennen.

Ulkoasiainministeriö auttoi viime vuonna entistä useampaa ulkomailla oleskelevaa suomalaista. Ministeriön tarjoamia konsulipalveluja kirjattiin vuonna 2015 noin neljännes edellisvuotta enemmän. Avustustapauksia kertyi viime vuonna yli 55 000.

”Määrän kasvu selittyy sillä, että entistä useampi suomalainen matkailee”, kertoo ulkoasiainministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Teemu Turunen.

Useimmiten apua pyytää passinsa tai muun matkustusasiakirjan kadottanut turisti. Ulkomaanedustustoista myönnettiin viime vuonna 19 353 uutta passia.

Suomen edustustot auttoivat viime vuonna 754:ää rikoksen uhriksi ulkomailla joutunutta suomalaista. Turusen mukaan suomalaisturistit osaavat kuitenkin jo olla aiempaa varovaisempia.

”Varsinkin nuoret osaavat pitää silmänsä auki, ja riskien tiedostaminen on yleistynyt.”

Suomalaiset eivät Turusen mukaan ole enää niin helposti huijattavia kuin aiemmin. Konsulipalvelujen kysynnän lisääminen ei hänen mukaansa johdu myöskään huolimattomuuden tai tappeluhalukkuuden yleistymisestä.

”Todennäköisyyttä joutua hankaliin tilanteisiin voi vähentää monin keinoin. Esimerkiksi passivarkaudelta voi suojautua pitämällä mukanaan vain kopiota passista”, Turunen neuvoo.

Edustustot auttoivat viime vuonna 1 171:tä ulkomailla sairastunutta tai tapaturmaan joutunutta suomalaista. Ulkomailla pidätettyjä tai vangittuja suomalaisia autettiin 454 kertaa.

Ulkomailla kuoli viime vuoden aikana 520 suomalaista. Kuolemantapaukset ulkomailla ovat ulkoasiainministeriön mukaan lisääntyneet yli 50 prosentilla viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana.

”Suurelta osin kuolemansyyt ovat luonnolliset ja samat kuin Suomessakin. Tapausten lisääntymiseen vaikuttaa se, että ikääntyneet suomalaiset matkustavat nykyisin paljon ja heitä myös asuu vakituisesti ulkomailla”, Teemu Turunen sanoo.

Yleisin väärä luulo konsulipalvelujen puoleen kääntyvillä suomalaisturisteilla on Turusen mukaan se, että ministeriö voisi auttaa hädässä olevaa myös rahallisesti.

”Meiltä saa aina apua ja neuvoja, joiden avulla pulaan joutunut voi auttaa itse itseään. Rahaa emme anna muuta kuin poikkeustapauksissa.”

Äärimmäisessä hädässä olevalle matkailijalle voidaan kuitenkin myöntää ulosottokelpoista lainaa.

”Ensiksi yritämme kuitenkin auttaa matkailijaa ottamalla yhteyttä hänen suomalaisiin läheisiinsä ja tuttuihinsa”, Turunen kertoo.

Turunen kehottaa matkailijoita huolehtimaan vakuutuksista.

”Esimerkiksi vuonna 2014 noin puolet suomalaisturisteista lähti matkaan ilman henkilövahinkoja korvaavaa vakuutusta.”

Lisäksi Turunen suosittelee ulkomaille lähtijää jättämään ulkoministeriölle yhteystietonsa tekemällä matkustusilmoituksen. Tietojen avulla ministeriö saa matkailijaan yhteyden hätätapauksissa ja kriisitilanteissa.

”Esimerkiksi viime syyskuussa laitoimme yhteystietonsa meille jättäneille tekstiviestillä varoituksen Chilen rannikolle odotetusta tsunamista 1,5 tuntia ennen sen iskeytymistä.”

Ilmoituksen jättäneet saivat ulkoministeriöltä tietoa myös esimerkiksi marraskuussa Pariisiin, jos olivat siellä terrori-iskujen aikaan.

Apua monessa tilanteessa

 Konsulipalveluilla tarkoitetaan Suomen ulkomaanedustustojen, konsulaattien ja kunniakonsulaattien työtä silloin, kun kansalainen tarvitsee jonkin hädän, kriisin tai rikoksen keskellä apua.

 Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2014 ulkomaille 7,9 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Määrä lisääntyi hieman edellisvuodesta. Varsinkin Etelä-Eurooppa lisäsi suosiotaan matkailualueena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkustaminen
 • Turvallisuus
 • Ulkoministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  5. 5

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  8. 8

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  9. 9

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää