Valikko
Kotimaa

”Aina kun puhutaan viinasta, puhutaan luostareista” – Valamon kellarin tammitynnyreissä kypsyy viski

Valamon luostari Heinävedellä jatkaa keskiaikaista luostariperinnettä tislaamalla nyt viskiä. Luostari tähtää viskillään myös kansainvälisille markkinoille.

Heinävesi

Pakkanen on tehnyt paksun kuurakerroksen maakellarin oven sisäpuolelle. Ovesta sisään astuessa kasvoille tulvahtaa lämpö ja tuoksu – häivähdys mallasviskiä.

Isä Andreas näyttää tietä Valamon luostarin kellariin, jossa lämpötila pidetään 15–17 asteessa ja ilmankosteus 80–90 asteessa. Kellarissa on riveissä 30-litraisia tammitynnyreitä ja muutama 200-litrainen tynnyrinjärkäle.

Niissä kaikissa kypsyy Valamossa ohrasta tislattu viski, joka parhaillaankin imee tammesta itseensä makua ja väriä.

”Aina kun puhutaan viinasta, puhutaan luostareista”, isä Andreas sanoo.

Se on totta. Keskiajalla luostareissa tehtiin olutta, viiniä ja viskejä. Munkit kehittivät niiden valmistusta, ja ne olivat luostareille tulonlähde.

Viskintislaustaidon munkit toivat Arabiasta Eurooppaan 1100-luvulla. Irlannissa, Skotlannissa ja koko Brittein saarilla luostareilla oli yksinoikeus viskin valmistukseen aina 1500-luvulle saakka.

2000-luvulla viskibuumi rantautui Suomeen. 2014 Valamon luostari ja ilomantsilainen Hermannin viinitila päättivät aloittaa viskinteon vuosia kestäneiden koetislausten jälkeen. Lähes 20 vuotta ne ovat tehneet yhdessä Valamon viinejä.

Nyt luostariin on hankittu tislauslaitteistoja ja tehty tuotantotiloja 1,2 miljoonan euron edestä.

”Niin sanottu teollinen tuotanto alkoi viime vuoden toukokuussa. Vuosittain pystymme tekemään 45 000 litraa viskiä”, isä Andreas kertoo.

”Siitä päivästä alkaen, kun pääsemme markkinoille, kolmen vuoden tuotannon pitäisi kattaa investoinnit.”

Luostariviskin on tarkoitus olla Alkon myynnissä muotoilija Harri Koskisen suunnittelemissa pulloissa vuonna 2018. Valamo tähtää viskeillään myös ulkomaille Eurooppaan, Kiinaan, Venäjälle.

Luostari on saanut kritiikkiäkin siitä, että se tekee alkoholia. Isä Andreas sanoo sen olevan yksi luostarin elinkeinoista.

”Viskiä ei juoda eikä ryypätä. Se on hieno juoma, jota kuuluu nauttia.”

Viskitislaamossa tuoksuu mallas, ja tislauslaitteistosta kuuluu tasainen huokailu. Kuparisen tislauspannun kupoli on saanut muotonsa ortodoksikirkon kupoleista.

”Ohra tulee Lahdesta ja vesi Valamon omista porakaivoista. Kaikilla viskintekijöillä on oma hiiva, josta ei puhuta mitään kenellekään”, isä Andreas kertoo.

Viski tislataan kahteen kertaan. Tislauspannusta tuleva alkoholi on väriltään vielä kirkasta.

”Tammitynnyreissä se kypsyy vähintään kolme vuotta, jotta sitä voi sanoa viskiksi. Viskin väri ja vähintään puolet mausta tulee tynnyristä”, kertoo tuotantomestari Asko Ryynänen.

Osa Valamon viskistä kypsyy vanhoissa amerikkalaisissa bourbon-viskitynnyreissä. Osa kypsyy luostarin omissa tynnyreissä, joissa on valmistettu ehtoollisviiniä. Se sopii luostariviskin tarinaan.

”Maailmalla on tehty viskiä portviinitynnyreissä. Odotan sitä mielenkiinnolla”, Ryynänen sanoo.

Nyt 3,5-vuotiasta viskiä voi maistaa Valamon ravintola Trapesassa. Sitä myydään myös tynnyreittäin. Asiakkaiden ostamia viskitynnyreitä kypsytetään luostarin kellarissa kuusi vuotta. Asiakas voi ostaa viskilleen lisävuosia.

”Viskiä voi kypsyttää vaikka 12, 16, 24 vuotta. Italiassa maistoin 50-vuotiasta viskiä, mutta ei viskin tarvitse olla niin vanhaa”, isä Andreas sanoo.

”Teemme viskiä nautittavaksi, emme keräilyyn.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Alkoholi

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    2. 2

      Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

    3. 3

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    4. 4

      Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

    5. 5

      Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

    6. 6

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    7. 7

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    8. 8

      Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

    9. 9

      Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

    10. 10

      Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    2. 2

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    3. 3

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    4. 4

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    5. 5

      22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

    6. 6

      Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

    7. 7

      Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

    8. 8

      Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

    9. 9

      Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

    10. 10

      Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    2. 2

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    3. 3

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    4. 4

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    5. 5

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    6. 6

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    7. 7

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    8. 8

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    9. 9

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    10. 10

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    11. Näytä lisää