Valikko
Kotimaa

”Aina kun puhutaan viinasta, puhutaan luostareista” – Valamon kellarin tammitynnyreissä kypsyy viski

Valamon luostari Heinävedellä jatkaa keskiaikaista luostariperinnettä tislaamalla nyt viskiä. Luostari tähtää viskillään myös kansainvälisille markkinoille.

Heinävesi

Pakkanen on tehnyt paksun kuurakerroksen maakellarin oven sisäpuolelle. Ovesta sisään astuessa kasvoille tulvahtaa lämpö ja tuoksu – häivähdys mallasviskiä.

Isä Andreas näyttää tietä Valamon luostarin kellariin, jossa lämpötila pidetään 15–17 asteessa ja ilmankosteus 80–90 asteessa. Kellarissa on riveissä 30-litraisia tammitynnyreitä ja muutama 200-litrainen tynnyrinjärkäle.

Niissä kaikissa kypsyy Valamossa ohrasta tislattu viski, joka parhaillaankin imee tammesta itseensä makua ja väriä.

”Aina kun puhutaan viinasta, puhutaan luostareista”, isä Andreas sanoo.

Se on totta. Keskiajalla luostareissa tehtiin olutta, viiniä ja viskejä. Munkit kehittivät niiden valmistusta, ja ne olivat luostareille tulonlähde.

Viskintislaustaidon munkit toivat Arabiasta Eurooppaan 1100-luvulla. Irlannissa, Skotlannissa ja koko Brittein saarilla luostareilla oli yksinoikeus viskin valmistukseen aina 1500-luvulle saakka.

2000-luvulla viskibuumi rantautui Suomeen. 2014 Valamon luostari ja ilomantsilainen Hermannin viinitila päättivät aloittaa viskinteon vuosia kestäneiden koetislausten jälkeen. Lähes 20 vuotta ne ovat tehneet yhdessä Valamon viinejä.

Nyt luostariin on hankittu tislauslaitteistoja ja tehty tuotantotiloja 1,2 miljoonan euron edestä.

”Niin sanottu teollinen tuotanto alkoi viime vuoden toukokuussa. Vuosittain pystymme tekemään 45 000 litraa viskiä”, isä Andreas kertoo.

”Siitä päivästä alkaen, kun pääsemme markkinoille, kolmen vuoden tuotannon pitäisi kattaa investoinnit.”

Luostariviskin on tarkoitus olla Alkon myynnissä muotoilija Harri Koskisen suunnittelemissa pulloissa vuonna 2018. Valamo tähtää viskeillään myös ulkomaille Eurooppaan, Kiinaan, Venäjälle.

Luostari on saanut kritiikkiäkin siitä, että se tekee alkoholia. Isä Andreas sanoo sen olevan yksi luostarin elinkeinoista.

”Viskiä ei juoda eikä ryypätä. Se on hieno juoma, jota kuuluu nauttia.”

Viskitislaamossa tuoksuu mallas, ja tislauslaitteistosta kuuluu tasainen huokailu. Kuparisen tislauspannun kupoli on saanut muotonsa ortodoksikirkon kupoleista.

”Ohra tulee Lahdesta ja vesi Valamon omista porakaivoista. Kaikilla viskintekijöillä on oma hiiva, josta ei puhuta mitään kenellekään”, isä Andreas kertoo.

Viski tislataan kahteen kertaan. Tislauspannusta tuleva alkoholi on väriltään vielä kirkasta.

”Tammitynnyreissä se kypsyy vähintään kolme vuotta, jotta sitä voi sanoa viskiksi. Viskin väri ja vähintään puolet mausta tulee tynnyristä”, kertoo tuotantomestari Asko Ryynänen.

Osa Valamon viskistä kypsyy vanhoissa amerikkalaisissa bourbon-viskitynnyreissä. Osa kypsyy luostarin omissa tynnyreissä, joissa on valmistettu ehtoollisviiniä. Se sopii luostariviskin tarinaan.

”Maailmalla on tehty viskiä portviinitynnyreissä. Odotan sitä mielenkiinnolla”, Ryynänen sanoo.

Nyt 3,5-vuotiasta viskiä voi maistaa Valamon ravintola Trapesassa. Sitä myydään myös tynnyreittäin. Asiakkaiden ostamia viskitynnyreitä kypsytetään luostarin kellarissa kuusi vuotta. Asiakas voi ostaa viskilleen lisävuosia.

”Viskiä voi kypsyttää vaikka 12, 16, 24 vuotta. Italiassa maistoin 50-vuotiasta viskiä, mutta ei viskin tarvitse olla niin vanhaa”, isä Andreas sanoo.

”Teemme viskiä nautittavaksi, emme keräilyyn.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Alkoholi

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    2. 2

      Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

    3. 3

      Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

    4. 4

      Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

    5. 5

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    6. 6

      Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

    7. 7

      Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

    8. 8

      Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

    9. 9

      Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

    10. 10

      Hittinikkari Tiina Vainikainen, 27, sanoittaa ja säveltää Nikke Ankaralle ja Arttu Lindemanille – kun oma biisi meni Spotifyn ykköseksi, hän oli ”niin onnellinen, että se oli jo liikaa”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    2. 2

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    3. 3

      Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

    4. 4

      Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

    5. 5

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    6. 6

      Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

    7. 7

      ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

    8. 8

      Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

    9. 9

      Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

    10. 10

      Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    2. 2

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    3. 3

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    4. 4

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    5. 5

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    6. 6

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    7. 7

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    8. 8

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    9. 9

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    10. 10

      Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

    11. Näytä lisää