Valikko
Kotimaa

AKT ei ole valmis yhteiskuntasopimukseen – SAK:n liitot valmistautuivat pakkolakien kaatamiseen Tampereella

Tampereen Puistotornin juhlasaliin kokoontui lauantaina yli 450 SAK:n liittojen luottamusmiestä. Viesti on selvä: duunareiden työehtoja ei saa heikentää.

Auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen pitää epätodennäköisenä, että AKT allekirjoittaa pakkolait korvaavan yhteiskuntasopimuksen, jos sellainen tänä keväänä syntyy. ”En usko. Näillä näkymin”, hän sanoi HS:n haastattelussa lauantaina Tampereella SAK:n suuren hengenkohotustilaisuuden yhteydessä.

Hän sanoo, ettei vielä ole edes tiedossa, millainen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n linja ja ehdotus lopulta on. EK ehdotti tällä viikolla, että yhteiskuntasopimusneuvottelut aloitettaisiin uudelleen.

Aiemmin EK edellytti, että AKT:n pitää olla mukana neuvotteluissa myös neuvotteluprosessin aikana, mutta nyt se ei enää sitä vaadi. EK haluaa neuvotella keväällä sopimuksen, joka korvaa pakkolait. Palkoista ja niiden ehdoista EK neuvottelisi syksyllä.

Piirainen sanoo, että AKT lähtee nyt valmistautumaan liittokierrokselle. ”Pakkolait pitää saada pois eduskunnassa, se on selvä. Se helpottaisi selvästi kevään neuvotteluja”, Piirainen sanoo. Piirainen esiintyi Tampereella varsin maltillisesti eikä uhannut itse tilaisuudessa kertaakaan lakoilla. Tosin häneltä ei niistä myöskään kysytty. Puhetta hän ei pitänyt, vaan osallistui tilanteeseen, jossa vastattiin kysymyksiin. Salin takaosassa olevat ahtaajat kuiskuttelivat Piiraisen esiintyneen liian maltillisena.

Piirainen on edelleen sitä mieltä, että poliittiset lakot ovat mahdollisia, jos hallitus vie pakkolait eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä. Hän sanoo, että AKT on tässä SAK:n linjausten takana. SAK on linjannut, että järjestötoimet ovat mahdollisia, jos sopimalla ei löydy ratkaisua.

”Se katsotaan sitten erikseen”, hän vastasi kysymykseen, onko AKT valmis ilman SAK:n päätöstä poliittisiin lakkoihin tänä keväänä pakkolakien takia.

SAK:n tilaisuudessa valmistauduttiin ensi syksynä alkaviin liittojen välisiin työehtoneuvotteluihin. Niistä ennustetaan vaikeita, jos hallitus säätää pakkolait, sillä liitot haluavat vaikka lakkojen voimalla korvauksia pakkolakien aiheuttamiin tulonmenetyksiin.

Pakkolait ovat yleisesti käytetty ilmaisu hallituksen kilpailukykylakipaketista, jolla hallitus pyrkii parantamaan yritysten kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä heikentämällä palkansaajien työehtoja. Lait muun muassa lyhentäisivät lomia, leikkaisivat lomarahoja, pidentäisivät työaikaa ja tekisi sairastamisesta kalliimpaa.

Tampereella tunnelma oli taisteluhenkinen, mutta varsin rauhallinen. Tapahtuman nimi oli Kihloista kahleisiin. Sillä viitataan tammikuun kihlaukseen, jota pidetään sopimusyhteiskunnan alkuna. Tammikuun kihlauksessa työnantajat hyväksyivät SAK:n neuvotteluosapuoleksi. Se tapahtui tasan 76 vuotta sitten 23. tammikuuta 1940.

Viha hallituksen toimia kohtaan oli sekä aitoa että voimakasta. Aamupäivällä Tampereen vuonna 1900 rakennetun Työväentalon jugendtyyliseen juhlasaliin oli kokoontunut yli 450 SAK:n liittojen luottamusmiestä. Lenin-museon yläpuolella sijaitsevan salin viesti on selvä: duunareiden työehtoja ei saa heikentää. Pakkolait kohtelevat epätasaisesti palkansaajia. Salissa kuului joitakin yksittäisiä huutoja, joissa kehotettiin lakkoihin ja kaatamaan hallitusta.

Ymmärrys hallituksen pyrkimyksiin parantaa suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä ja työllisyyttä oli jokseenkin nollassa. Salissa kaikui sana ei. Kovin montaa ratkaisuehdotusta Suomen kilpailukykyongelmiin ei salissa kuultu, paitsi se, että osinkoja pitää maksaa vähemmän.

Luottamusmiehet evästivät SAK:n puheenjohtajaa Lauri Lylyä, joka mahdollisesti jatkaa ensi viikolla neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta, jolla on tarkoitus korvata pakkolait. Luottamusmiehille puhunut Lyly sanoi, että neuvotteleminen on parempi tie kuin lakot, mutta jos neuvottelut eivät auta, pitää ottaa järeämmät aseet käyttöön. SAK:n hallitus päättää maanantaina, lähteekö se mukaan neuvotteluihin ja millä ehdoin.

”Jos sopimalla ei päästä, sitten pitää ottaa muut keinot käyttöön”, Lyly sanoi ja sai aplodit.

Aamupäivän yleisten puheenvuorojen jälkeen päivä jatkui niin, että liitot pitävät omia tilaisuuksiaan, joissa luottamusmiehiä muun muassa koulutettiin lakkojen varalle. Erityisen paljon kokoontuivat julkisen alan työntekijöitä edustavat luottamusmiehet. Pakkolait koettelevat julkisen puolen palkansaajia keskimäärin rankemmin kuin teollisuuden työntekijöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SAK
 • AKT
 • Tampere
 • Lakko
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  2. 2

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Trump aloitti heti Obaman saavutusten nitistämisen – käski virastoja aloittamaan kiistellyn terveyslain karsimisen

  8. 8

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  9. 9

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Opas miehen hankintaan

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää