Valikko
Kotimaa

Kansainvälinen vertailu: Suomessa kuolee eniten ihmisiä tulipaloissa asukaslukuun suhteutettuna

Suurimmassa osassa teollisuusmaita palokuolemien määrä suhteessa asukaslukuun on vähentynyt merkittävästi, mutta ei Suomessa, jossa noin 90 ihmistä kuolee tulipalossa joka vuosi.

Suomi on palokuolemien mustaa aluetta. Vaikka Suomen paloturvallisuutta pidetään hyvänä, tulipaloissa kuolee enemmän ihmisiä suhteessa asukaslukuun kuin muissa maissa, paljastuu vakuutusalan tutkimuslaitos Geneva Associationin selvityksessä.

Euroopassa taakse jäävät niin Romania, Bulgaria kuin Puolakin.

Kun useimmissa teollisuusmaissa palokuolemat ovat vähentyneet viime vuosina, Suomessa määrät ovat pysyneet samansuuruisina vuosikymmenet. Keskimäärin 90 ihmistä kuolee Suomessa tapaturmaisesti tulipalossa joka vuosi.

Tänä vuonna asuinrakennusten paloja on sattunut ennätysmäärä, noin 220, mikä osin johtunee kovista pakkasista, jotka ovat saaneet ihmiset lämmittämään tulisijansa äärimmilleen. Pelastusalan keskusjärjestön (Spek) mukaan paloissa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä.

Vakuutusalan tutkimuslaitos Geneva Associationin mukaan Suomen palokuolemaluvut ovat kansainvälisesti hyvin korkeita. Suomi on vuodesta toiseen ollut tilaston ykkönen, kun tulipalossa kuolleiden määrä suhteutetaan asukaslukuun.

Vähiten palokuolemia sattuu Singaporessa, jossa tulipaloissa kuoli vain yksi ihminen vuosittain 2008–2010.

Suurimmassa osassa teollisuusmaita palokuolemien määrä suhteessa asukaslukuun on vähentynyt merkittävästi. Ainoat poikkeukset ovat Geneva Associationin mukaan Suomi, Ruotsi, Tšekki ja Sveitsi.

Suomessa tulipaloissa kuoli keskimäärin 2,03 ihmistä suhteutettuna 100 000 asukkaaseen vuosina 2008–2010. Singaporessa vastaava luku oli 0,02, Ruotsissa 1,49 ja Britanniassa 0,75.

Tilastossa ei ole mukana Venäjän ja Baltian maiden lukuja.

Kansainvälistä vertailua palokuolemien syistä ei ole Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokin mukaan tehty, sillä vertailukelpoista aineistoa ei ole.

Suomessa yleisin ongelma on se, että tulipalon uhri ei ole reagoinut paloon.

”Palokuoleman syy on lähes aina se, että uhri ei ole ollut toimintakykyinen eikä hänen seurassaan ole ollut toimintakykyistä henkilöä. Useissa tapauksissa uhri on ollut yksin palopaikalla”, Kokki sanoo.

Reagointi- ja toimintakykyä rajoittavat etenkin alkoholi – rakennuksissa sattuneiden palojen uhreista 60 prosenttia on ollut päihtynyt – mutta myös esimerkiksi lääkkeet, sairaudet ja korkea ikä. Suurten ikäluokkien ikääntyessä palokuolemien määrän on ennustettu edelleen kasvavan.

Noin 80 prosenttia palokuolemista on Pelastusopiston tutkimuksen mukaan tapaturmaisia. Tavanomaisin kuolinsyy on häkämyrkytys. Kuolemaan johtavien tulipalojen yleisimmät syyt ovat tupakointi, tahallinen sytyttäminen, huolimattomuus tulen käsittelyssä ja sähkölaitteet.

Vakuutustilastojenkin valossa Suomen paloturvallisuuden tila on heikko. Sekä palovahinkojen kokonaismäärä että niistä maksettujen korvausten määrä ovat nousseet tasaisesti.

Finanssialan keskusliiton mukaan tulipaloista aiheutuvia vahinkoja korvataan vuosittain lähes 200 miljoonalla eurolla. Vuonna 1988 korvaukset olivat noin 75 miljoonaa ja vuonna 2002 runsaat 100 miljoonaa euroa.

”Kotivakuutuskorvaukset ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2000”, sanoo turvallisuuspäällikkö Antti Määttänen vakuutusyhtiö LähiTapiolasta.

Suomen asemaa kansainvälisessä tilastossa Määttänen pitää paradoksina. ”Suomessa on maailmanluokan infrastruktuuri ja pelastusviranomaisilla on erinomainen ammattitaito. Myös rakennuskanta on hyvä. Silti edustamme maata, joka johtaa palokuolematilastoa”, hän ihmettelee.

Yksi syy palokuolemiin on Määttäsen mukaan suomalainen päihdekulttuuri. ”Alkoholia juodaan niin, että ihmisen toimintakyky katoaa täysin.”

Myös varautuminen on heikolla tolalla. ”Suomessa arjen turvallisuusasiat on ulkoistettu viranomaisille. Oma varautuminen mahdollisiin vahinkoihin puuttuu toisin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa”, Määttänen arvelee.

Toimiva palovaroitin, alkusammutusvälineet ja niiden käyttö palon sattuessa vähentäisivät vahinkoja.

”Palokuolema johtuu aina siitä, että ihminen ei ole kyennyt poistumaan rakennuksesta. Toimiva palovaroitin havaitsee samassa tilassa syttyneen tulipalon minuutissa. Silloin ehtii vielä toimia. Kolmen minuutin päästä ei ehdi”, Määttänen sanoo.

Esa Kokin mukaan alkusammutusvälineiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina.

Palokuolemien määrä pysynyt samana vuosikymmenet

  Keskimäärin 90 ihmistä kuolee Suomessa tulipalossa vuosittain.

  Asukaslukuun suhteutettuna Suomen palokuolemien määrä on maailman kärkeä.

  Toisin kuin useimmissa teollisuusmaissa Suomessa palokuolemien määrä ei ole laskenut vaan pysynyt samansuuruisena vuosikymmenet.

  Suurin osa tulipaloissa kuolleista ei ole pystynyt reagoimaan paloon. Useimmiten uhri on ollut rakennuksessa yksin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulipalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  7. 7

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää