Valikko
Kotimaa

Professori Kangaspuro: Venäjä ei halua pysäyttää ihmissalakuljettajien bisnestä itärajalla

Venäjän johto ei kuitenkaan organisoi Suomen itärajalle aiempaa suurempia määriä turvapaikanhakijoita, uskoo Aleksanteri-instituutin Markku Kangaspuro.

Venäjän johto ei masinoi aiempaa suurempia määriä turvapaikanhakijoita Suomen itärajalle, mutta sillä ei ole motivaatioita pysäyttää ihmissalakuljettajien organisoimaa bisnestä, arvioi tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Kangaspuron mukaan tilanteessa on kysymys siitä, että ihmissalakuljettajat ovat löytäneet pohjoisen reitin, jota pitkin turvapaikanhakijat suuntaavat Eurooppaan.

”Venäjällä on iso määrä pakolaisia, jotka eivät ole välttämättä saaneet pakolaisstatusta ja joiden olosuhteet eivät olet millään tavalla kadehdittavat. Mutta jos Kreml aktiivisesti organisoisi pakolaisvirtaa Suomeen, ei puhuttaisi näin pienistä määristä vaan kymmenistä tuhansista turvapaikanhakijoista”, Kangaspuro sanoo.

Kuluvan tammikuun aikana Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla turvapaikkaa on hakenut yhteensä noin 350 ihmistä. Koko viime vuonna hakijoita oli tuplaten eli hieman alle 700.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoi perjantaina, että turvapaikanhakijoiden laiton maahantulo pitää saada loppumaan. Soini myös väläytti, että itäraja voidaan sulkea turvapaikanhakijoiden virran patoamiseksi, jos yhteisymmärrystä asiasta ei Venäjän kanssa löydy.

Suomen viranomaiset ovat aiemmin kiitelleet, että yhteistyö Venäjän rajaviranomaisen kanssa toimii hyvin. Nyt näyttää siltä, että Venäjä on muuttanut vuosien aikana vakiintunutta käytäntöä tarkistaa Suomeen lähtevien Schengen-viisumit.

Kangaspuron mielestä Soinin väläytys rajojen sulkemisesta haiskahtaa ylilyönniltä, sillä itärajan yli tulevat pakolaismäärät olisi helposti hallittavissa viranomaisten välisellä yhteistyöllä ja pelisäännöillä.

”Paljon suuremmat pakolaismäärät on potentiaalinen uhkakuva, joka halutaan maalata. Ei ole toistaiseksi ollut näkyvissä, että se olisi toteutumassa tai sitä oltaisiin toteuttamassa.”

Kangaspuron mukaan Soinin lausunto viestii Venäjällä julkisuutta saadessaan sitä, etteivät pakolaiset ole itärajan kautta tervetulleita Suomeen.

Tänä vuonna Lappiin tulleista turvapaikanhakijoista valtaosa on käyttänyt Venäjää kauttakulkumaana, mutta joukossa on myös niitä, jotka ovat oleskelleet maassa pitkään, kertoo rajatoimiston päällikkö Hannu Markkula Lapin rajavartiostosta. Pääosa turvapaikanhakijoista on Afganistanista. He edustavat yhteensä 32:ta eri kansallisuutta.

Kangaspuron mukaan omista maistaan paenneet ihmiset haluavat Venäjältä pois, sillä maan talous on kovassa kriisissä ja mieliala nationalistinen ja islamin vastainen.

”Ymmärrän hyvin, että pakolaiset haluavat Eurooppaan hyödyntämään ammattitaitoaan, päästäkseen terveydenhuollon pariin ja saadakseen lapsensa kouluun.”

Kangaspuro muistuttaa, että vaikka ihmissalakuljetus on moraalisesti tuomittavaa, siihen turvautuvat yleensä epätoivoisessa tilanteessa olevat ihmiset.

”Ei pitäisi hukata sitä näkökulmaa, että jos pakolaiset suostuvat ja joutuvat maksamaan jollekin isoja summia, he maksavat hädässään. Ihmissalakuljettajiin turvautuminen ei heikennä heidän oikeuttaan hakea turvapaikkaa, eikä se ole kriteeri kieltää tai myöntää sitä.”

Lapissa rajan sulkemisia ei mietitä, sillä kyse on valtioiden ja ulkoministeriöiden välisistä asioista.

”Jos raja olisi kiinni, se tarkoittaa, että yli ei mennä. Jos on turisti, voi mennä toiseen paikkaan, mutta bisnesmiehellä se on vähän toisenlaista. Tilanne olisi myös erilainen riippuen siitä, pannaanko yksi paikka kiinni, jolloin voi kiertää, vai pannaanko kaikki paikat kiinni”, Hannu Markkula sanoo.

Sallan raja-asemalla liikennettä on jo jouduttu rajoittamaan päivittäin, jotta turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen liittyvät tehtävät on saatu hoidettua.

”Se vaatii sen verran resursseja, että häiritsee normaalia toimintaa ja siksi puomi laitetaan vähäksi aikaa kiinni. Tarkoitus on, että liikennettä säännöstellään, että selviämme nykyisillä resursseilla”, Markkula sanoo.

Liikenteelle aiheutunut viive on kestänyt enimmillään kolme tuntia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  7. 7

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  8. 8

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää