Valikko
Kotimaa

Vantaa passitti ajokortin uusijan yksityiselle lääkäriasemalle

Todistusten antaminen kuuluu kunnalle. Asiasta on muistutettu myös Turkua, Jyväskylää ja Seinäjokea.

74-vuotias vantaalaisnainen soitti joulukuussa terveysasemalle varatakseen ajan lääkärintarkastukseen ajokortin uusintaa varten. Ajokortin uusintaan tähtäävä lääkärintarkastus on kunnan lakisääteinen tehtävä, mutta nainen ohjattiin yksityiselle lääkäriasemalle.

”Hoitaja sanoi heti, että kun teillä ei ole mitään lääkitystä tai sairautta, niin menkää vaan yksityiselle. Jos ette saa aikaa yksityiselle, niin katsotaan sitten”, nainen kertoo.

Hän teki, kuten hoitaja toivoi. ”Ajattelin, että se olisi pienempi riesa.”

Vantaalaisnaisen 79-vuotias puoliso soitti myös joulukuussa aikaa samaiseen lääkärintarkastukseen terveysasemalta ja sai sen tammikuulle. Hänellä on sepelvaltimotauti, johon on lääkitys.

Lääkärintodistuksen antaminen ajokortin uusintaa varten on kunnan lakisääteinen tehtävä. Miksi Vantaa ohjaa ajokorttiasioissa lääkärintarkastusta tarvitsevat yksityiselle, vs. terveyspalvelujen johtaja Jarmo Kantonen?

”Meillä ei ole mitään ohjeistusta siitä, että potilaita pitäisi ohjata yksityiselle sektorille pois kaupungin palveluista. Tämä pätee myös kaikkiin lääkärinlausuntoihin.”

Kantosen mukaan on mahdollista, että jos odotusaika venyy 4–5 viikkoon, ja lääkärintodistusta tarvitaan aikaisemmin, niin hoitohenkilökunta saattaa ehdottaa yksityistä lääkäriasemaa.

”Näin ei heitä ole ohjeistettu, mutta tiedän, että jotkut kokeneet hoitajat tällaista informaatiota antavat.”

Se, että sydäntaudin ja lääkityksen omaava mies sai ajan lääkärintarkastukseen, voi johtua Kantosen mukaan siitä, että monisairaat on asetettu etusijalle. Heillä on aina nimetty oma lääkäri, ja he saavat ajan nopeammin kuin muut.

”Voi myös olla kyse siitä, että ajanvaraustilanteet muuttuvat”, Kantonen sanoo.

Terveydenhuoltolaissa määrätään, että kunnan pitää antaa asukkaalleen lääkärinaika todistuksen saamista varten, kun tarve perustuu lakiin eli tässä tapauksessa ajokorttilakiin. Kunnan on annettava aika lääkärille myös silloin, kun asiakas tarvitsee todistuksen esimerkiksi kuntoutusta, hoitoa, toimeentuloa, opiskelua tai etuutta varten.

Jos kuntalainen saa mielestään asiatonta kohtelua, hän voi tehdä muistutuksen oman kunnan terveydenhuollosta vastaavalle johtajalle tai johtavalle lääkärille. Jos vastaukseen ei ole tyytyväinen, niin voi tehdä kantelun aluehallintovirastoon (avi). Miltä vantaalaisnaisen kokemus kuulostaa?

”No ei tämä hyvältä kuulosta. Asukkaita pitäisi kohdella yhdenvertaisesti, laki edellyttää näin. Tässä tapauksessa ei ole perusteita siirtää potilasta yksityiselle”, sanoo aluehallintoylilääkäri Minna Helenius Etelä-Suomen avista.

Ajokorttiasioissa kannellaan harvoin aluehallintovirastoon asti: esimerkiksi vuosina 2014–2015 on tehty vain yhdestä kahteen kantelua. Yksi tehtiin Seinäjoen terveyskeskuksesta, josta ajokorttitodistusta pyytävää asiakasta oli kehotettu ottamaan yhteyttä yksityiseen sektoriin. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että kantelun jälkeen kunta on ohjeistanut henkilökuntaansa toimimaan toisin. Yleensä tämän tyyppisissä tilanteissa aluehallintovirasto luottaa Heleniuksen mukaan siihen, että palveluntuottaja korjaa toimintaansa.

”Kaikkien meidän tiellä liikkuvien etu on se, että todistukset ajokortteja varten laaditaan siellä, missä potilasta hoidetaan eli missä hänen terveystietonsa ovat”, Helenius painottaa.

Kuntalainen voi valittaa kohtelustaan myös eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoon. Viimeisin ajokorttia ja lääkärintodistusta koskeva tapaus on vuodelta 2014. Sen ratkaisussa oikeusasiamies Petri Jääskeläinen totesi, että Turun terveyskeskus ei saa ohjata tällaista lääkärinlausuntoa pyytävää asiakasta yksityissektorille todistuksen hankkimiseksi. Edellisen kerran oikeusasiamiehelle valitettiin vuonna 2012 Jyväskylän terveyskeskuksen toiminnasta.

Kunta voi kuitenkin antaa maksusitoumuksen yksityiselle, mutta kuntalaisen ei tarvitse maksaa käyntiä omasta pussistaan, kertoo esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen eduskunnan oikeusasiamiehen virastosta.

”Oikeusasiamiehen ratkaisu perustuu lakiin, ja sitä on noudatettava. Yleensä kunnat korjaavat käytäntöjään oikeusasiamiehen kannanoton mukaisiksi”, hän sanoo.

Iäkkäiden autoilijoiden määrä kasvaa

 Yli 70-vuotiaiden henkilöauton kuljettajien pitää uusia ajokortti viiden vuoden välein. Se edellyttää laajennettua lääkärintarkastusta.

 Lääkärintarkastuksessa otetaan huomioon ikääntymiseen liittyvät vaikutukset toimintakykyyn ja ajoterveyteen. Siinä tutkitaan muistia sekä kiinnitetään huomiota sairauksiin ja lääkityksiin, joiden vaikutus voi heikentää ajokykyä.

  Yli 75-vuotiaiden autoilijoiden määrä on lähes kaksinkertaistunut vuosina 2005–2015 Suomessa, kertoo Trafi. Heinäkuussa 2015 heitä oli yli 190 000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  5. 5

   Maavoimien uuden helikopterin lentotunnin hinta on lähes 16 000 euroa – 6 600 euroa enemmän kuin Hornetin

  6. 6

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  7. 7

   Trump jatkaa räksyttämistä omalla Twitter-tilillään, vaikka sai käyttöönsä myös presidentin virallisen tilin

  8. 8

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  9. 9

   Sata vuotta kouluruokaa – Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka opetussuunnitelmaan ruoka kuuluu

  10. 10

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  2. 2

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  5. 5

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  10. 10

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää