Kotimaa

Lue meppien arvosanat ja perustelut pakolaiskriin hoidosta

HS aloittaa meppiraadin, jossa kysytään Euroopan parlamentin suomalaisjäseniltä, miten he näkevät päättäjien onnistuneen pakolaiskriisin hoidossa.

1 Millaisen kouluarvosanan (4–10) annat Euroopan unionille pakolais- ja siirtolaiskriisin hoidossa?
2 Millaisen kouluarvosanan (4–10) annat Suomen hallitukselle ja viranomaisille pakolais- ja siirtolaiskriisin hoidossa?
Anneli Jäätteenmäki (kesk)

1 Euroopan unioni: 6½

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 8½

”Suomessa vapaaehtoistyön ja kansalaisjärjestöjen apu on ollut ratkaisevan tärkeä. On ollut ilo huomata myös kansan enemmistön kypsä ja vastuullinen suhtautuminen turvapaikanhakijoihin. Presidentti Niinistö on puheenvuoroillaan luonut rauhallisuutta ja sovittelunhalua.”

Petri Sarvamaa (kok)

1 Euroopan unioni: 6

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 8

”Komission jälkikäteisistä vakuutteluista huolimatta EU-instituutiot olivat housut kintuissa, kun siirtolaistulva alkoi toden teolla. Suomen viranomaiset pystyivät nopeasti kokoamaan toimintansa. Hallitus on toiminut johdonmukaisesti ja taitavasti.”

Nils Torvalds (r)

1 Euroopan unioni: 7

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 7

”Ehkä todellinen haaste on siinä, että me emme halua problematisoida asioita. Yritämme osoittaa lausumillamme ja päätöksillämme, että meillä on riittävästi tietoa ja kykyä hoitaa asioita. Todellisuudessa keskustelumme parlamentissa, eduskunnassa ja lehtien palstoilla ovat kohtalaisen pintapuolisia.”

Henna Virkkunen (kok)

1 Euroopan unioni: 7

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 7

”Suurin epäonnistuminen on se, ettei lähialueille ole saatu arabikevään jälkeen rauhaa ja vakautta. Vastuu ei ole yksin Euroopan, mutta seuraukset näkyvät. Muukalaisvastaisuuden ja ääriliikkeiden nousu huolettaa. Moniarvoisuuden vahvistamiseksi tarvitaan poliittista johtajuutta.”

Miapetra Kumpula-Natri (sd)

1 Euroopan unioni: 6½

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 8½

”Komissio on tehnyt avauksia ja parlamentti perännyt eurooppalaisia ratkaisuja. Valitettavasti toimeenpanoon tarvitaan jäsenmailta yhteinen kanta ja toimeenpanokin on jäsenvaltioiden vastuulla. Kun avuksi esitetään yhteistä eurooppalaista rajavartiostoa, jäsenmaat ratkaisevat, eteneekö asia.”

Hannu Takkula (kesk)

1 Euroopan unioni: 6

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 6

”Pakolais- ja siirtolaiskriisiä ei osattu ennakoida. EU:n ja Suomen osalta kriisin hoito on ollut ajautumisen hallinnointia. EU:n yhteisistä ulkorajoista tulee pitää kiinni. Toimiva ratkaisu voisi olla järjestelykeskukset EU:n ulkorajoilla, jotta vältetään hallitsemattomat pakolaisvirrat EU:n sisällä.”

Merja Kyllönen (vas)

1 Euroopan unioni: 6

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 7

”Kriisien mittasuhteiden ar­viointi epäonnistui ja ‘meriselitysten antaminen’ on valitettavasti ollut parasta antia. Terve keskustelu aiheesta näyttää kotimaassa olevan lähes mahdotonta, ja kuitenkin on selvää, että ilman vuoropuhelua näistä haasteista on aina vaikeampi selvitä fiksuihin ratkaisuihin.”

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)

1 Euroopan unioni: 6

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 7

”EU:n päätös sisäisestä taakan­jaosta oli virhe, joka lisäsi Euroopan vetovoimaa. Pakolaisten määrät kasvoivat, vaikka turvallisuustilanne ei kriisialueilla heikentynyt. Ilman panostusta Lähi-itään Kiina saattaa täyttää Yhdysvaltojen jättämän tyhjiön ja haaveet alueen demokratisoitumisesta voi unohtaa.”

Jussi Halla-aho (ps)

1 Euroopan unioni: 6

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 8

”EU:n toimenpide-ehdotukset ihmissalakuljetukseen ja ulkorajavalvontaan liittyen ovat hyviä, mutta ongelmana on päätöksenteon hitaus. EU reagoi jatkuvasti vuoden takaiseen tilanteeseen. Vaikuttaa siltä, ettei keskustassa ja kokoomuksessa ole riittävää tahtoa turvapaikkapolitiikan kiristämiseksi.”

Paavo Väyrynen (kesk)

1 Euroopan unioni: 4

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 5

”Muuttoliikettä olisi pitänyt ryhtyä hillitsemään. Pohjois-Afrikkaan ja Balkanille olisi pitänyt perustaa YK:n pakolaisjärjestön kanssa leirejä, joilla olisi selvitetty pakolaisten oikeus turvapaikkaan. Virran kasvaessa Ruotsista Suomen olisi pitänyt palauttaa tarkastukset.”

Sirpa Pietikäinen (kok)

1 Euroopan unioni: 7

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 8

”Pakolaiskriisin hoito on esimerkki tilanteesta, jossa syytetään Euroopan unionia asiasta, jossa sillä ei ole toimivaltaa. Jäsenvaltiot haluavat pitää valtaa asioissa, joita eivät kykene yksin hoitamaan – ja pahimmillaan vielä syyttävät EU:ta niiden hoitamattomuudesta.”

Liisa Jaakonsaari (sd)

1 Euroopan unioni: 5

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 5

”Unionille luodaan vasta nyt yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa, vaikka asiasta päätettiin jo 1999. Suomen hallituksen ohjelma on lyhytnäköinen ja sekava. Väitän, että 10 vuoden kuluttua sille naureskellaan, sillä ajattelutapa osoittautuu vääräksi. Ohjelma tukee perussuomalaisten puoluepoliittisia tarpeita.”

Heidi Hautala (vihr)

1 Euroopan unioni: 6

2 Suomen hallitus ja viranomaiset: 5

”Suomessa on kuviteltu liian kauan, että säilymme pakolaisvirtojen sivussa. Onneksi meillä turvapaikkahallinto on saatu melko hyvin tilanteen tasalle. Kun halutaan puuttua syihin, Suomen kehitysyhteistyöleikkaukset ovat lyhytnäköistä politiikkaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS-analyysi: Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   HS-analyysi: Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää