Valikko
Kotimaa

Maailmantähtiä houkutteleva areena, raitiotie ja jätepuhdistamo kallion sisään – Tampereella on isojen päätösten vuosi

Ratikka ja areena saavat tänä vuonna lopullisen varmistuksensa. Osansa areenasta haluaa myös Eppu Normaali Oy.

Tampere. Tampereella on edessään suurien päätösten kevät ja syksy, kun valtuusto saa tehdä lopulliset päätöksensä ensin junanradan päälle rakennettavasta jättiareenasta ja sitten raitiotiestä.

Hankkeet herättävät tunteita, mutta vaakakupissa painaa myös niiden työllistävä vaikutus kaupungissa, jossa työttömyys lähentelee jo 18 prosenttia.

HS listasi kaupungissa vireillä olevat suurimmat julkiset työmaat.

 Tunneli

 

Tätä harvoin tapahtuu jättihankkeissa, mutta Rantaväylän tunneli valmistuu etuajassa. Noin 180 miljoonaa euroa maksava tunneli saatiin läpilouhittua jo kesällä, nyt siellä tehdään asennuksia ja verhoustöitä. Uusi tavoite on, että liikenne kulkisi siellä jo tänä vuonna, kun sen alun perin piti valmistua vasta vuoden päästä keväällä 2017.

”Koko työmaan valmiusprosentti on nyt kahdeksankymmentä”, sanoo projektipäällikkö Esko Mulari Lemminkäiseltä.

Louhe on ajettu Näsijärven rantaan puistoalueiden pohjiksi ja aallonmurtajiksi. Tunneli mahdollistaa myös kokonaan uuden asuinalueen rakentamisen rantaan, jossa nyt vielä kulkee valtatie 12. Tästä Ranta-Tampellasta tulee eräänlainen Tampereen Jätkäsaari: se sijaitsee kokonaan veden äärellä ja alueelle nousee satoja uusia kerrostaloasuntoja.

 

Ratikka

 

Tämä varsinkin on jakanut mielipiteitä, koska kriitikot uskovat, että raitiotieliikenne maksaa enemmän kuin tavallisten bussien avulla hoituva liikenne. Valtuusto ratkaisee asian lokakuussa. Nyt keskusta ruuhkautuu busseista.

”Jos valtuusto päättää, meillä on rakentajat valmiiksi kilpailutettuna. Rakennustyöt on mahdollista aloittaa vuoden 2017 keväänä”, sanoo projektipäällikkö Ville-Mikael Tuominen.

Kustannusarvio on 250 miljoonaa euroa ja valtiolta odotetaan kolmeakymmentä prosenttia tästä. ”Mustaa valkoisella” ei vielä Tuomisen mukaan ole ja se saattaa asian myös ratkaista.

Vaunuista tulee kymmenen metriä pidempiä kuin pisimmistä Helsingissä, Tampereen ratikka onkin kuin maanpäällinen metro. Vaunut tulevat joko Transtechiltä Kainuusta tai espanjalaiselta valmistajalta, joita on mukana tarjouskilpailussa kaksi.

Hervannasta keskustaan pääsisi 2021 ja reitti jatkuisi länteen muutama vuosi myöhemmin.

 

Monitoimiareena

 

Tampereen korkealiitoisin hanke on jumittanut jo vuosia rahoitusvaikeuksissaan. Kun kaupunki puolitoista vuotta sitten otti ohjat käsiinsä, sen toteutuminen on alkanut näyttää todennäköisemmältä. Ennen valtuuston ratkaisua kaupunki valitsee kahdesta yritysryhmittymästä paremman kumppanikseen toteuttamaan hankkeen.

”Tässähän ei ole kyse vain monitoimiareenasta, vaan puhutaan Kansi ja Areena -kokonaisuudesta, joka on 110 000 neliötä. Se on puolen miljardin euron kokonaisuus kaupungin ytimeen”, sanoo hankejohtaja Tero Tenhunen.

Asiassa on pieni tamperelainen detalji: toisessa ryhmässä mukana on myös manserock-ikonin bisnespuoli eli Eppu Normaali Oy, joka on kiinnostunut areenasta siksi, että areenasta tulee myös valtava viihdekeskus. Sinne voi tuoda maailmanluokan rokkia ympäri vuoden.

”Kun sopimus saadaan aikaiseksi, rakentaminen voisi parhaimmillaan alkaa jo vuoden 2017 puolella. Areena ja ensimmäiset liike-, toimisto- ja asuintalot olisivat siten valmiina jo vuonna 2020”, Tenhunen sanoo.

Tampere sijoittaa hankkeeseen 60 miljoonaa euroa, valtiolta se toivoo 20 miljoonaa ja loput olisi yksityistä rahaa. Verrattuna Helsingin Guggenheim-hankkeeseen areena olisi toisen kokoluokan hanke esimerkiksi työllistävällä vaikutukseltaan, Tenhunen sanoo. Rakentamisvaiheessa se työllistäisi nelisensataa vuodessa ja valmistuttuaan parituhatta.

 

Jätevedenpuhdistamo

 

Sulkavuoreen kaupungin laidalle kaavailtu kuuden kunnan yhteinen jätevedenpuhdistamo sai aikaan asukkaiden vastalauseaddressin, vaikka se aiotaan louhia kallion sisään, jossa hajut pysyvät paremmin kurissa kuin avoaltaissa.

Kaupungin kannalta se on selvästi kallein vaihtoehto ja maksaisi yli 250 miljoonaa euroa, mutta sen suunnittelu on vielä kesken. Pelkästään louhiminen veisi kolme vuotta.

Nykyiset jätevesijärjestelyt eivät riitä alkuunkaan kaupunkiseudulle, joka aikoo kasvaa lähes 100 000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tampere
 • Liikenne
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  5. 5

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää