Kotimaa

Joakim, 8, sai elinsiirrolla uuden elämän – ”Hän halusi Legoja heti, kun sai silmänsä auki”

Suomessa siirrettiin viime vuonna enemmän elimiä kuin koskaan aikaisemmin.Poika istuu sohvan selkänojalla ja syö tortillaa. Monessa perheessä tämä voisi olla tavallinen näky, mutta täällä se kertoo, että vuosien unelma toteutui.


Kahdeksanvuotiaan Joakim Katteluksen pelastukseksi koitui suolensiirto.


Elinsiirroissa tehtiin viime vuonna jälleen uusi ennätys. Edellinenkin ennätys on tuore, se syntyi 2014.


Uuden elimen turvin jatko­aikaa elämäänsä sai viime vuonna 391 ihmistä. Elimiä siirrettiin 10 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.


Vielä isompi kasvu nähtiin 2013–2014. Vauhtia antoi lakimuutos, jonka mukaan kuka tahansa aivokuollut voi olla elimen luovuttaja. Suostumusta ei tarvitse enää selvittää.


Eläessään voi yhä määritellä kielteisen tahtonsa, jos ei halua, että elimiä käytetään kuoleman jälkeen.


Tortilla on maistunut Joakim Kattelukselle vasta vähän aikaa.


Ennen loppukesää hän oli vain maistellut ruokaa, ja varsinainen ravinto tuli suoraan suoneen.


Syy oli Hirschsprungin tauti, synnynnäinen koko suolen hermotushäiriö, joka todettiin pian syntymän jälkeen. Suolisto ei toiminut hermotuksen puuttumisen vuoksi. Imettäminenkin oli kielletty.


”Hän oksensi, eikä kakkaa tullut”, äiti Maija Kattelus muistelee.


Tauti hoidetaan yleensä tavallisella leikkauksella, kertoo lastenkirurgi Mikko Pakarinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lasten ja nuorten sairaalasta.


Joakimille leikkaus ei riittänyt, vaan hänet kirjattiin suolensiirtojonoon yksivuotiaana. Siirtoa odotellessa ravinto ja nesteet annettiin laskimoon.


Poika oli tippaletkussa valta­osan vuorokautta. Koulunkäynti onnistui, mutta sen jälkeen oli kiire kotiin nesteytykseen.


Hoito rajoitti menemisiä.


”Kirjastossa ehti käydä ilman nestepusseja”, isä Heikki Kattelus sanoo.


Kyläreissuilla matkat käytettiin nesteyttämiseen. Kauemmas lähtiessä kolmelapsisen perheen farmariauto täyttyi hoitovälineistä.


Nestepusseja kului paljon. Ihmisen suolisto erittää nestettä, joka imeytyy normaalisti takaisin, mutta ei silloin, kun suolisto ei toimi lainkaan.


Vuosia jatkunut tippaletkun käyttö sai Joakimin suonireitit tulehtumaan ja tukkeutumaan. Lopulta katetri oli kiinni suoraan sydämessä.


Elinsiirtoon päädytään, kun muu hoito ei enää auta. Usein on myös kiire: henki menee, jos uutta elintä ei löydy. Ihmisiä on kuollut elinsiirtojonoon sopivan siirrännäisen puuttuessa.


Elinluovuttaja on yleensä ihminen, joka on todettu aivokuolleeksi sairaalassa. Munuaisia saadaan myös eläviltä luovuttajilta.


Suurin osa siirretyistä elimistä on munuaisia, joiden siirtoja on tehty pisimpään, Suomessa vuodesta 1964. Silloin uuden mu­nuaisen sai yksi ihminen, viime vuonna siirtoja tehtiin jo 245.Munuaisen siirtoon päädytään, kun muu ei enää tepsi. Muun muassa aikuistyypin diabetes, hoitamaton korkea verenpaine ja munuaissairaudet aiheuttavat munuaisten vajaatoimintaa. Myös runsaat lisäkilot rasittavat munuaisia.


Maksansiirtoja tehtiin viime vuonna peräti 77, selvästi enemmän kuin edellisenä vuonna. Maksa voi pettää nopeasti esimerkiksi äkillisen virussairauden takia tai pitemmän ajan kuluessa. Maksaa rasittavat myös lääkeaineet ja alkoholi.


Sydämensiirroissa ohitettiin viime vuonna kolme merkkipaalua: helmikuussa ensimmäisestä sydämensiirrosta tuli 30 vuotta, ja syyskuussa tehtiin jo 500. sydämensiirto.


Huhtikuussa asennettiin Suomen ensimmäinen tekosydän ihmiselle. Tekosydän antoi lisäaikaa siirrännäisen odotteluun, ja odotusajaksi arvioitiin kolmesta kuukaudesta vuoteen. Saaja odottaa siirrännäistä edelleen ja voi kohtuullisen hyvin, kertoo Helsingin yliopiston professori ja Hyksin ylilääkäri Karl Lemström.


Keuhkoja on siirretty Suomessa vähemmän kuin muissa pohjoismaissa. Yleensä elinsiirtoja rajoittaa pula siirrännäisistä, mutta keuhkonsiirroissa pulaa on ollut lähetteistä.


Viime vuonna lähetteiden määrä kuitenkin lisääntyi.


Keuhkonsiirtoon joudutaan vakavan keuhkosairauden, kuten keuhkofibroosin, kystisen fibroosin tai keuhkoahtaumataudin takia.


Suoli ja haima ovat uusimpia elinsiirtojen kohteita. Suolensiirrot aloitettiin 2009, haimansiirrot 2010.


Joakim Kattelus joutui jonottamaan elinsiirtoa vuosia. Sopivaa siirrännäistä ei tahtonut löytyä. Sen piti olla tarpeeksi pieni ja veriryhmän oikea.Turhauttavaa aikaa, vanhemmat huokaavat nyt. Toistuvia tutkimuskäyntejä, varalla oloa yötä päivää ja ilmoituksia sairaalaan, jos lähti johonkin kauemmas.


”Asia oli mielessä, mutta se oli pakko työntää syrjään. Totuimme siihen, että arkemme on tällaista”, Maija Kattelus kertoo.


Perhe ei osannut enää odottaa, että elinsiirto tulisi.


Kesän sairaalakäynnillä tuli pysäytys. Lääkäri painotti, että tilanne on vakava, äiti muistelee.


”Lääkäri sanoi, että jos haluatte kysyä jotakin, kysykää niin, että Joakim ei kuule.”


Käsitys vahvistui hoitokertomuksesta, jonka mukaan ainoa vaihtoehto oli pikainen palautus elinsiirtolistalle. Jos siirto ei auttaisi, muuta hoitokeinoa ei enää olisi.


”Emme halunneet ajatella, että kohta Joken taistelu olisi ohi. Ei sellaista pysty kohtaamaan”, Heikki Kattelus sanoo hiljaa.


Kesken elokuisen koulupäivän puhelin soi. ”Aloin itkeä”, Maija Kattelus muistelee. ”Tiesin, että kaikki on mahdollista. Pelotti miten käy.”


Isä haki pojan koulusta, jossa opettaja halasi lähtiäisiksi. Oli tunti aikaa noutaa äiti ja ajaa sairaalaan.


Leikkaus alkoi illansuussa. Aamuyöllä kirurgi soitti, että operaatio oli ohi. Joakimilla oli uusi ohutsuoli ja pala paksusuolta.


”Hän halusi Legoja heti, kun sai silmänsä auki”, Maija Kattelus naurahtaa. ”Ne ehkä auttoivat hänet pahimman yli, antoivat kiinnikkeen elämään.”


Sairaalassa meni viikkoja. Tuli takapakkia ja vielä kolme leikkausta, mutta marraskuussa Joakim pääsi kotiin ja kevätlukukauden myötä takaisin kouluun.


Tilanne on nyt erinomainen, Pakarinen sanoo. Ennuste on hyvä, eikä uusia leikkauksia ole näköpiirissä. Tulehduksia pitää varoa ja hyljinnän­estolääkkeitä syödä, mutta muuten Joakim Kattelus elää normaalia elämää. Ja syö. Lempiruokaa on juustolla ja tonnikalalla täytetty tortilla.


”Eilen söin kokonaisen hampparin”, hän kertoo.


Huhtikuussa on merkkipäivä, joka tuntui välillä kaukaiselta: 9-vuotis­syntymäpäivä.

Elinsiirtopotilaiden ennuste on valoisa

 Elinsiirto parantaa selvästi potilaan ennustetta ja elämänlaatua.

 Yli 90 prosenttia elinsiirteistä toimii vuoden kuluttua.

 Suomessa on ihmisiä, jotka ovat eläneet siirteen kanssa yli 40 vuotta.

 Lapselle siirretty elin kasvaa lapsen mukana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elinsiirrot
 • Kirurgia
 • Terveys
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

 5. 5

  HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

 6. 6

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 7. 7

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 8. 8

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 5. 5

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 6. 6

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 7. 7

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 8. 8

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 11. Näytä lisää