Valikko
Kotimaa

Järjestöt: Vanhempia voidaan jymäyttää päivähoitopaikan valinnassa

Järjestöt pelkäävät, että joissakin kunnissa työttömien lapset ohjataan päiväkodin sijasta kerhoihin. HS:n laskurilla voi tarkistaa, miten hallituksen kaavaillut päiväkotimaksujen korotukset vaikuttavat perheessänne.

Varhaiskasvatuksen leikkauksista huolestuneet järjestöt pelkäävät, että päivähoito-oikeutta rajaavat kunnat saattavat jymäyttää pienten lasten vanhempia hoitopaikan valinnassa.

Vanhemmille ei kerrota välttämättä riittävän selkeästi, millaisia vaihtoehtoja lapsella on varhaiskasvatukseen, mitä eroja vaihtoehdoilla on ja mitä ne vanhemmille maksavat, sanoo kehittämispäällikkö Nina Lahtinen Opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta.

”Yhä enemmän kunnat miettivät, riittäisikö työttömien lapsille pelkkä pari kertaa viikossa muutaman tunnin ajan kokoontuva kerho. Maksutonta kerhopaikkaa tarjotessa voidaan jättää kertomatta, että myös päiväkodin varhaiskasvatuksessa pienituloisilla on nollamaksuluokka”, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan myös esikoululaisia yritetään joissakin kunnissa ohjata eka- ja tokaluokkalaisten kanssa yhteiseen iltapäivätoimintaan, vaikka kokopäivätyössä olevien vanhempien lapsilla on oikeus esikoulun jälkeiseen varhaiskasvatukseen.

Huolen takana ovat myös Suomen Vanhempainliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto.

”Vanhemmille ei kerrota, mistä lapsi jää paitsi, jos valitsee kerhon. Kerhojen henkilökunnan kelpoisuudesta, ryhmäkoosta ja ympäristöstä ei ole säädetty mitään.”

Lahtisen mielestä lasten välille avautuu epätasa-arvon kuilu, jos toiset lapset sijoittuvat päiväkoteihin ja toiset kerhoryhmiin, joissa myös ystävyyssuhteet muodostuvat.

Järjestöt korostavat, että jokaisella lapsella on oikeus päästä vähintään 20 tunniksi viikossa päiväkotiin, jossa tarjotaan pedagogista varhaiskasvatusta. Halutessa se pitää toteuttaa säännöllisesti osapäiväisenä.

Vanhempien pitäisi järjestöjen mukaan osata selvittää, täyttääkö heille tarjottu paikka varhaiskasvatuksen vaatimukset ja kieltäytyä tarvittaessa ehdotetusta paikasta.

”Tärkeintä on kysyä, kenen kanssa lapsi päivät viettää, miten suuressa ryhmässä hän on, millaiset ovat tilat ja toiminnan sisältö. Perheen ei pitäisi joutua illalla miettimään, onko lapsi saanut päivän aikana riittävästi kehittäviä virikkeitä, vaan aika voidaan käyttää rauhoittumiseen”, Lahtinen sanoo.

Hänen mukaansa kuntien pitäisikin tarjota nettisivuillaan vanhemmille selkeä infopaketti, josta käy ilmi, kuka varhaiskasvatusta tarjoaa, millaisessa ryhmässä, millaisella sisällöllä ja millä hinnalla.

Järjestöt ovat kartoittaneet, mitkä kunnat ovat päättäneet rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kasvattaa ryhmäkokoja.

Toistaiseksi tiedot ovat vasta noin 30 kunnasta, joista enemmistö on päättänyt olla kasvattamatta ryhmäkokoja ja puuttumatta subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen. Lista kunnista perustuu OAJ:n kuntien talousarvioista keräämiin tietoihin ja Lastentarhaopettajien liiton tiedonkeruuseen.

”Toivottavasti tämä enemmistön suuntaus tulee olemaan trendi”, Lahtinen sanoo.

Se, että leikkauksia toteuttavat kunnat näyttävät tiedonkeruun tässä vaiheessa painottuvan Itä-Suomeen, ei lupaa hänen mielestään hyvää tulevaisuuden koulumenestykselle.

”Itä-Suomen pojat eivät menesty [15-vuotiaiden koululaisten taitoja vertailevissa] Pisa-testeissä, mikä syy siihen sitten onkaan. Idässä näkyy perusopetuksessakin heikompia signaaleja.”

Ryhmäkoot kasvavat ja hoitomaksut nousevat

 Eduskunta päätti joulukuussa rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti.

 Aiemmin syksyllä hallitus päätti kasvattaa yli 3-vuotiaiden päiväkotiryhmien kokoa niin, että ryhmissä voi olla kahdeksan lasta yhtä henkilökunnan jäsentä kohti. Nykyisin lapsia saa olla enintään seitsemän.

 Osa kunnista on päättänyt toteuttaa uudistukset ja osa ei. Lisäksi päivähoitomaksuihin on tulossa tuntuvia korotuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivähoito
 • Varhaiskasvatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Supo: Iskujen uhka Suomessa on kohonnut

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

  8. 8

   Jopa yli 20 prosenttia koululaisista oireilee psyykkisesti – opettajat ovat usein neuvottomia, kertoo tutkija

  9. 9

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  10. 10

   Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  10. 10

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää