Kotimaa

Tampereelle tulossa yliopistokonserni – tavoitteena 35 000 opiskelijan korkeakoulu

Kaksi nykyistä yliopistoa muodostaisivat säätiöyliopiston, joka omistaisi ammattikorkeakoulun.

Tampereen kolmen korkeakoulun yhdistyminen sai vauhtia, kun opetusministeriö asetti työryhmät valmistelemaan Tampere3-yliopistokonsernia. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyisivät ensin säätiöyliopistoksi, jonka omistukseen Tampereen ammattikorkeakoulu siirtyisi.

Nykyisin Tampereen yliopisto on julkisoikeudellinen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto on Aallon lisäksi maan toinen säätiöyliopisto. Ammattikorkeakoulu taas on osakeyhtiö

Tampereen kolme korkeakoulua ovat jo pitkään selvitelleet mahdollista fuusiota, ja viime keväänä niiden hallitukset päättivät yksimielisesti jatkaa valmistelua.

Uuteen yliopistoon tähtäävä yhteistyö käynnistyi keväällä 2014, kun korkeakoulut kutsuivat vuorineuvos Stig Gustavsonin selvittämään, millä alueilla korkeakoulut voisivat saavuttaa kansainvälisesti johtavan aseman ja mitä uudistuksia siihen tarvittaisiin. Tavoitteena on, että vuonna 2019 aloittaisi noin 35 000 opiskelijan monialainen korkeakoulu.

Valtiovalta ei ole tähän mennessä erityisesti tukenut tamperelaiskorkeakoulujen yhdistymistä, vaikka onkin patistanut yleisemmin korkeakouluja yhteistyöhön ja kohti suurempia yksiköitä.

Toisaalta on korostettu, ettei niin sanottua duaalimallia ole syytä purkaa, koska ammattikorkeakouluilla on oma työelämäläheinen roolinsa ja yliopistoilla taas tiederoolinsa.

Työryhmien asettamiskirjeessäkin korostetaan, että uudessa säätiöyliopistossa ammattikorkeakoulututkinnot säilyisivät yhä nykyisen lainsäädännön mukaisina.

Tavoitteena on kuitenkin synnyttää ”kansainvälisesti arvostettu työelämää ja suomalaista yhteiskuntaa kehittävä monialainen yliopisto”. Tutkintokoulutus tähtäisi niin työelämään kuin tutkimuksen tarpeisiin.

Uudessa yliopistossa tekniikka, terveys, yhteiskunta, talous ja johtaminen muodostaisivat nykyistä joustavammat opintopolut. Myös nykyistä laajempia vapaavalintaisia opintoja on luvassa. Konsernissa opiskelun toivotaan myös lyhentävän opiskelun kokonaisaikaa.

Tukipalveluita on määrä yhdenmukaistaa ja käyttää päällekkäisyyksien karsimisesta saadut säästöt opetukseen ja tutkimukseen.

Hallituksen esitykset aiotaan valmistella niin, että ne voitaisiin antaa eduskunnalle helmikuussa 2017.

Säädösmuutoksia ryhtyy valmistelemaan opetusministeriön virkamiestyöryhmä. Sen ohjausryhmässä ovat edustettuina myös Tampereen korkeakoulut. Erikseen on vielä johtoryhmä, jossa on lisäksi edustajat myös Tampereen kaupungista ja Teknologiateollisuudesta.

Myös muualla Suomessa on meneillään ja vireillä hankkeita syventää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä.

Viime viikolla Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu ilmoittivat aikovansa perustaa vuoden 2018 alussa LUT-konsernin, jonka osana Saimaan ammattikorkeakoulu olisi.

Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu muodostavat jo löyhän Lapin korkeakoulukonsernin, mutta omistussuhteista vielä neuvotellaan. Myös Oulussa ja Vaasassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyökuvioita opintoja myöten kehitellään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ammattikorkeakoulut
 • Yliopistot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  2. 2

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää