Valikko
Kotimaa

Tampereelle tulossa yliopistokonserni – tavoitteena 35 000 opiskelijan korkeakoulu

Kaksi nykyistä yliopistoa muodostaisivat säätiöyliopiston, joka omistaisi ammattikorkeakoulun.

Tampereen kolmen korkeakoulun yhdistyminen sai vauhtia, kun opetusministeriö asetti työryhmät valmistelemaan Tampere3-yliopistokonsernia. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyisivät ensin säätiöyliopistoksi, jonka omistukseen Tampereen ammattikorkeakoulu siirtyisi.

Nykyisin Tampereen yliopisto on julkisoikeudellinen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto on Aallon lisäksi maan toinen säätiöyliopisto. Ammattikorkeakoulu taas on osakeyhtiö

Tampereen kolme korkeakoulua ovat jo pitkään selvitelleet mahdollista fuusiota, ja viime keväänä niiden hallitukset päättivät yksimielisesti jatkaa valmistelua.

Uuteen yliopistoon tähtäävä yhteistyö käynnistyi keväällä 2014, kun korkeakoulut kutsuivat vuorineuvos Stig Gustavsonin selvittämään, millä alueilla korkeakoulut voisivat saavuttaa kansainvälisesti johtavan aseman ja mitä uudistuksia siihen tarvittaisiin. Tavoitteena on, että vuonna 2019 aloittaisi noin 35 000 opiskelijan monialainen korkeakoulu.

Valtiovalta ei ole tähän mennessä erityisesti tukenut tamperelaiskorkeakoulujen yhdistymistä, vaikka onkin patistanut yleisemmin korkeakouluja yhteistyöhön ja kohti suurempia yksiköitä.

Toisaalta on korostettu, ettei niin sanottua duaalimallia ole syytä purkaa, koska ammattikorkeakouluilla on oma työelämäläheinen roolinsa ja yliopistoilla taas tiederoolinsa.

Työryhmien asettamiskirjeessäkin korostetaan, että uudessa säätiöyliopistossa ammattikorkeakoulututkinnot säilyisivät yhä nykyisen lainsäädännön mukaisina.

Tavoitteena on kuitenkin synnyttää ”kansainvälisesti arvostettu työelämää ja suomalaista yhteiskuntaa kehittävä monialainen yliopisto”. Tutkintokoulutus tähtäisi niin työelämään kuin tutkimuksen tarpeisiin.

Uudessa yliopistossa tekniikka, terveys, yhteiskunta, talous ja johtaminen muodostaisivat nykyistä joustavammat opintopolut. Myös nykyistä laajempia vapaavalintaisia opintoja on luvassa. Konsernissa opiskelun toivotaan myös lyhentävän opiskelun kokonaisaikaa.

Tukipalveluita on määrä yhdenmukaistaa ja käyttää päällekkäisyyksien karsimisesta saadut säästöt opetukseen ja tutkimukseen.

Hallituksen esitykset aiotaan valmistella niin, että ne voitaisiin antaa eduskunnalle helmikuussa 2017.

Säädösmuutoksia ryhtyy valmistelemaan opetusministeriön virkamiestyöryhmä. Sen ohjausryhmässä ovat edustettuina myös Tampereen korkeakoulut. Erikseen on vielä johtoryhmä, jossa on lisäksi edustajat myös Tampereen kaupungista ja Teknologiateollisuudesta.

Myös muualla Suomessa on meneillään ja vireillä hankkeita syventää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä.

Viime viikolla Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu ilmoittivat aikovansa perustaa vuoden 2018 alussa LUT-konsernin, jonka osana Saimaan ammattikorkeakoulu olisi.

Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu muodostavat jo löyhän Lapin korkeakoulukonsernin, mutta omistussuhteista vielä neuvotellaan. Myös Oulussa ja Vaasassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyökuvioita opintoja myöten kehitellään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ammattikorkeakoulut
 • Yliopistot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää