Valikko
Kotimaa

HS seurasi pakolaisten piinaa Venäjällä – toive Suomeen pääsystä elää Kantalahden pakkasissa

Suomeen pyrkivät ovat jumissa Vienanmeren venäläiskaupungissa. Rajalle pääsee päivässä pari kolme autoa, vuoroja jakaa hämäräbisnes.

Kantalahti

”Ulos! Ymmärrättekö vai pitääkö kutsua poliisi?”, huutaa Greenwich-hotellin johtajatar täytä kurkkua Venäjän Kantalahdessa 182 kilometrin päässä Suomen rajalta.

Syyrialais-afganistanilainen seurue haluaisi majoittua, mutta hotellin johtajattaren mielestä porukkaa on liikaa.

”Emmekö voi puhua kuin ihminen ihmiselle?”, afganistanilainen Nazirulhag yrittää turhaan.

Ovi pamahtaa kiinni, ja seurue on pakkasessa. Syyrialaisen yksinhuoltajaäidin kolme lasta ovat reippaina, mutta nainen purskahtaa itkuun.

40 000 asukkaan kaupungista Vienanmeren pohjukassa on tullut odottamo, jossa sadat eri maista tulleet ihmiset vartovat pääsyä Suomeen toivon ja epätoivon sekaisin tuntein.

Aiemmin turvapaikanhakijat jonottivat rajalle kulkuneuvoissaan. Sitten intialaismies kuoli autoonsa, ja Venäjä siirsi väen Kantalahden hotelleihin.

Kyse ei ole mistään vastaanottopalveluista, vaan hotelli pitää kustantaa itse.

”Viime yön olimme Pomor-Tur-hotellissa. He ovat kolminkertaistaneet hintansa. Yhteen huoneeseen ahdetaan jopa kymmenen henkeä”, kertoo Nazirulhag.

”Venäläisten väitteet, että he päästävät rajalle ensin lapset ja sairaat, ovat valetta. Meitä on neljä lasta ja invalidi, eikä meidän anneta lähteä.”

Hotellin pihalla häärii venäläinen mieskolmikko, joka lopulta tarjoaa seurueelle majoitusta yksityisasunnossa 60 eurolla.

Kolmikon johtaja on yrmeä, paksu mies turkishatussaan. Hän ei halua antaa haastattelua, vaan päinvastoin pelottelee seuruetta olemaan puhumatta toimittajalle: ”Jos lörpöttelette, suomalaiset eivät ota teitä vastaan”.

Onko paksukainen ahne riistäjä? Varmaankin.

Onko hän pakolaisia auttava hyväntekijä? Sitäkin. Täällä ei näy UNHCR:ää, Punaista Ristiä eikä Amnestya. Ilman paksukaista syyrialaislapset jäisivät kadulle.

Kantalahdesta on tullut Baabelin torni, jossa tapaa pohjoisafrikkalaisia, syyrialaisia, irakilaisia, iranilaisia, afgaaneja, pakistanilaisia, intialaisia, nepalilaisia ja Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaita. Kaikkia yhdistää sama tavoite: päästä Suomeen.

Osa pyrkijöistä on hyvin pukeutuneita nuoria miehiä, jotka näpyttelevät tabletteja ja syövät ravintoloissa. Kaikki eivät varmaan pakene sotaa tai henkilökohtaista vainoa.

Mutta Kantalahdessa näkee myös niin paljon ahdinkoa, että se vetää surulliseksi. Kun pakkasessa alkaa loppua usko ja rahat, moni on umpikujassa.

Kolme nigerialaisnaista kertoo menettäneensä rahansa huijarille.

”Annoimme kaikki rahamme miehelle, joka lupasi viedä meidät Suomeen. Nyt hän on Murmanskissa eikä vastaa puhelimeen. Meillä ei ole rahaa ruokaan.”

Toinen afrikkalaisseurue on nukkunut viikon rämässä Ladassa hotelli Pomor-Turin pihalla.

”Olimme yhden yön hotellissa, eikä meillä ole rahaa enempään. Jos ei asu hotellissa, ei saa nimeä listaan, eikä pääse rajalle”, sanoo norsunluurannikkolainen mies N’guessan Brou Rodrigue.

Suomi päästää Sallan rajan yli vain pari kolme autollista turvapaikanhakijoita päivässä.

Venäjällä viranomaiset laativat lähtijöiden listan yhdessä hotellien kanssa. Haastateltujen mukaan lähtöä voi jouduttaa rahalla. ”Kiirehtimismaksu” voi kuulemma olla yhdeltä henkilöltä jopa tuhat euroa, joka maksetaan hotelliin.

”Kun arabit tulivat, hinnat nousivat. He eivät odota pitkään, vaan maksavat”, valittaa afrikkalaismies.

Media hätistetään välittömästi pihalle molemmista hotelleista: ”Ulos! Poistukaa heti!”

Pomor-Turin pihalla pörrää Mercedes-Benz, jossa istuu kolme tatuoitua miestä. Haastateltujen mukaan miehet järjestävät autoja rajalle ja sopivat lähtijöiden listasta yhdessä hotellissa käyvän viranomaisen kanssa.

Mersumiehet vaativat kuvaajaa poistamaan heistä otetut kuvat. Toimittajan kohdalla auto pysähtyy, mies avaa ikkunan ja tuijottaa hiljaa.

Afrikkalaisia pelottaa: ”Hän sanoi, että meille tulee ongelmia, kun puhumme kanssanne.”

Paikalliset viranomaiset vaikenevat Kantalahden tilanteesta. Haastattelupyynnöt ohjataan rajavartiostoasemalta, maahanmuuttoyksiköstä ja kaupungintalolta Murmanskiin ja sieltä Moskovaan.

Onko Suomeen aikovien tunku Sallaan Venäjän orkestroimaa? Sitä on mahdoton sanoa. Ne, joiden kanssa puhumme, kertovat tulleensa pohjoiseen oma-aloitteisesti sosiaalisesta mediasta saamansa tiedon perusteella.

Joukossa on kuitenkin monia Venäjällä pitkään asuneita, joilla on käsissään uunituore karkotuspäätös. 39-vuotias kongolaisnainen Nseka Mayasi Bebi asui Venäjällä laittomasti kuusi vuotta, mutta 18.1. hän sai karkotuspäätöksen Moskovassa. Nyt hän on Kantalahdessa siskonsa ja tämän kolmen lapsen kanssa. Pohjoiseen hän sanoo tulleensa nettitiedon perusteella.

Pohjois-Afrikasta, Intiasta ja Nepalista moni on tullut maahan turistiviisumilla, joita Venäjä näyttäisi myöntävän avokätisesti. Useat afgaanit taas ovat saapuneet laittomasti maarajojen yli.

”Maksoimme matkasta 14 000 euroa per henki. Tulimme tänne, koska merireitti Kreikkaan on liian vaarallinen”, sanoo perheenisä Rahmatullah Habibi.

Oli Venäjän valtion osuus asiassa mikä hyvänsä, perussyy ei muutu: maailma on lähtenyt liikkeelle. Nuoret eivät enää tyydy kohtaloonsa eriarvoisissa, hajonneissa yhteiskunnissa, vaan etsivät sen raon, josta pääsee kiinni unelmaan. Ja nyt se rako on Sallassa.

”Nepalissa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Perheeni on köyhä, eikä minulla tietenkään ole vaimoa, koska minulla ei ole rahaa. Minulla on vain aivoni, ja teen parhaani”, sanoo turistiviisumilla Venäjälle tullut Santush Chapagain, 26.

Kaksi lähtöluvan saanutta autoa starttaa Kantalahdesta tiistaina aamuneljältä. Algerialainen Faisal Bentraa on huoltanut 1 100 eurolla ostettua vanhaa Samaraa koko edellisen päivän. Edessä ovat ratkaisevat 182 kilometriä.

Pakolaisten kanssa rajalle ajaa ”matkanjärjestäjän” saattoauto, jossa istuu kaksi kaukasialaisen näköistä miestä. Tarkastuspisteellä saattajat neuvottelevat rajaupseerin kanssa. Kuvata ei saa.

Suomen puolella seuraamme toisen seurueen saapumista. Rajakoira nuuhkii Volgan takaluukkua. ”Miksi tulette Suomeen?” tiukkaa rajavartija.

”Tulen hyvää elämää varten”, hymyilee marokkolainen Elkinani Elmehdi, 24, joka on lentänyt Casablancasta Moskovaan turistiviisumilla kuukausi sitten.

Matkakumppani, syyrialainen Allaa Shababy, 19, kertoo kotinsa tuhoutuneen sodassa. ”Tahdon aloittaa uuden elämän. Haluaisin opiskella lääketiedettä.”

Venäjä ei enää tarkista Suomeen tulon edellytyksiä

 Venäjä on lakannut noudattamasta käytäntöä, jonka mukaan se tarkistaa Suomeen tulon edellytykset.

 Sallassa maahan on tullut joulun jälkeen 10–20 turvapaikanhakijaa päivässä vanhoilla autoilla.

 Tulijat edustavat 32:ta eri kansallisuutta.

 Tulijoiden ajoneuvot takavarikoidaan, ja kuljettajaa epäillään laittomasta maahantulon järjestämisestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää