Valikko
Kotimaa

Orpo: Rajakiistaan etsitään yhä ratkaisua

Sisäministeri Petteri Orpo sanoi Helsingin Sanomille toivovansa, että ratkaisu Suomen ja Venäjän rajakiistaan löydetään muutamassa viikossa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) uskoo, että Suomen ja Venäjän pohjoiseen rajakiistaan löytyy ratkaisu mahdollisesti jo lähiviikkojen aikana. Orpo perustelee toiveikkuuttaan tiistaina venäläisen kollegansa sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kanssa käytyjen neuvottelujen jäljiltä.

”Ratkaisun pitää joka tapauksessa löytyä, ja raja-asema pitää saada rauhoitettua laittomalta maahantulolta. Ehkä aikataulu lähiviikkojen aikana on se oikea”, Orpo sanoo HS:lle.

”Me emme voi tietysti tällä puolella aikataulua yksin päättää. Meillä voisi olla vähän nopeampikin aikataulu. Tarvitsemme yhteisen prosessin ja yhteisen neuvottelun”, Orpo sanoo.

Suomeen on tullut Venäjältä viime kuukausina yli tuhat ihmistä ilman Schengen-viisumia, Orpo kertoo. Hänen mukaansa Venäjällä ja Suomella on kuitenkin yhteinen halu löytää ratkaisu rajan ongelmiin.

HS:n reportaasi pohjoiselta itärajalta tämän linkin takana.

”Muuttoliike, joka ei ole hallinnassa, on yksi huolestuttavimpia alustoja myös terroristiselle liikehdinnälle”, Orpo sanoo.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on myös toiveikas, että viikkojen sisällä ratkaisu löytyy.

”Meidän toiveemme on, että nyt tapahtuisi konkreettisia yhteisiä toimenpiteitä hyvin nopeasti, seuraavien viikkojen aikana, parin viikon sisällä. Se on myös eilen yhteisesti linjattu asia; että nyt pitää tehdä konkreettisia toimia välirauhan saamiseksi Sallaan ja Raja-Jooseppiin”, Nerg sanoo.

”Samalla totesimme, että maahanmuuttotilanne koko maailmassa vaatii myös pitkäjänteisiä toimenpiteitä”, Nerg lisää.

Suomalaisneuvottelijat tivasivat tiistaina venäläisiltä, miksi Venäjä antaa turvapaikanhakijoiden lähteä Suomeen ilman Schengen viisumia.

”Sitä juuri eilen kysyimme, että miksi kertakäyttöviisumeilla Suomeen tulee ihmisiä, että mikä syy on? Emme syyllistäneet toinen toisiamme. Nyt tunnistettiin ongelma ja yhteisesti yritetään löytää ratkaisu, miksi näin on tapahtunut sekä heillä että meillä”, Nergin sanoo.

Nergin mukaan Venäjän johto on täysin tietoinen tapahtumista raja-asemilla.

”Se on hyvin selvää ja tuli selväksi myös eilen. Tilannekuva on tiedostettu ja nostettu pöydälle. Ja tieto on varmasti Venäjällä ylintä johtoa myöden tiedossa”, Nerg toteaa.

Orpo ei halua kertoa keskustelujen yksityiskohtia.

”Kävimme avoimesti läpi tätä kysymystä. Tämä on asia, jota en nyt halua hirveästi spekuloida. Esitimme suuren huolemme, mitä tapahtuu. Esitimme huolemme asioista, jotka liittyvät turvapaikanhakijoiden liikkumiseen Venäjällä ja Venäjältä Suomeen , ja toivoimme, että näihin löytyvät ratkaisut.”

Orpo toivoo, että neuvottelut etenevät Suomen ja Venäjän pääministeritapaamisessa perjantaina.

”Keskustelut ja henki, jossa neuvottelut käytiin, antaa odottaa, että etenemme kohti ratkaisua askel askeleelta. Uskallan odottaa, että perjantaina otetaan seuraava askel, vaikka silloin ei välttämättä vielä valmista tule.”

”Olen hyvin tyytyväinen siihen henkeen, jolla näitä keskusteluja käytiin”, Orpo sanoi.

Virkamiestasolla neuvotteluja jatketaan Orpon mukaan jo tänään keskiviikkona, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vierailee Venäjällä. Ministeritasolla neuvotteluja jatketaan Orpon mukaan todennäköisesti jo perjantaina, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) tapaa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Pietarissa.

”Ei ole kyse pelkästään siitä, että Suomeen on tullut Venäjällä jo olleita ihmisiä, vaan sitä kautta on tapahtunut myös kauttakulkua Suomeen”, Orpo sanoo.

Erityisesti laittomaan maahanmuuttoon liittyvään järjestäytyneeseen rikollisuuteen tulee Orpon mukaan puuttua. Neuvotteluissa pyritään luomaan Venäjän ja Suomen välille uusi yhteistyöasiakirja, johon otetaan laittoman maahantulon lisäksi myös muita rikostorjunnan keinoja.

”Vaikka Suomen ja Venäjän raja on myös EU:n raja, sovimme hakevamme ratkaisut kahdenvälisesti. Meillä on hyvät ja pitkät perinteet siitä”, Orpo sanoo.

Orpo ja Kolokoltsev tapasivat tiistai-iltana Vantaalla Königstedtin kartanossa. Asialistalla oli muun muassa maahanmuuttotilanne Suomen ja Venäjän rajalla.

Venäjä ei enää tarkista Suomeen tulon edellytyksiä

 Venäjä on lakannut noudattamasta käytäntöä, jonka mukaan se tarkistaa Suomeen tulon edellytykset.

 Sallassa maahan on tullut joulun jälkeen 10–20 turvapaikanhakijaa päivässä vanhoilla autoilla.

 Tulijat edustavat 32:ta eri kansallisuutta.

 Tulijoiden ajoneuvot takavarikoidaan, ja kuljettajaa epäillään laittomasta maahantulon järjestämisestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää