Valikko
Kotimaa

Orpo: Rajakiistaan etsitään yhä ratkaisua

Sisäministeri Petteri Orpo sanoi Helsingin Sanomille toivovansa, että ratkaisu Suomen ja Venäjän rajakiistaan löydetään muutamassa viikossa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) uskoo, että Suomen ja Venäjän pohjoiseen rajakiistaan löytyy ratkaisu mahdollisesti jo lähiviikkojen aikana. Orpo perustelee toiveikkuuttaan tiistaina venäläisen kollegansa sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kanssa käytyjen neuvottelujen jäljiltä.

”Ratkaisun pitää joka tapauksessa löytyä, ja raja-asema pitää saada rauhoitettua laittomalta maahantulolta. Ehkä aikataulu lähiviikkojen aikana on se oikea”, Orpo sanoo HS:lle.

”Me emme voi tietysti tällä puolella aikataulua yksin päättää. Meillä voisi olla vähän nopeampikin aikataulu. Tarvitsemme yhteisen prosessin ja yhteisen neuvottelun”, Orpo sanoo.

Suomeen on tullut Venäjältä viime kuukausina yli tuhat ihmistä ilman Schengen-viisumia, Orpo kertoo. Hänen mukaansa Venäjällä ja Suomella on kuitenkin yhteinen halu löytää ratkaisu rajan ongelmiin.

HS:n reportaasi pohjoiselta itärajalta tämän linkin takana.

”Muuttoliike, joka ei ole hallinnassa, on yksi huolestuttavimpia alustoja myös terroristiselle liikehdinnälle”, Orpo sanoo.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on myös toiveikas, että viikkojen sisällä ratkaisu löytyy.

”Meidän toiveemme on, että nyt tapahtuisi konkreettisia yhteisiä toimenpiteitä hyvin nopeasti, seuraavien viikkojen aikana, parin viikon sisällä. Se on myös eilen yhteisesti linjattu asia; että nyt pitää tehdä konkreettisia toimia välirauhan saamiseksi Sallaan ja Raja-Jooseppiin”, Nerg sanoo.

”Samalla totesimme, että maahanmuuttotilanne koko maailmassa vaatii myös pitkäjänteisiä toimenpiteitä”, Nerg lisää.

Suomalaisneuvottelijat tivasivat tiistaina venäläisiltä, miksi Venäjä antaa turvapaikanhakijoiden lähteä Suomeen ilman Schengen viisumia.

”Sitä juuri eilen kysyimme, että miksi kertakäyttöviisumeilla Suomeen tulee ihmisiä, että mikä syy on? Emme syyllistäneet toinen toisiamme. Nyt tunnistettiin ongelma ja yhteisesti yritetään löytää ratkaisu, miksi näin on tapahtunut sekä heillä että meillä”, Nergin sanoo.

Nergin mukaan Venäjän johto on täysin tietoinen tapahtumista raja-asemilla.

”Se on hyvin selvää ja tuli selväksi myös eilen. Tilannekuva on tiedostettu ja nostettu pöydälle. Ja tieto on varmasti Venäjällä ylintä johtoa myöden tiedossa”, Nerg toteaa.

Orpo ei halua kertoa keskustelujen yksityiskohtia.

”Kävimme avoimesti läpi tätä kysymystä. Tämä on asia, jota en nyt halua hirveästi spekuloida. Esitimme suuren huolemme, mitä tapahtuu. Esitimme huolemme asioista, jotka liittyvät turvapaikanhakijoiden liikkumiseen Venäjällä ja Venäjältä Suomeen , ja toivoimme, että näihin löytyvät ratkaisut.”

Orpo toivoo, että neuvottelut etenevät Suomen ja Venäjän pääministeritapaamisessa perjantaina.

”Keskustelut ja henki, jossa neuvottelut käytiin, antaa odottaa, että etenemme kohti ratkaisua askel askeleelta. Uskallan odottaa, että perjantaina otetaan seuraava askel, vaikka silloin ei välttämättä vielä valmista tule.”

”Olen hyvin tyytyväinen siihen henkeen, jolla näitä keskusteluja käytiin”, Orpo sanoi.

Virkamiestasolla neuvotteluja jatketaan Orpon mukaan jo tänään keskiviikkona, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vierailee Venäjällä. Ministeritasolla neuvotteluja jatketaan Orpon mukaan todennäköisesti jo perjantaina, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) tapaa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Pietarissa.

”Ei ole kyse pelkästään siitä, että Suomeen on tullut Venäjällä jo olleita ihmisiä, vaan sitä kautta on tapahtunut myös kauttakulkua Suomeen”, Orpo sanoo.

Erityisesti laittomaan maahanmuuttoon liittyvään järjestäytyneeseen rikollisuuteen tulee Orpon mukaan puuttua. Neuvotteluissa pyritään luomaan Venäjän ja Suomen välille uusi yhteistyöasiakirja, johon otetaan laittoman maahantulon lisäksi myös muita rikostorjunnan keinoja.

”Vaikka Suomen ja Venäjän raja on myös EU:n raja, sovimme hakevamme ratkaisut kahdenvälisesti. Meillä on hyvät ja pitkät perinteet siitä”, Orpo sanoo.

Orpo ja Kolokoltsev tapasivat tiistai-iltana Vantaalla Königstedtin kartanossa. Asialistalla oli muun muassa maahanmuuttotilanne Suomen ja Venäjän rajalla.

Venäjä ei enää tarkista Suomeen tulon edellytyksiä

 Venäjä on lakannut noudattamasta käytäntöä, jonka mukaan se tarkistaa Suomeen tulon edellytykset.

 Sallassa maahan on tullut joulun jälkeen 10–20 turvapaikanhakijaa päivässä vanhoilla autoilla.

 Tulijat edustavat 32:ta eri kansallisuutta.

 Tulijoiden ajoneuvot takavarikoidaan, ja kuljettajaa epäillään laittomasta maahantulon järjestämisestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  5. 5

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  6. 6

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  10. 10

   10 vinkkiä, joiden avulla syöt helposti enemmän kasviksia – asiantuntijat neuvovat lisäämään kasviksia niin kakkuun kuin pastaankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää