Valikko
Kotimaa

Ministeriö vapauttaisi kalankasvattamoja ja kemikaalivarastoja ympäristöluvasta

Työryhmä vapauttaisi ympäristöluvasta satoja toimintoja helikopterikentistä kemikaalivarastoihin, elintarviketeollisuudesta pesuloihin ja kalankasvattamoihin.

Lupamenettelyiden sujuvoittamista pohtinut ympäristöministeriön projektiryhmä esittää lähes 600 toiminnon vapauttamista ympäristöluvasta.

Ympäristöluvanvaraisuus poistettaisiin esimerkiksi kemikaali- ja polttoainevarastoilta, vielä luvanvaraisilta pohjavesialueiden ulkopuolella olevilta polttoaineen jakeluasemilta, varikoilta, helikopterin laskeutumispaikoilta, vesipesuloilta sekä monilta elintarvike- ja rehuteollisuuden laitoksilta ja kalankasvattamoilta.

Esitys liittyy ympäristönsuojelulain uudistukseen, jonka kolmas vaihe on tullut päätökseen ja suunnitelmat ovat lähteneet lausuntokierrokselle. Tavoite on karsia päällekkäisyyksiä ja ottaa käyttöön nykyistä yksinkertaisempia menettelyjä.

Luvanvaraisia laitoksia käsitelleen projektiryhmän tehtävä oli nostaa kynnystä, jossa toiminnolta edellytetään etukäteen hyväksyttyä ympäristölupaa. Nyt valmistuneen esityksen mukaan lupamenettelystä poistettavia toimintoja olisi enimmillään 590.

Kemikaalivarastojen ja jakeluasemien luvanvaraisuuden poisto liittyy päällekkäisyyksien karsimiseen, koska toiminnot edellyttävät myös kemikaaliturvallisuuslain mukaista lupaa.

”Kemikaalivarastojen ympäristövaikutuksia käsitellään Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) luvituksessa, joten katsoimme, että ympäristöluvanvaraisuudesta voitaisiin luopua pohjavesialueiden ulkopuolella”, kertoo projektiryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen ympäristöministeriöstä.

Ympäristölupapakko esitetään poistettavaksi kokonaan noin 50 lähinnä elintarvike- ja rehuteollisuuden toimintaa, vesipesuloita, pesuaineen valmistusta ja teurastamoita, jotka päästävät teollisuusjätevesiä, sekä kalankasvatuksen kiertovesilaitoksia.

Edellytyksenä olisi, että laitosten jätevedet johdetaan ympäristöluvanvaraiselle jätevedenpuhdistamolle, jonka kapasiteetti on riittävä. Laitosten toimintaan riittäisi jatkossa ilmoitus. Sen sijaan raja-arvoja jätevesipäästöille ei olisi eikä etukäteisvalvontaa.

”Kyseessä ovat toiminnot, joiden merkittävimmät päästöt ovat jätevesipäästöjä. Niiden ympäristövaikutukset ovat vähäisiä, joskin paikallisia vaikutuksia voi toki olla”, Karjalainen sanoo.

Suomen Vesilaitosyhdistys on huolestunut suunnitelmasta poistaa luvanvaraisuus teollisuusjätevesipäästöjä aiheuttavilta laitoksilta. Yhdistyksen mukaan ympäristölupamenettelyn puuttuminen voi aiheuttaa ongelmia valvonta- ja vastuukysymyksissä.

”Ehdotetun muutoksen myötä jätevesiasia jää teollisuusjätevesisopimuksen varaan ja vesihuoltolaitoksen vastuulle”, sanoo vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko Vesilaitosyhdistyksestä.

Teollisuusjätevesisopimus on vesilaitoksen ja yrityksen välinen yksityisoikeudellinen sopimus, joka ei edellytä minkään viranomaisen hyväksyntää.

Toivikko muistuttaa, että ehdotuksessa mukana olevien toimintojen jätevesien laatu voi vaihdella runsaasti. Siksi toimintojen laatu tulisi voida arvioida etukäteen – viranomaisen toimesta.

”Ympäristölupaprosessin yhteydessä saadaan yleensä hyödyllistä tietoa teollisuuslaitoksen jätevesistä. Ja jos toiminnan aikana tulee ongelmia, viranomaiset voivat puuttua niihin”, Toivikko sanoo.

Ympäristöministeriön Karjalaisen mukaan laitokset siirtyisivät valvovan viranomaisen yleiseen valvontaan ja ongelmiin puututtaisiin, jos tulee esimerkiksi hajuhaittoja. ”Toimintoja valvottaisiin jälkikäteisvalvonnan keinoin”, Karjalainen sanoo.

Kalankasvatuksen kohdalla projektiryhmä ehdottaa, että lupakynnystä nostetaan merialueiden kalankasvatuslaitoksilla sekä luonnonvaralammikoilla.

Kiertovesilaitokset vapautettaisiin ympäristöluvasta, jos niiden jätevedet johdetaan puhdistamolle. Perusteluna luvanvaraisuuden poistamiseen esitetään sitä, että toiminnanharjoittajat pitävät nykyisenlaista lupakäytäntöä raskaana ja esteenä alan kasvulle.

Kalankasvatus on paikallisesti merkittävä Itämeren rehevöittäjä. Ennakkovalvonnan keventäminen ei projektiryhmän mukaan kuitenkaan aiheuttaisi merkittävää ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Korjattu 29.1. klo 10: Ympäristöluvanvaraisuus halutaan poistaa vielä luvanvaraisilta polttoaineen jakeluasemilta. Suuri osa jakeluasemista kuuluu jo rekiteröintimenettelyyn.

Luvanvaraisuus pois, jos jätevedet johdetaan puhdistamolle

  Ympäristöministeriön työryhmä ehdottaa, että luvanvaraisuus poistetaan toiminnoilta, joiden merkittävimmät päästöt ovat jätevesipäästöjä ja jos jätevedet johdetaan jätevedenpuhdistamolle.

  Tällaisia toimintoja ovat muun muassa pesuaineiden valmistus, vesipesula, teurastamo, lihaa tai lihatuotteita käsittelevä tai jalostava laitos, perunaa tai juureksia käsittelevä laitos, panimo, margariinia tai öljyä valmistava laitos, rehua ja rehuvalkuaista valmistava tai sekoittava laitos sekä kalankasvatuksen kiertovesilaitos.

  Luvan sijasta toiminnoilta edellytettäisiin ilmoitusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ympäristöministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

  6. 6

   Opas miehen hankintaan

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  6. 6

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  9. 9

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää