Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Ministeriö vapauttaisi kalankasvattamoja ja kemikaalivarastoja ympäristöluvasta

Työryhmä vapauttaisi ympäristöluvasta satoja toimintoja helikopterikentistä kemikaalivarastoihin, elintarviketeollisuudesta pesuloihin ja kalankasvattamoihin.

Lupamenettelyiden sujuvoittamista pohtinut ympäristöministeriön projektiryhmä esittää lähes 600 toiminnon vapauttamista ympäristöluvasta.

Ympäristöluvanvaraisuus poistettaisiin esimerkiksi kemikaali- ja polttoainevarastoilta, vielä luvanvaraisilta pohjavesialueiden ulkopuolella olevilta polttoaineen jakeluasemilta, varikoilta, helikopterin laskeutumispaikoilta, vesipesuloilta sekä monilta elintarvike- ja rehuteollisuuden laitoksilta ja kalankasvattamoilta.

Esitys liittyy ympäristönsuojelulain uudistukseen, jonka kolmas vaihe on tullut päätökseen ja suunnitelmat ovat lähteneet lausuntokierrokselle. Tavoite on karsia päällekkäisyyksiä ja ottaa käyttöön nykyistä yksinkertaisempia menettelyjä.

Luvanvaraisia laitoksia käsitelleen projektiryhmän tehtävä oli nostaa kynnystä, jossa toiminnolta edellytetään etukäteen hyväksyttyä ympäristölupaa. Nyt valmistuneen esityksen mukaan lupamenettelystä poistettavia toimintoja olisi enimmillään 590.

Kemikaalivarastojen ja jakeluasemien luvanvaraisuuden poisto liittyy päällekkäisyyksien karsimiseen, koska toiminnot edellyttävät myös kemikaaliturvallisuuslain mukaista lupaa.

”Kemikaalivarastojen ympäristövaikutuksia käsitellään Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) luvituksessa, joten katsoimme, että ympäristöluvanvaraisuudesta voitaisiin luopua pohjavesialueiden ulkopuolella”, kertoo projektiryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen ympäristöministeriöstä.

Ympäristölupapakko esitetään poistettavaksi kokonaan noin 50 lähinnä elintarvike- ja rehuteollisuuden toimintaa, vesipesuloita, pesuaineen valmistusta ja teurastamoita, jotka päästävät teollisuusjätevesiä, sekä kalankasvatuksen kiertovesilaitoksia.

Edellytyksenä olisi, että laitosten jätevedet johdetaan ympäristöluvanvaraiselle jätevedenpuhdistamolle, jonka kapasiteetti on riittävä. Laitosten toimintaan riittäisi jatkossa ilmoitus. Sen sijaan raja-arvoja jätevesipäästöille ei olisi eikä etukäteisvalvontaa.

”Kyseessä ovat toiminnot, joiden merkittävimmät päästöt ovat jätevesipäästöjä. Niiden ympäristövaikutukset ovat vähäisiä, joskin paikallisia vaikutuksia voi toki olla”, Karjalainen sanoo.

Suomen Vesilaitosyhdistys on huolestunut suunnitelmasta poistaa luvanvaraisuus teollisuusjätevesipäästöjä aiheuttavilta laitoksilta. Yhdistyksen mukaan ympäristölupamenettelyn puuttuminen voi aiheuttaa ongelmia valvonta- ja vastuukysymyksissä.

”Ehdotetun muutoksen myötä jätevesiasia jää teollisuusjätevesisopimuksen varaan ja vesihuoltolaitoksen vastuulle”, sanoo vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko Vesilaitosyhdistyksestä.

Teollisuusjätevesisopimus on vesilaitoksen ja yrityksen välinen yksityisoikeudellinen sopimus, joka ei edellytä minkään viranomaisen hyväksyntää.

Toivikko muistuttaa, että ehdotuksessa mukana olevien toimintojen jätevesien laatu voi vaihdella runsaasti. Siksi toimintojen laatu tulisi voida arvioida etukäteen – viranomaisen toimesta.

”Ympäristölupaprosessin yhteydessä saadaan yleensä hyödyllistä tietoa teollisuuslaitoksen jätevesistä. Ja jos toiminnan aikana tulee ongelmia, viranomaiset voivat puuttua niihin”, Toivikko sanoo.

Ympäristöministeriön Karjalaisen mukaan laitokset siirtyisivät valvovan viranomaisen yleiseen valvontaan ja ongelmiin puututtaisiin, jos tulee esimerkiksi hajuhaittoja. ”Toimintoja valvottaisiin jälkikäteisvalvonnan keinoin”, Karjalainen sanoo.

Kalankasvatuksen kohdalla projektiryhmä ehdottaa, että lupakynnystä nostetaan merialueiden kalankasvatuslaitoksilla sekä luonnonvaralammikoilla.

Kiertovesilaitokset vapautettaisiin ympäristöluvasta, jos niiden jätevedet johdetaan puhdistamolle. Perusteluna luvanvaraisuuden poistamiseen esitetään sitä, että toiminnanharjoittajat pitävät nykyisenlaista lupakäytäntöä raskaana ja esteenä alan kasvulle.

Kalankasvatus on paikallisesti merkittävä Itämeren rehevöittäjä. Ennakkovalvonnan keventäminen ei projektiryhmän mukaan kuitenkaan aiheuttaisi merkittävää ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Korjattu 29.1. klo 10: Ympäristöluvanvaraisuus halutaan poistaa vielä luvanvaraisilta polttoaineen jakeluasemilta. Suuri osa jakeluasemista kuuluu jo rekiteröintimenettelyyn.

Luvanvaraisuus pois, jos jätevedet johdetaan puhdistamolle

  Ympäristöministeriön työryhmä ehdottaa, että luvanvaraisuus poistetaan toiminnoilta, joiden merkittävimmät päästöt ovat jätevesipäästöjä ja jos jätevedet johdetaan jätevedenpuhdistamolle.

  Tällaisia toimintoja ovat muun muassa pesuaineiden valmistus, vesipesula, teurastamo, lihaa tai lihatuotteita käsittelevä tai jalostava laitos, perunaa tai juureksia käsittelevä laitos, panimo, margariinia tai öljyä valmistava laitos, rehua ja rehuvalkuaista valmistava tai sekoittava laitos sekä kalankasvatuksen kiertovesilaitos.

  Luvan sijasta toiminnoilta edellytettäisiin ilmoitusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ympäristöministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla – katso HSTV:n suora lähetys kello 18.45

  3. 3

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  4. 4

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  5. 5

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  6. 6

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  7. 7

   Karkotettu suomalainen liikemies Seppo Remes palasi Venäjälle – ”Kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee”

  8. 8

   Nousukiidossa oleva Saara Aalto saapui Helsinki-Vantaalle – vartin pyrähdys näytti, miten jättimäistä tv-tuotantoa tehdään

  9. 9

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  10. 10

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  3. 3

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  6. 6

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  7. 7

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  8. 8

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  9. 9

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  10. 10

   Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää