Valikko
Kotimaa

Suomessa käännytettäviä noin 20 000 – Sisäministeriön Nerg: Vastahankaisille omat odotuskeskukset

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että Suomestakin lähtee vielä vapaaehtoisten tilauslentoja takaisin.

Suomi laskee, että viime vuonna tulleista noin 32 000 turvapaikanhakijasta noin 60 prosenttia tulee saamaan kielteisen päätöksen. Tällä kaavalla käännytettäviä olisi Suomessa noin 20 000. Ruotsissa vastaava luku on 60 000–80 000.

”Ensimmäiset päätökset ovat jo tulleet, ja niitä tulee nyt kiihtyvällä tahdilla. Nämä 32 000 on käsitelty toukokuun loppuun mennessä viimeistään”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

”Meidän arviomme on se, että Suomessa kielteisiä päätöksiä tulisi noin 60 prosenttia. Meilläkin määrät ovat isoja”, hän sanoo ja viittaa Ruotsin lukuihin.

Sisäministeriö on jo ilmoittanut, että se suunnittelee palautuskeskuksia niille, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Nyt mallia on ministeriössä pohdittu hieman pidemmälle. Uudessa suunnitelmassa tällaisia keskuksia olisi kahdenlaisia: toiset olisivat niille kielteisen päätöksen saaneille, jotka haluavat vapaaehtoisesti lähteä ja toiset keskukset niille, jotka haluavat valittaa päätöksestä.

”Ne jotka vapaaehtoisesti haluavat palata, ohjattaisiin transit-keskukseen, josta he vapaaehtoisen paluun kautta lähtisivät omaan maahansa. Sitten ne, jotka mahdollisesti haluavat valittaa ja haastaa, saavatko luvan, sijoitettaisiin toisentyyppiseen vastaanottokeskukseen odottamaan”, Nerg luonnehtii uusia suunnitelmia.

Hän muistuttaa, että kielteisestä päätöksestä voi valittaa, mistä näillä määrillä voi odottaa myös ruuhkia. Tässäkin ministeriö hakee ”konseptimuutosta”, josta päätetään ensi viikolla. Ne jotka saavat myönteisen päätöksen, sijoitettaisiin nopeasti kuntiin. Ne jotka saavat kielteisen, saavat myös valitusajan, joka on eräänlainen väliaika. Ministeriössä pohditaan nyt, miten valitusaika Suomessa vietettäisiin.

”Sen välivaiheen hallintaa meidän täytyy nyt miettiä”, Nerg sanoo.

Iso kysymys on se, miten lähtijät pääsevät matkaan. Hänen mukaansa esimerkiksi Irakiin on palautettu yksittäisiä ihmisiä yhteensä pari sataa.

”Meillä on neuvottelut käynnissä Irakin kanssa, ja vapaaehtoisen paluun reitti on nyt se, mitä me molemmin puolin voimakkaasti haemme. Mietimme sitä, miten voisimme mahdollisimman paljon tukea ihmisiä ja saada heidät lähtemään vapaaehtoisesti.”

Moni on jo peruuttanut turvapaikkahakemuksensa ja lähtenyt omalla kustannuksellaan kotimaahansa. Vuosi sitten laissa tuli mahdolliseksi myös vapaaehtoisen paluun malli, jossa valtio maksaa matkalipun. Suuruusluokka on noin tuhat euroa. Hän tietää, että tällaisen rahan jakaminen herättää kritiikkiä, mutta sille on hänen mukaansa selvät perusteet.

”Jos hänet viedäänkin pakolla, hänet viedään Suomen valtion maksamalla lennolla ja poliisit mukana vartioimassa, edestakaisin. Se on monin verroin kalliimpaa.”

Nerg uskoo, että Suomestakin lähtee vielä vapaaehtoisten tilauslentoja takaisin. Aiheesta on jo keskusteltu.

”Jos on vapaaehtoisen paluun ryhmä, se voitaisiin tällaisella yhteisellä charter-lennolla viedä. Nythän joka kohdassa pitää etsiä ratkaisu, joka on mahdollisimman kustannustehokas, mutta samaan aikaan ihmisen huomioiva.”

Nergin mukaan neuvottelut on käynnissä myös Somalian ja Afganistanin kanssa palauttamisista. Niistä on tullut suurimpia hakijoiden ryhmiä.

”Afganistanin kanssa neuvottelut ovat vähän nytkähtäneet eteenpäin”, hän sanoo.

Nerg sanoo pohtivansa myös sitä, miten palautukset tulevat hoitumaan koko Euroopan mittakaavassa.

”On tämä hurja tilanne, jos joka maasta tulevan kevään aikana tulee kymmeniätuhansia [palautuksia]. Kuinka paljon heitä on esimerkiksi Saksassa? Suomi on pieni tekijä tässä. Tämä Ruotsin uutinen ei ole mikään yllätys, sama tilanne on meillä.”

On mahdollista myös, että kielteisen päätöksen saanut painuu maan alle ja välttelee viranomaisia.

”Suomalainen yhteiskunta ei voi sallia tilannetta, jossa täällä toimitaan ilman lupaa. Meillä kaikki toimet tähtäävät siihen, että valitettavassa tilanteessa pakkopalautus pitää voida tehdä, jotta ei tapahdu tällaista maan alle siirtymistä, paperittomaksi jäämistä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Sisäministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää