Valikko
Kotimaa

Suomessa käännytettäviä noin 20 000 – Sisäministeriön Nerg: Vastahankaisille omat odotuskeskukset

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että Suomestakin lähtee vielä vapaaehtoisten tilauslentoja takaisin.

Suomi laskee, että viime vuonna tulleista noin 32 000 turvapaikanhakijasta noin 60 prosenttia tulee saamaan kielteisen päätöksen. Tällä kaavalla käännytettäviä olisi Suomessa noin 20 000. Ruotsissa vastaava luku on 60 000–80 000.

”Ensimmäiset päätökset ovat jo tulleet, ja niitä tulee nyt kiihtyvällä tahdilla. Nämä 32 000 on käsitelty toukokuun loppuun mennessä viimeistään”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

”Meidän arviomme on se, että Suomessa kielteisiä päätöksiä tulisi noin 60 prosenttia. Meilläkin määrät ovat isoja”, hän sanoo ja viittaa Ruotsin lukuihin.

Sisäministeriö on jo ilmoittanut, että se suunnittelee palautuskeskuksia niille, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Nyt mallia on ministeriössä pohdittu hieman pidemmälle. Uudessa suunnitelmassa tällaisia keskuksia olisi kahdenlaisia: toiset olisivat niille kielteisen päätöksen saaneille, jotka haluavat vapaaehtoisesti lähteä ja toiset keskukset niille, jotka haluavat valittaa päätöksestä.

”Ne jotka vapaaehtoisesti haluavat palata, ohjattaisiin transit-keskukseen, josta he vapaaehtoisen paluun kautta lähtisivät omaan maahansa. Sitten ne, jotka mahdollisesti haluavat valittaa ja haastaa, saavatko luvan, sijoitettaisiin toisentyyppiseen vastaanottokeskukseen odottamaan”, Nerg luonnehtii uusia suunnitelmia.

Hän muistuttaa, että kielteisestä päätöksestä voi valittaa, mistä näillä määrillä voi odottaa myös ruuhkia. Tässäkin ministeriö hakee ”konseptimuutosta”, josta päätetään ensi viikolla. Ne jotka saavat myönteisen päätöksen, sijoitettaisiin nopeasti kuntiin. Ne jotka saavat kielteisen, saavat myös valitusajan, joka on eräänlainen väliaika. Ministeriössä pohditaan nyt, miten valitusaika Suomessa vietettäisiin.

”Sen välivaiheen hallintaa meidän täytyy nyt miettiä”, Nerg sanoo.

Iso kysymys on se, miten lähtijät pääsevät matkaan. Hänen mukaansa esimerkiksi Irakiin on palautettu yksittäisiä ihmisiä yhteensä pari sataa.

”Meillä on neuvottelut käynnissä Irakin kanssa, ja vapaaehtoisen paluun reitti on nyt se, mitä me molemmin puolin voimakkaasti haemme. Mietimme sitä, miten voisimme mahdollisimman paljon tukea ihmisiä ja saada heidät lähtemään vapaaehtoisesti.”

Moni on jo peruuttanut turvapaikkahakemuksensa ja lähtenyt omalla kustannuksellaan kotimaahansa. Vuosi sitten laissa tuli mahdolliseksi myös vapaaehtoisen paluun malli, jossa valtio maksaa matkalipun. Suuruusluokka on noin tuhat euroa. Hän tietää, että tällaisen rahan jakaminen herättää kritiikkiä, mutta sille on hänen mukaansa selvät perusteet.

”Jos hänet viedäänkin pakolla, hänet viedään Suomen valtion maksamalla lennolla ja poliisit mukana vartioimassa, edestakaisin. Se on monin verroin kalliimpaa.”

Nerg uskoo, että Suomestakin lähtee vielä vapaaehtoisten tilauslentoja takaisin. Aiheesta on jo keskusteltu.

”Jos on vapaaehtoisen paluun ryhmä, se voitaisiin tällaisella yhteisellä charter-lennolla viedä. Nythän joka kohdassa pitää etsiä ratkaisu, joka on mahdollisimman kustannustehokas, mutta samaan aikaan ihmisen huomioiva.”

Nergin mukaan neuvottelut on käynnissä myös Somalian ja Afganistanin kanssa palauttamisista. Niistä on tullut suurimpia hakijoiden ryhmiä.

”Afganistanin kanssa neuvottelut ovat vähän nytkähtäneet eteenpäin”, hän sanoo.

Nerg sanoo pohtivansa myös sitä, miten palautukset tulevat hoitumaan koko Euroopan mittakaavassa.

”On tämä hurja tilanne, jos joka maasta tulevan kevään aikana tulee kymmeniätuhansia [palautuksia]. Kuinka paljon heitä on esimerkiksi Saksassa? Suomi on pieni tekijä tässä. Tämä Ruotsin uutinen ei ole mikään yllätys, sama tilanne on meillä.”

On mahdollista myös, että kielteisen päätöksen saanut painuu maan alle ja välttelee viranomaisia.

”Suomalainen yhteiskunta ei voi sallia tilannetta, jossa täällä toimitaan ilman lupaa. Meillä kaikki toimet tähtäävät siihen, että valitettavassa tilanteessa pakkopalautus pitää voida tehdä, jotta ei tapahdu tällaista maan alle siirtymistä, paperittomaksi jäämistä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Sisäministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  8. 8

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  9. 9

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  10. 10

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää