Kotimaa

Valikko
Kotimaa

Paula Risikko HS-haastattelussa: Sote kuntoon ensin ja ”aluehallinnon rustaaminen myöhempään”

Kahdeksan vuotta ministerinä toiminut varapuhemies Paula Risikko (kok) vaatii ratkaisua siitä, tehdäänkö nyt yhdessä rytäkässä aluehallintouudistus ja sote-uudistus vai keskitytäänkö soteen.

Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko (kok) vaatii hallitukselta pikaista ratkaisua siitä, keskitytäänkö nyt sote-uudistukseen, joka on hänen mielestään kiireisin hanke vai tehdäänkö samassa rytäkässä niin sote-uudistus kuin valtava aluehallintouudistuskin.

”Nyt on päätettävä teemmekö aluehallintouudistuksen ihan oikeasti. Se olisi isompi juttu kuin nyt puhuttu hanke. Se olisi megalomaaninen juttu”, Risikko sanoo.

Hänen havittelemassaan aluehallintouudistuksessa ei katsottaisi ainoastaan avien ja elyjen tehtäviä, vaan silloin katsottaisiin läpi myös valtion keskushallinto, jolla on vaikutusta aluehallintoon.

”Lisäksi pitäisi katsoa perusteellisesti läpi myös kuntien tehtävät. Ei voi ajatella, että otan sieltä yhden siivun, tuolta toisen ja sitten yhden askeleen. Niin ei voi tehdä”, hän napauttaa.

Jos suuri aluehallintouudistus tehtäisiin, valmisteluun tarvittaisiin Risikon mielestä kuntien edustajat sekä luottamushenkilöt joka puolelta. Uudistukseen tarvittaisiin tarpeeksi aikaa.

”Näin saataisiin aikaan kunnollinen uudistus.”

Toinen varteenotettava vaihtoehto hänen mielestään on se, että nyt keskitytään vain soteen ja jätetään aluehallintouudistus seuraavaan vaiheeseen. Tämä vaihtoehto on Risikolle selvästi mieluisampi.

”Minun mielestäni soten pitäisi olla edellä. Se pitäisi saada kuntoon ja jättää aluehallinnon rustaaminen myöhempään vaiheeseen.”

Hänen mielestään nyt pitää tunnustaa, missä ongelma on.

”Se on sotessa. Sotessa on niin paljon tekemistä, että minun mielestäni se pitää laittaa ensin kuntoon. Eivät kansalaiset ole valittaneet, että meidän aluehallintomme ei toimisi kunnolla. Sote vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämäämme. Se on ihmisten huulilla.”

Hän muistuttaa, että sotessa on auki vielä niin rahoitus kuin valinnanvapausasiakin. Erityisesti rahoitus on iso juttu.

”Samanaikaisesti kun mietitään soten perusrahoitusta, pitää miettiä monikanavarahoituksen purkua ja valinnanvapauteen liittyvää rahoitusta.”

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus kerätään useasta lähteestä ja kohdennetaan palveluihin monen eri rahoittajan kautta. Tätä kutsutaan monikanavaiseksi rahoitukseksi.

Tärkeimpiä rahoittajia ovat kunnat, valtio, kotitaloudet, Kela, työnantajat ja yksityiset vakuutusyhtiöt.

Valinnanvapaudella tarkoitetaan mahdollisuutta valita mistä ja keneltä saa palveluita. Tätä on tarkoitus laajentaa entisestään.

Risikko on lukenut ministeri Lauri Tarastin tiistaina julkistetun raportin itsehallintoalueille eli maakunnille siirrettävistä tehtävistä. Tarastin selvitykseen sote ei kuulunut.

Risikon mielestä Tarastin raportti vahvistaa näkemystä siitä, että nyt tarvittaisiin vieläkin laajempi aluehallintouudistus.

”On hienoa, että jo viime kaudella on tehty kattavat raportit ja Tarasti on tehnyt an­siokkaan työn. Nyt on valtavasti tietoa. Ei voi kuitenkaan olla enää niin, että me puhumme sotesta, mutta samalla teemme aluehallintoa”, hän sanoo.

Risikko muistuttaa, että viime vaalikaudella tuli paljon kritiikkiä siitä, että sekoitetaan kunta- ja sote-uudistus.

Hallitus ajautui marraskuun alussa kriisiin riidellessään sotesta. Hallitus päätyi ehdottamaan 18 itsehallintoalueen eli maakunnan perustamista. Näistä viidentoista vastuulle tulisivat sote-asiat. Kolme maakuntaa järjestäisi soten yhdessä naapurimaakunnan kanssa.

Risikko huomauttaa, että tässäkin ehdotuksessa on vielä miettimistä.

”Voiko sotea järjestää viidellätoista alueella, jos on 18 itsehallintoaluetta?”

Risikko on tiiviisti vaikuttamassa soteen niin kokoomuksen ministeriryhmässä kuin kaikissa työryhmissäkin.

Varapuhemiehen roolissa hän on ollut kuitenkin varovainen julkisissa kannanotoissaan.

”Ei varapuhemies eikä puhemies voi ottaa kantaa mihinkään päivänpolttaviin selkkauksiin, mutta isoista asioista, joita on vuosien mittaan pohtinut ja joissa elät, on voitava sanoa mielipiteensä”, hän sanoo.

Kokoomuksen tilanteen Risikko kiteyttää niin, että puolueen on nyt keskityttävä vahvistamaan ja kirkastamaan sanomaansa kansalaisille.

”Eli mitä mieltä puolueessa ollaan esimerkiksi sotesta, verotuksesta, työstä, kunnista tai palveluista. Meidän pitää vastata”, hän painottaa.

Paula Risikko

 Eduskunnan toinen varapuhemies, 55, on koulutukseltaan terveystieteiden tohtori. Alun perin kouluttautui sairaanhoitajaksi.

 Perheeseen Seinäjoella kuuluu aviomies ja tytär.

 Kansanedustajana vuodesta 2003.

 Peruspalveluministerinä 2007–2011, sosiaali- ja terveysministerinä 2011–2014 sekä liikenne- ja kuntaministerinä 2014–2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • sote

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  3. 3

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  4. 4

   Opettajille helposti voisi opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  5. 5

   Italia syöksyi poliittiseen kriisiin – pääministeri Renzi kärsi kirvelevän tappion kansanäänestyksessä ja ilmoitti eroavansa

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   HS Imatralla: Pieni kaupunki on järkyttynyt ja ihmettelee julmuutta – ”Tämä on niin turhaa”

  8. 8

   Lapseni on taas oma iloinen itsensä – ja kiusaajakin pääsi irti roolistaan

  9. 9

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  10. 10

   Lars Sonckin suunnittelema Honkalinna tuhoutui tulipalossa Sipoossa: ”Siellä ei ollut enää kuin kasa kekäleitä ja piippu pystyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  2. 2

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  3. 3

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  6. 6

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  7. 7

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  8. 8

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  8. 8

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  11. Näytä lisää