Valikko
Kotimaa

Joka kolmas lapsi ei juuri käytä tietokonetta koulussa – ”Tulevaisuuteen ponnistetaan ihan eri tasoilta”

Noin kolmasosa peruskoululaisista ei käytä juuri koskaan tieto- ja viestintätekniikkaa koulutyössään.

Noin kolmasosa peruskoululaisista ei käytä juuri koskaan tieto- ja viestintätekniikkaa koulutyössään. Päivittäin sitä käyttää opinnoissaan vain joka viides peruskoululainen.

Varhaiskasvatuksen, kuten päiväkotien, opettajista vain noin joka kymmenes käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksessaan vähintään viikoittain.

Tulokset ovat peräisin perjantaina julkaistusta Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kyselystä.

Varhaiskasvatuksen osalta tulos on erityisen surullinen, mutta peruskoulunkin osalta yllättävän heikko, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

”En yritä kaupata sitä, että jokaiselle kaksivuotiaalle isketään pädi kouraan, mutta kyllähän tämä karusti kuvaa sitä, miten varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa ollaan yhteiskunnan sisällä kuin umpioidussa saarekkeessa, josta puuttuvat välineet ja täydennyskoulutus.”

Varhaiskasvatuksen opettajista yli 70 prosenttia kuvasi tietotekniikan taitojaan opetuksessa korkeintaan kohtalaisiksi. Yli puolet peruskoulun opettajista kuvasi taitojaan samoin.

Tekniikan käyttö on painottunut korkeakouluihin, joissa noin neljä viidestä opiskelijasta käyttää sitä opiskeluun päivittäin, ja noin puolet opiskelijoista koko ajan.

Toisella asteella eli lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa noin vajaa puolet opiskelijoista käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa päivittäin.

”Tämä on uskomattoman vähän. Sähköisen ylioppilaskirjoitusten pitäisi olla toiminnassa parin vuoden päästä”, Luukkainen sanoo.

Perusopetuksen digitalisaatio on yksi hallituksen kärkihankkeista, joka etenee hyvin epätasaisesti eri kunnissa ja eri kouluissa. Luukkaisen mukaan tasa-arvo on jo murentunut eri kuntien välillä.

”Emme ole tässä analysoineet tuloksia kuntakohtaisesti, mutta näemme, että eroja on.”

Köyhien kuntien oppilaat eivät ole automaattisesti huonommassa asemassa kuin varakkaampien.

”Esimerkiksi Vantaa on velkainen kunta, mutta se panostaa systemaattisesti ja johdonmukaisesti digitalisaatioon.”

Erot kuntien välillä johtuvan Luukkaisen mukaan pääosin kuntapäättäjien arvovalinnoista eli siitä, mihin rahaa annetaan. Kaikissa kunnissa ei hänen mukaansa ymmärretä sitä, että digitaidot kuuluvat kaikille.

”Ei vantaalaisen lapsen tai iisalmelaisen lapsen oppimiskyvyssä ei ole eroja. Mutta jos maailmat, joissa he opiskelevat ovat ihan erilaisia, niin oppimistuloksissa on suuri ero. Lapset ponnistavat tulevaisuuteen ihan eri tasoilta kunnasta riippuen.”

Opettajien asenteet digitalisaatiota kohtaan ovat kuitenkin kyselyn mukaan myönteiset, johtajien ja rehtorien vielä myönteisemmät.

Tilanteen parantamiseksi OAJ esittää opettajien täydennyskoulutuksen lisäämistä. Lisäksi digilaitteita pitäisi järjestön mukaan saada oppilaitoksiin lisää.

Opettajien tieto- ja viestintäteknologian täydennyskoulutus ei ole OAJ:n mukaan ainoastaan liian vähäistä vaan myös laadutonta. Tekniikan opettelun sijaan tulisi keskittyä siihen, miten teknologiaa ja digitaalisia aineistoja hyödynnettäisiin opetuksessa ja opiskelussa.

Ratkaisuksi järjestö ehdottaa ”digimentoreita” kuntiin ja digiopettajia jokaiseen oppilaitokseen. Heidän palkkaamiseensa OAJ käyttäisi pääosin ne 40 miljoonaa euroa niin sanottua kärkihankerahaa, jotka hallitus aikoo ohjata perusopetuksen digitalisaatioon.

”Homma ei hoidu sillä, että käydään kahdesti yhdessä parin tunnin koulutuksessa vaikka kahdesti. Vaan tämä vaatii pitkäkestoista kehittämistä,” Luukkainen sanoo.

Järjestö haluaa myös kansallisen strategian, joka tukisi koulutuksen digitalisaatiota ja turvaisi oppijoiden yhdenvertaisuuden. Digitaalinen pedagogiikka olisi otettava osaksi opettajien peruskoulutusta, vaatii järjestö.

OAJ:n viime syksynä tekemään kyselyyn vastasi 1 515 opettajaa, rehtoria ja johtajaa varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • OAJ
 • Perusopetus
 • Lukio
 • Ammattikorkeakoulut
 • Opettajat
 • koululainen
 • Varhaiskasvatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää