Valikko
Kotimaa

Poliisi: Turvapaikan­hakijoiden määrä ei juuri näy rikos­tilastoissa – ulkomaalaisten osuus epäillyistä nousi alle kolme prosenttia

Poliisin mukaan Suomeen viime vuonna saapuneet turvapaikanhakijat eivät juuri näy rikostilastoissa.

Ulkomaiden kansalaisten osuus poliisin tutkimista rikoksista kasvoi viime vuonna 2,7 prosenttia verrattuna vuoteen 2014, kertoi poliisihallitus perjantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Yli puolet näistä rikosepäilyistä kohdistui sellaisiin ulkomaiden kansalaisiin, jotka oleskelevat Suomessa tilapäisesti.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen oli huolissaan Suomen ympäristössä tapahtuneista muutoksista.

”Toimintaympäristö muuttui vuonna 2015 enemmän kuin vuosikymmeniin”, Kolehmainen.

Joissain rikoslajeissa ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on noussut poliisin mukaan huomattavasti. Pahoinpitelyrikoksissa määrä on noussut runsaat 24 prosenttia ja raiskausrikoksissa lähes 20 prosenttia.

Vuonna 2015 yhteensä lähes 4 000:tta ulkomaiden kansalaista epäiltiin pahoinpitelyrikoksesta ja 217:ää raiskausrikoksesta.

Suomen poliisiviranomaiset ovat käyneet keskusteluja venäläisten kanssa Suomen itärajan tilanteesta. Kolehmainen on palannut juuri kaksipäiväiseltä vierailulta Moskovasta, jossa hän kävi neuvotteluja muun muassa Venäjän huumevalvontaviraston ja turvallisuuspalvelu FSB:n edustajien kanssa.

”Siellä käytiin hyvin avoimia keskusteluja ja oltiin kovin ratkaisukeskeisesti liikkeellä. Venäjän viranomaiset vakuuttavat ymmärtävänsä Suomen hankalan tilanteen”, Kolehmainen kertoi HS:lle.

”Viranomaisten kanssa yhteistyössä yritetään nyt selvittää, liittyykö laittomaan maahantuloon organisoitua tai järjestäytynyttä rikollisuutta. Siitä oltiin yhtä mieltä, että asiaa on syytä tutkia huolellisesti siten, että Venäjän viranomaiset tutkivat Venäjällä ja Suomen viranomaiset Suomessa.”

Suomen ja Venäjän viranomaiset aikovat selvittää koko Suomeen suuntautuvat maahantuloketjun, jotta tiedettäisiin, ketkä siihen liittyvät ja mitä on tapahtunut. Mitään tavoiteaikataulua ei ole kuitenkaan asetettu, mutta keskusrikospoliisin kanssa on jo sovittu, että se nimeää henkilöitä asiaa selvittämään. Mukana ovat myös Suojelupoliisi ja paikallispoliisi.

”Sovittiin, että pannaan koneistot ripeästi toimimaan”, Kolehmainen sanoi.

Poliisin mukaan viime vuonna Suomeen saapuneet yli 30 000 turvapaikanhakijaa eivät juuri näy rikostilastoissa. Eniten häiriöitä ovat poliisin mukaan aiheuttaneet turvapaikanhakijoiden keskinäiset tappelut ja riidat.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan turvapaikanhakijoiden joukossa on paljon sotilaita. Hän kertoi poliisin saaneen vastaanottokeskuksista runsaasti materiaalia sotilaiden tekemiksi epäillyistä hyvin raaoista teoista. Tällä hetkellä tutkitaan jo yli kymmentä mahdollista sotarikosta. Ulkomailla tehtyjen sotarikosten tutkinta on kuitenkin Suomesta käsin hyvin vaikeaa, Kolehmainen sanoi.

22 turvapaikanhakijaa oli viime vuonna epäiltynä seksuaalisesta ahdistelusta, 13 raiskauksesta, 12 törkeästä raiskauksesta ja kaksi pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Vastaanottokeskuksia vastaan oli 19. tammikuuta mennessä tehty poliisin tietojen mukaan 17 iskua, joista neljä on polttopulloiskuja. Lisäksi keskukset ovat kärsineet erilaisista ilkivallanteoista.

Suomessa asuu vakituisesti yli 230 000 ulkomaan kansalaista. Turvapaikanhakijat eivät kuulu tähän lukuun.

Täsmennys 30.1. kello 14.40: Uutisen grafiikkaan lisätty tieto, kuinka suuri osuus seksuaalisesta ahdistelusta oli ulkomaan kansalaisten tekemää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  9. 9

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää