Kotimaa

Eläinlääkäri epäilee koirien raakaruokintaa ja kannustaa ihmisiä hillitsemään lemmikkihuumaa

Kissaa tai koiraa ei pidä hankkia hetken mielijohteesta, sanoo allergisten eläinten hoitoon perehtynyt Leena Saijonmaa-Koulumies.

Lapset kärttävät lemmikkiä, vanhemmat vastustelevat aikansa mutta taipuvat lopulta ja päätyvät valitsemaan jonkin mahdollisimman hellyttävän näköisen eläimen.

Nimenomaan näin ei pidä tehdä, sanoo Leena Saijonmaa-Koulumies. Hän on Suomen arvostetuimpia eläinlääkäreitä, jolla on vuosikymmenien kokemus erityisesti allergisten eläinten hoidosta. Eläinten asia on hänelle sydämen asia, eikä hän väsy puhumaan sen puolesta.

”Lemmikkiä ei pidä hankkia hetken mielijohteesta, vaan ennen ostopäätöstä kannattaa harkita monta asiaa tarkkaan. Lemmikkikuumeen hurjimmassa huumassa saattaa unohtua, että eläimestä on otettava vastuu jopa 15 vuoden ajaksi”, hän sanoo.

Saijonmaa-Koulumiehen mukaan ulkonäköä ja suloisuutta tärkeämpää on miettiä, millainen eläin sopii perheen elämäntilanteeseen. Esimerkiksi metsästyskoiraa ei kannata ottaa kotiin, jossa ei harrasteta ulkoilua.

Etenkin koira on seuraeläin, Saijonmaa-Koulumies muistuttaa. Se nauttii saadessaan olla mukana touhussa ja kokea olevansa osa laumaa.

Eläimet ovat aina kuuluneet Saijonmaa-Koulumiehen elämään. Lapsuudenkodissa oli koiria, ja Leena hoiti niitä innokkaasti. Eläinlääkärin ammatista hän ei kuitenkaan haaveillut.

”Opiskelin ensin pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa. Vaikka rakastan musiikkia, huomasin pian, että minulta puuttui muusikon ammatissa tarvittava esiintymisen kipinä.”

Hän pyrki Helsingin yliopiston eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan. Kohta opinnot aloitettuaan hän huomasi olevansa oikealla alalla. Urakin lähti hyvään vauhtiin. Valmistuttuaan Saijonmaa-Koulumies pääsi sisätautiopin laitokselle assistentiksi. Sen jälkeen hän meni töihin yksityiselle eläinlääkäriasemalle ja suoritti erikoiseläinlääkärin tutkinnon.

Kun perhe muutti toimittajapuolison työn vuoksi Lontooseen Saijonmaa-Koulumies mietti, mitä tekisi. Hänellä oli 4-vuotias poika, jonka kotiäitinä hän oli suunnitellut olevansa. Työ ja ammatissa kehittyminen kuitenkin vetivät puoleensa. Saijonmaa-Koulumies pääsi arvostettuun Lontoon yliopiston ­Royal Veterinary Collegeen tekemään väitöskirjaa eläinten allergioihin liittyvistä ihotulehduksista.

”Halusin selvittää, miten voitaisiin estää toistuvat ihotulehdukset, joita etenkin pitkälle jalostetuilla eläimillä on nykyisin paljon.”

Niitä Saijonmaa-Koulumies on sittemmin hoitanut helsinkiläisellä eläinlääkäriasemalla. Kliinisen työn lisäksi hänellä on Helsingin yliopiston dermatologian dosentuuri, ja hän sekä luennoi että ohjaa lisensiaatti- ja väitöstöitä. Aikaa kuluu myös kongressimatkoihin. ”Nautin siitä, että työni on niin monipuolista. Tieteellinen työ ja käytännön hoitotyö täydentävät toisiaan.”

Yliopistolla luennoidessaan ja opiskelijoita ohjatessaan Saijonmaa-Koulumies on pannut ilokseen merkille, että alalle hakeutuu fiksuja ja motivoituneita nuoria. ”He ajattelevat kansainvälisesti ja saattavat valmistut­tuaan lähteä vaikkapa hoitamaan villieläimiä Afrikkaan.”

Tieteellisen osaamisen ohella eläinrakkaus on ehdoton osa eläinlääkärin työtä. Aivan kuten ihmisiä hoitaessa potilas pitää osata kohdata ja onnistua luomaan hyvä kontakti. ”Tykkään kaikista eläimistä, vaikka itse olenkin koiraihminen.”

Perheessä on ollut sekä löytökoiria että pentuina kasvattajalta hankittuja. ”Hauskin tapaus oli sairauseläkkeelle jäänyt opaskoira, joka seurasi minua uskollisesti, minne meninkin. Jos lähdin vaikkapa käymään yöllä WC:ssä, koira heräsi ja saattoi minut turvallisesti perille.”

Eläinlääkäriaseman vastaanotolla kohtaa enimmäkseen vastuullisia lemmikinomistajia, jotka haluavat kissalleen tai koiralleen parasta hoitoa. Välillä lääkäri kuitenkin hämmentyy, kun emäntä tai isäntä alkaa kertoa omista diagnooseistaan.

”Internet on tulvillaan erilaisia ruokintaohjeita ja muita muoti-ilmiöitä. Esimerkiksi koirien raakaruokinta eli barffaus on suosittua, vaikka sen vaikutuksesta ei ole tieteellistä näyttöä. Barffaus ei suinkaan paranna ihoallergioita, niin kuin moni luulee. Siinä on päinvastoin riskejä. Suhtaudun raakaruokintaan kriittisesti, kunnes siitä saadaan tutkimustietoa.”

Eläinlääkärille syntyy vuosien mittaan karvaisiin asiakkaisiin tiivis hoitosuhde. Palkitsevinta on tuntea onnistuneensa sairastuneen eläimen hoidossa. Vaikeinta on joutua lopettamaan lemmikki, jonka elämä on tullut päätepisteeseen.

”Siihen ei totu koskaan. Kun nukutan monta vuotta hoitamaani kissaa tai koiraa, niin sekä omistajalta että minulta valuvat kyyneleet.”

Kun harkitsen lemmikin hankintaa

1 ”Mieti tarkkaan, millainen eläin sopii elämäntilanteeseesi. Pieni sohvalla viihtyvä söpöliini vai paljon liikuntaa vaativa metsästyskoira?”

2 ”Hanki vakuutus. Eläinlääkärillä käynnit voivat tulla kalliiksi, ja vakuutus on tarpeen.”

3 ”Muista, että eläin kuuluu perheeseesi koko sen eliniän. Sitä ei voi palauttaa kasvattajalle vain sen vuoksi, että hoitaminen ei ollutkaan kivaa. Ajan myötä huomaat, että eläin tuo elämääsi paljon iloa ja pyyteetöntä rakkautta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet
 • Lääketiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää