Valikko
Kotimaa    |   Näkökulma

Onko uutinen, ettei kaikki netissä olekaan totta?

Koululaiset käyttävät internetiä valtavan paljon, mutta kukaan ei oikeastaan osaa kertoa heille sitä, mihin juttuihin voi uskoa.

Koululaiset käyttävät internetiä valtavan paljon, mutta kukaan ei oikeastaan osaa kertoa heille sitä, mihin juttuihin voi uskoa. Miten sen voisi erottaa lapsi tai nuori, jos se on epäselvää monelle aikuisellekin? Keskitytäänkö kouluissa liikaa vain tiedon hakemiseen, kun pitäisi vielä enemmän käyttää aikaa sen luotettavuuden arviointiin ja tiedon levittäjän mahdollisiin motiiveihin?

Toimittajamme Satu Vasantolan tämän sivun juttuun haastattelemat yläastelaiset eivät usko esimerkiksi kaikkiin julkkisjuoruihin. Tietonsa eri asioista he saavat pääosin erilaisista sosiaalisen median kanavista. Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa taas kävi ilmi, että esimerkiksi mainonnan ja oikean uutisjutun erottaminen toisistaan voi olla koululaisille vaikeaa.

Koulut ottavat uudet opetussuunnitelmat käyttöön ensi syksynä. Mediakasvatuksen rooli nähdään uudenlaisena, ei vain yhtenä aiheena tai aineena. Medioita on tarkoitus käyttää entistä enemmän osana kaikkea opetusta.

Jos olisin opettaja, nostaisin ehkä sisällön kriittisen arvioinnin tikunnokkaan. Se taas onnistuu paremmin, jos koululaisella on tarpeeksi tietoa yhteiskunnasta, kulttuureista ja ajankohtaisista tapahtumista.

Mitä nuorempi henkilö, sitä todennäköisimmin hänen uutis­medioitaan ovat juuri somekanavat. Jos siellä ei jaeta journalistisesti luotettavaa tietoa kiinnostavalla tavalla kerrottuna, täyttyy tila jollain muulla. Nuoret myös jakavat mielellään juttuja kavereilleen. Kuinka paljon kouluissa käytetään sosiaalista mediaa opetuksessa? Tämä on haaste paitsi opettajille, myös meille perinteisessä mediassa työskenteleville.

Muissa Pohjoismaissa on jo pidempään tehty omia uutissisältöjä lapsille päiväkoti-iästä alkaen. Suomessa suoraan lapsille suunnattuja uutisia ei käytännössä ole. Lasten uutissisällöt eivät tarkoita keveitä juttuja, vaan niissä kerrotaan vaikka terrorismista tai ilmastosopimuksesta lapsille ymmärrettävällä tavalla. Lapset myös pääsevät tekemään uutisiaan itse.

Siksi HS paitsi kertoo tällä Sanomalehtiviikolla koululaisille tärkeitä uutisia, myös julkaisee lasten ja nuorten itsensä tekemiä juttuja ja videoita HS.fi:ssä. Haluamme auttaa koululaisia ymmärtämään maailmaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koululaisten uutiset
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  8. 8

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  9. 9

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  10. 10

   Aviomies joi ja työkaverit ahdistelivat Emmi Salmista, 99 – ”Kukaan ei ole koskaan ollut minulle hellä, mutta puoleni olen pitänyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  5. 5

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää