Kotimaa

Valikko
Kotimaa    |   Näkökulma

Onko uutinen, ettei kaikki netissä olekaan totta?

Koululaiset käyttävät internetiä valtavan paljon, mutta kukaan ei oikeastaan osaa kertoa heille sitä, mihin juttuihin voi uskoa.

Koululaiset käyttävät internetiä valtavan paljon, mutta kukaan ei oikeastaan osaa kertoa heille sitä, mihin juttuihin voi uskoa. Miten sen voisi erottaa lapsi tai nuori, jos se on epäselvää monelle aikuisellekin? Keskitytäänkö kouluissa liikaa vain tiedon hakemiseen, kun pitäisi vielä enemmän käyttää aikaa sen luotettavuuden arviointiin ja tiedon levittäjän mahdollisiin motiiveihin?

Toimittajamme Satu Vasantolan tämän sivun juttuun haastattelemat yläastelaiset eivät usko esimerkiksi kaikkiin julkkisjuoruihin. Tietonsa eri asioista he saavat pääosin erilaisista sosiaalisen median kanavista. Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa taas kävi ilmi, että esimerkiksi mainonnan ja oikean uutisjutun erottaminen toisistaan voi olla koululaisille vaikeaa.

Koulut ottavat uudet opetussuunnitelmat käyttöön ensi syksynä. Mediakasvatuksen rooli nähdään uudenlaisena, ei vain yhtenä aiheena tai aineena. Medioita on tarkoitus käyttää entistä enemmän osana kaikkea opetusta.

Jos olisin opettaja, nostaisin ehkä sisällön kriittisen arvioinnin tikunnokkaan. Se taas onnistuu paremmin, jos koululaisella on tarpeeksi tietoa yhteiskunnasta, kulttuureista ja ajankohtaisista tapahtumista.

Mitä nuorempi henkilö, sitä todennäköisimmin hänen uutis­medioitaan ovat juuri somekanavat. Jos siellä ei jaeta journalistisesti luotettavaa tietoa kiinnostavalla tavalla kerrottuna, täyttyy tila jollain muulla. Nuoret myös jakavat mielellään juttuja kavereilleen. Kuinka paljon kouluissa käytetään sosiaalista mediaa opetuksessa? Tämä on haaste paitsi opettajille, myös meille perinteisessä mediassa työskenteleville.

Muissa Pohjoismaissa on jo pidempään tehty omia uutissisältöjä lapsille päiväkoti-iästä alkaen. Suomessa suoraan lapsille suunnattuja uutisia ei käytännössä ole. Lasten uutissisällöt eivät tarkoita keveitä juttuja, vaan niissä kerrotaan vaikka terrorismista tai ilmastosopimuksesta lapsille ymmärrettävällä tavalla. Lapset myös pääsevät tekemään uutisiaan itse.

Siksi HS paitsi kertoo tällä Sanomalehtiviikolla koululaisille tärkeitä uutisia, myös julkaisee lasten ja nuorten itsensä tekemiä juttuja ja videoita HS.fi:ssä. Haluamme auttaa koululaisia ymmärtämään maailmaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koululaisten uutiset
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  7. 7

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  8. 8

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  9. 9

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  3. 3

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  4. 4

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  5. 5

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää