Valikko
Kotimaa

Nuorten media­taidoissa isoja eroja – moni ei tunnista kaupallista tekstiä mainokseksi

Kriittisessä lukemisessa pulmia vielä lukiolaisillakin. Erityisen vaikeaa on arvioida lähteiden luotettavuutta.

Jos kuudesluokkalaista pyytää etsimään netistä tiedon, paljonko New Yorkissa on asukkaita, hän selviytyy siitä todennäköisesti nopeasti ja näppärästi. Yksinkertainen tiedonhaku on hyvin hallussa.

Jatko on hankalampaa. Vaikeudet alkavat, kun pitää etsiä tietoa monimutkaisemmista ­asioista, joihin ei löydy selkeää ja yksiselitteistä vastausta. Myös lähteiden luotettavuuden ar­viointi on 12-vuotiaille vaikeaa.

Jyväskylän yliopiston eSeek-tutkimuksessa selvisi, että vain runsas kolmannes kuudesluokkalaisista osaa arvioida tietolähteitä kriittisesti.

Tutkimuksessa nuoret lukivat kaksi tekstiä energiajuomien terveellisyydestä. Toinen oli tutkijan kirjoittama teksti yliopiston verkkosivuilta, toinen energiajuomayhtiön kirjoittama lehdistötiedote.

Oppilaat osasivat melko hyvin arvioida tutkijan kirjoittamaa tekstiä, mutta juomayhtiön tekstin tunnisti kaupalliseksi vain yksi viidestä.

Tutkijatohtori Carita Kiili Jyväskylän yliopistosta pitää tulosta huolestuttavana, varsinkin, kun toisessa tutkimuksessa selvisi, että kriittisessä nettilukutaidossa on puutteita myös lukiolaisilla.

Toisaalta hän muistuttaa, että nuorten taidoissa on suuria eroja. Osa nuorista erottaa luotettavan tiedon puolueellisesta tiedosta erinomaisesti.

”Tulos on tavallaan huolestuttava, sillä enemmistöllä ei ollut lainkaan kriittistä asennetta lukemaansa. Toisaalta mukana oli nuoria, jotka osasivat arvioida lähteiden luotettavuutta taitavasti ja kykenivät myös perustelemaan kritiikkinsä”, Kiili sanoo.

Kiilin mukaan tiedon luotettavuuden arvioimisesta on tulossa yhä tärkeämpi taito.

”Netissä on niin paljon värittynyttä tietoa ja esimerkiksi erilaisia vastamediasivustoja, että aikuisenkin on joskus vaikea tietää, mihin tietoon voi luottaa.”

Koska aikuistenkin mediataidoissa on puutteita, koulun rooli niiden opettamisessa lapsille korostuu. Pelkän tiedonhaun opettaminen ei kuitenkaan enää riitä.

”Olisi tärkeää, että koulu ohjaisi tutkivaan ja paneutuvaan nettilukemiseen pelkkien faktojen poimimisen sijasta”, Kiili sanoo.

Helsinkiläisen Vartiokylän yläasteen äidinkielenopettaja Erja Matinlassi tunnistaa tutkimuksen havainnot koulun arjesta.

”Nuorten taidoissa on isoja eroja. Osalla on erittäin hyvät mediataidot. He ovat usein muutenkin kiinnostuneita yhteiskunnasta, hankkivat monipuolisesti tietoa ja osaavat myös kyseenalaistaa lukemaansa”, Matinlassi sanoo.

Toisaalta Matinlassin mukaan on paljon nuoria, joille media on ennen kaikkea viihdettä varten.

Matinlassin oppilaat, yhdeksäsluokkalaiset Miika Hentilä, Otso Lammi, Joonas Korhonen, Jade Brown, Anni Kaijansinkko ja Julia Ripatti käyttävät mediaa pääasiassa kännykällä. Kiivaimmin he käyttävät Whatsappia ja Snapchattia.

”Minulle tulee päivässä ehkä 20 kuvaa Snapchatissä. Whats­apissa tulee enemmän, koska siellä kuulun moniin ryhmiin. Päivässä voi tulla tuhat viestiä, joskus enemmänkin. En jaksa niitä kaikkia edes lukea”, Joonas Korhonen sanoo.

Nettisisältöjen luotettavuutta on nuorten mielestä vaikea ar­vioida.

”Joskus tuntuu, että netissä on mahdotonta tietää, mihin voi luottaa ja mihin ei”, Miika Hentilä sanoo.

”Minä en esimerkiksi usko lehtijuttuihin, joissa kerrotaan juoruja julkkiksista. Niin monta kertaa on myöhemmin paljastunut, että ne eivät aina pidäkään paikkaansa”, Anni Kaijansinkko toteaa.

Nuorten suosimat sosiaaliset mediat

1. Youtube

2. Whatsapp

3. Facebook

4. Instagram

5. Spotify

6. Snapchat

7. Facebook Messenger

8. Skype

9. Ask.fm

10. Kik Messenger

Lähde: Oulun kaupungin ja Ebrand Suomi Oy:n tutkimus Some ja nuoret 2015

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koululaisten uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää