Kotimaa

Eläkkeelle jäävä työmarkkina­konkari: Keskitettyjen ratkaisujen solidaarinen palkkapolitiikka aiheuttaa työttömyyttä

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko sanoo, että hallituksen on pakko parantaa Suomen kilpailukykyä.

Suomessa on vähän ihmisiä, joista voi sanoa, että heillä on todellista valtaa työmarkkinoilla ja siinä, millaisilla ehdoille me työskentelemme.

Yksi heistä on isolle yleisölle varsin tuntematon oikeustieteen kandidaatti Risto Alanko. 64-vuotias Alanko on muun muassa Nokiaa, Konetta, Wärtsilää ja 1 600:aa muuta suomalaista yritystä edustavan Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja.

Valtaa hänellä on ollut, koska hän on se, joka on neuvotellut duunareita edustavan Metallin kanssa sopimuksista, jotka määräävät noin sadantuhannen palkansaajan työehdot. Se on Suomen suurin teollisuusalan työ­ehtosopimus.

Alanko katselee työnantajien linnakkeen yhdennentoista kerroksen kabinetista, kuinka synkkä räntä alkaa peittää Helsingin katuja. Pian Eteläranta 10:n kabinetit ovat taakse jäänyttä elämää, sillä tänään maanantaina hän jää eläkkeelle.

Takana on 38 vuotta työnantajien edunvalvontaa. Töitä jatkaa Eeva-Liisa Inkeroinen.

Alangon lähes jokaisesta lauseesta kuuluu pettymys siitä, kuinka huonossa jamassa aikaisemmin varsin hyvin toiminut työmarkkinoiden neuvottelukone nyt on.

”On otettu harmittavia taka-askelia. Yksi syy tähän on sopimista vaikeuttava talouden pysähtyminen. Toinen syy on se, että politiikka on valitettavasti palannut työmarkkinapöytään viime vuosina”, Alanko sanoo.

Kolmas syy on, etteivät työmarkkinajärjestöt ole kyenneet sopimaan uusista työmarkkinoiden toimintatavoista kuten työrauhasäännöistä. Peliä ohjaa liikaa se, joka uskaltaa uhitella kovimmilla voimakeinoilla.

”Suomen kehityskulku poikkeaa muista Pohjoismaista, joissa politiikka ja työmarkkinat on pidetty selkeästi erillään.”

Alangon mielestä kaikki hallitukset ovat 2010-luvulla puuttuneet työmarkkinaosapuolten toimintaan liikaa.

Alanko muistelee tyytyväisenä 2000-luvun alkua. Silloin palkansaajien ja työnantajien kesken oli varsin hyvä yhteisymmärrys ainakin teoriassa siitä, mitä oman valuutan menettäminen merkitsee työmarkkinoille.

Luotiin kriisejä varten puskurit ja ymmärrettiin ainakin teoriassa, että työmarkkinoiden pitää olla notkeampia, kun devalvaa­tioilla vientiteollisuutta ei enää voi pelastaa.

Hän sanoo, että homma lähti väärille raiteille vuonna 2011, kun poliitikot alkoivat vaatia keskitettyä raamisopimusta, jolla haluttiin korjata heikentynyt kustannuskilpailukyky.

Kilpailukyky rapautui etenkin liittojen välisissä sopimuksissa 2007, kun kokoomus ajoi sairaanhoitajille palkankorotusta. 2000-luvun alussa palkat määräytyivät Nokian ja metsäteollisuuden tuottavuuden nousun tahdissa myös aloilla, joilla tuottavuus ei noussut tai ei ollut maksuvaraa.

Suomalainen keskitettyjen ratkaisujen solidaarinen palkkapolitiikkaa, jossa kaikille taataan samat yleiskorotukset, aiheuttaa nyt monilla aloilla suuria ongelmia ja työttömyyttä, hän sanoo.

Alangon mielestä työmarkkinoilla olisi pitänyt keskittyä kehittämään liittojen sopimuksia ja paikallista sopimista eikä ”sortua” keskitettyihin ratkaisuihin, jotka eivät ota huomioon eri alojen erilaista kehitystä.

”Suomessa on ajauduttu tilanteeseen, jossa ei tiedetä neuvotellaanko liittojen välillä vai keskitetysti. Tämä on jämähdyttänyt sopimusten ja järjestelmän uusimisen ja antanut poliitikoille mahdollisuuden vaikuttaa työmarkkinoihin.”

Alanko on ollut liitto- ja paikallisen sopimisen intohimoinen puolestapuhuja. Monien palkansaajien mielestä hän on kovimpia duunarin etuja syöviä haukkoja. Toisaalta Metalliliiton kanssa tehty sopimus on yksityisen puolen joustavin sopimus.

”Sopimus antaisi paljon enemmän mahdollisuuksia. Ei ole osaamista, eikä olla totuttu eikä uskallettu käyttää sopimuksen antamia mahdollisuuksia”, hän sanoo. Työnantajienkin on ollut mukavampi olla hiljaa ja totella työehtoja. Eipähän ole tarvinnut keskustella tasavertaisesti työntekijöiden kanssa.

Alangon mukaan Suomessa pitää ehdottomasti sopia yhteiskuntasopimuksesta, jotta työmarkkinoita pahasti sotkevat pakkolait saadaan korvattua. ”En näe, että työmarkkinoita voidaan ohjailla joustavasti lainsäädännöllä. Lainsäädäntö on kaikkein jäykin väline, jopa keskitettyjä huonompi.”

”Pohjoismainen traditio on ollut, että työelämästä sovitaan sopimuksilla ja lailla säädellään vain välttämättömät vähimmäisnormit. Näin se pitää olla jatkossakin.”

Silti hän ymmärtää hallitusta. ”Hallituksella on melkein pakkorako nostaa Suomen kilpailukykyä. Ihmettelen, etteivät työmarkkinajärjestöt kyenneet jo kesällä hoitamaan tätä pois. Nyt oltaisiin aivan eri tilanteessa esimerkiksi investointien määrässä. Olemme hukanneet kohta taas vuoden.”

Hän sanoo, että vaarallisinta nykyisessä tilanteessa on, jos kilpailukykyä ei kyetä palauttamaan ja yhteiskunta alkaa rapautua.

Hänestä hallituksen koulutukseen ja tutkimukseen tekemät leikkaukset ovat vaarallisia.

”On todella onneton juttu, jos nyt me menetämme lyhyen aikavälin kasvupyrkimysten takia fundamentaalit, jotka mahdollistaisivat tulevaisuuden kasvun.”

Risto Alanko

 Oikeustieteiden kandidaatti Helsingin yliopistosta 1977.

 Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja ja työmarkkinajohtaja 2008–2016. Työnantajan edunvalvoja vuodesta 1978.

 EU:n komission 1. varapuheenjohtaja Frans Timmermansin johtaman Refit Platform Expert -ryhmän jäsen. Ryhmä miettii, miten EU:n säännöstöjä voisi keventää.

 Harrastaa tennistä, hiihtoa, veneilyä ja golfia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  7. 7

   Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

  10. 10

   Unkari hyväksyi lain: Kaikki turvapaikanhakijat pidetään leireillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  9. 9

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää