Valikko
Kotimaa

Nuorten tupakointi ja ryyppääminen vähentynyt roimasti – asiantuntija huolissaan sähkötupakan ja nuuskan suosion kasvusta

Asiantuntija pitää yleistä kehitystä myönteisenä, vaikka esimerkiksi nuuskaamisen yleistyminen on huolestuttavaa. ”Viestinnässä savukkeiden terveyshaittojen lisäksi pitäisi keskustella myös muiden nikotiinituotteiden mahdollisista haitoista”, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Nuorten tupakointi on vähentynyt neljässä vuodessa selvästi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema tutkimusraportti.

Vuonna 2015 yhdeksäsluokkalaisista pojista 12 prosenttia ja tytöistä kymmenys oli tupakoinut päivittäin viimeisten 30 päivän aikana, kun vielä vuonna 2011 vastaavat luvut olivat 20 ja 18 prosenttia.

Tupakkaa on myös kokeillut yhä harvempi ja ensikokeilut tapahtuvat aiempaa myöhemmin.

”Hyvä kehitys jatkuu savukkeiden käytössä. Samalla kuitenkin nuuska ja sähkösavuke uusina tuotteina näyttävät kiinnostavan nuoria, mikä on tietenkin huolestuttavaa. Viestinnässä savukkeiden terveyshaittojen lisäksi pitäisi keskustella myös muiden nikotiinituotteiden mahdollisista haitoista”, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä.

Kaikkiaan tupakkakokeilut ja säännöllisempi tupakointi ovat vähentyneet tasaisesti 2000-luvulla. Nuoret kuitenkin pitävät päihteiden käytön riskejä pieninä, ja esimerkiksi nuuskan ja sähkötupakan käyttö on lisääntynyt, raportti kertoo.

Nuuskaaminen alkoi lisääntyi etenkin sen jälkeen, kun poikien nuuskakokeilujen laskeva trendi kääntyi jyrkkään nousuun vuodesta 2007.

Vuonna 2015 jo 42 prosenttia pojista oli käyttänyt nuuskaa joskus, kun vuonna 2007 osuus oli neljännes. Tytöissä nuuskaa kokeilleiden määrä kasvoi vain kahdella prosentilla 13 prosenttiin.

Viime vuoden kyselyssä neljännes pojista ja viisi prosenttia tytöistä kertoi käyttäneensä nuuskaa vähintään kerran viimeisten 30 päivän aikana. Vuonna 2003 prosenttiosuudet olivat 6 ja 1.

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös sähkötupakan ja vesipiipun käyttöä.

Sähkötupakkaa oli kokeillut puolet pojista ja kolmannes tytöistä. Vesipiippua kertoi kokeilleensa noin viidennes vastaajista. Päivittäin sähkötupakkaa tai vesipiippua käyttää kuitenkin harva.

Tutkimuksessa kysyttiin vain sähkötupakan ja vesipiipun käytöstä. Vastausten perusteella ei siis tiedetä, mitä nuoret ovat esimerkiksi vesipiipussa polttaneet.

Raportin mukaan nuorten päihteidenkäyttö näyttää kehittyvän myönteiseen suuntaan etenkin tupakoinnin osalta. Kuitenkin uusien nikotiinia sisältävien tuotteiden tuleminen markkinoille saattaa tarkoittaa nikotiiniriippuvuuden yleistymistä, raportti varoittaa.

Raittiiden oppilaiden määrä on lisääntynyt reippaasti.

Pojista 25 prosenttia ja tytöistä 28 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan juonut alkoholia.

Raittiiden osuus on lisääntynyt selvästi vuodesta 1999, jolloin kymmenesosa ikäluokasta ei ollut koskaan juonut mitään alkoholijuomaa.

Myös humalajuominen on vähentynyt. Viime vuonna humalassa joskus elämänsä aikana olleiden nuorten osuus oli 37 prosenttia. Vuonna 2007 joskus humalassa kertoi olleensa noin puolet vastaajia.

Alkoholinkäyttöön vaikuttavat THL:n erikoistutkijan Kirsimarja Raitasalon mukaan vähittäiskauppojen ikärajavalvonnan tiukentuminen sekä vanhempien kielteisempi suhtautuminen nuorten juomiseen.

”Toinen voi olla nuorten ajankäytön muuttuminen, kun aikaa vietetään enemmän verkossa. Tavallisempaan hengailuun kavereiden kanssa on ehkä herkemmin liittynyt alkoholin käyttö”, Raitasalo sanoo.

Nuoret myös juovat aiempaa vähemmän kerralla, vaikka trendi näytti vielä vuonna 2011 olevan päinvastainen.

Kannabiksen kokeilu ja käyttö on pysynyt suurin piirtein ennallaan.

Vuonna 2015 pojista kymmenen prosenttia ja tytöistä seitsemän prosenttia oli joskus elinaikanaan kokeillut kannabista.

Kannabiskokeilut koetaan kuitenkin aiempaa riskittömämpinä, mikä saattaa raportin mukaan ennakoida kokeilujen määrän lisääntymistä vastaisuudessa.

”Kannabiksen käyttöhän yleensä aloitetaan myöhemmin kuin tässä iässä, mitä tutkittiin. Eli ilmiö ei vielä näy tässä ikäluokassa, mikä on toki hyvä asia. Ajatus, että kannabis olisi nuorten keskuudessa korvannut alkoholinkäytön, ei tunnu saavan tukea tästä tutkimuksesta”, Raitasalo sanoo.

Rahapeliautomaattien pelaaminen puolestaan on nuorten keskuudessa romahtanut arpajaislain muutosten jälkeen. Viime vuonna puolet pojista kertoi, ettei ollut pelannut. Neljä vuotta sitten heitä oli 13 prosenttia.

Tytöissä vastaavat osuudet olivat 86 ja 46 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusraportista, jossa tarkastellaan 16 vuotta täyttäneiden päihteidenkäyttöä vuosina 1995–2015.

Tutkimus on osa eurooppalaista ESPAD-tutkimusta, jonka kansainvälinen raportti valmistuu elo-syyskuussa. Tuolloin selviää, miten Suomi sijoittuu vertailussa muihin Euroopan maihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päihteidenkäyttö
 • Nuoret
 • Päihteet
 • Koululaisten uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  9. 9

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää