Valikko
Kotimaa

Saimaannorpan suojelu jatkuu sopimuksilla kalastusrajoituksista – heikko lumitilanne uhkaa pesintää

Kaikkiaan 320 kalaveden omistajalle tarjotaan sopimusta kalastusrajoituksista Saimaalla.

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan suojelu jatkuu vapaaehtoisten kalastusrajoitus­sopimusten turvin. Keväinen kalastuskielto säilyy ennallaan huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun.

Sopimusten tarjoaminen kalavesien omistajille alkoi tiistaina. Ympäristöministeriön tavoite on saada verkkokalastuskielto kaikkiaan 2 600 neliökilometrin alueelle.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) linjasi toimia saimaannorpan suojelemiseksi tiistaina Sulkavalla, jossa kolattiin apukinoksia norpan pesinnän turvaamiseksi.

Tiilikainen ei esitä verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuulle, kuten tutkijat ja ympäristöjärjestöt ovat esittäneet, vaan pitäytyy entisessä käytännössä. Sen mukaan kielto päättyy kesäkuun lopussa. Lisäksi muikkuverkot vapautetaan rajoituksesta.

Kaikkiaan 320 kalaveden omistajalle tarjotaan sopimusta kalastusrajoituksista Saimaalla.

Saimaannorpan suojelu varmistetaan Tiilikaisen mukaan yhdessä paikallisten tahojen kanssa. Hänen mukaansa nykykäytäntö on onnistunut, koska norppakanta on kasvanut.

”Viime vuosikymmenenä kalastusrajoituksista on sovittu laajalti, mikä on tuottanut tulosta. Olemme myös havainneet, että sopimusten avulla tietoisuus rajoituksista ja norpan suojelusta kasvaa”, Tiilikainen toteaa ympäristöministeriön tiedotteessa.

”Sopimukseen kannattaa tarttua, koska näin osakaskunnat voivat osoittaa sitoutuneisuutta norpan suojeluun. Sopimuksen solmineet osakaskunnat saavat myös taloudellista korvausta kalastusrajoitusalueelta”, Tiilikainen sanoo.

Verkkokalastuskiellon pitäminen entisellään sisältyi saimaannorpan suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista pohtineen työryhmän esitykseen.

Työryhmän joulukuun puolivälissä jättämä esitys oli eripurainen kompromissi, ja siihen sisältyi useita eriäviä mielipiteitä. Erimielisyyttä oli muun muassa juuri verkkokalastuskiellon ajankohdasta.

Tutkijat ja ympäristöjärjestöt ovat esittäneet kiellon ulottamista heinäkuulle, josta on tullut kuuteille vaarallisin kuukausi.

Saimaannorpan luonnonpesinnän onnistuminen tänä talvena on epävarmaa, sillä Saimaalla on liian vähän ja vääränlaista lunta. Saimaannorppa ei pysty kaivamaan pesää hentoiseen pakkaslumeen.

Ensimmäiset saimaannorpat synnyttävät helmikuun puolivälissä. Jos lunta ei ole, norppa joutuu synnyttämään ja imettämään avojäällä, mikä heikentää kuuttien mahdollisuutta selviytyä.

Huonolumisina talvina kuuttien pesäkuolleisuus on ollut 30 prosenttia.

Viime vuonna osa kuuteista syntyi luonnonkinospesiin ja osa apukinoksiin, joita tehtiin vähälumisille alueille 68. Saimaalle on kasattu apukinoksia myös tänä talvena.

Ympäristöjärjestö WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen oli Sulkavalla mukana apukinoksia kolaamassa. Hänen mukaansa apukinosten tulokset voivat valua hukkaan, jos kuutit kuolevat verkkoihin heinäkuussa.

”Ihminen on auttanut pieniä kuutteja elämän alkuun vähälumisina tai lämpiminä talvina. On ristiriitaista, että kuuttien elämän suurinta uhkatekijää, verkkokalastusta, ei haluta rajoittaa koko heinäkuun ajaksi, ja auttaa kuutteja pysymään hengissä siihen asti, kun niiden elämänkokemus ja voimat ovat karttuneet”, Luukkonen ihmettelee tiedotteessa.

Kalastusrajoituksia saimaannorpan suojelemiseksi

  Suomi on vastuussa saimaannorpan suojelemisesta, sillä norppia on vain Suomessa. Laji on luokiteltu sekä kansallisesti että kansainvälisesti erittäin uhanalaiseksi.

  Saimaannorppia on nyt arviolta 320.

  Norppia uhkaavat kalanpyydykset, ilmastonmuutos sekä kannan pieni koko ja pirstaleisuus.

  Norpan suojelemiseksi Saimaalle on asetettu kalastusrajoituksia. Keväisen verkkokalastuskiellon tavoite on varjella kuutteja. Aikuisten norppien kalanpyydyskuolemia on pyritty vähentämään eräiden kalanpyydysten ja kalastustapojen kiellolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saimaannorppa
 • Saimaa
 • Kalastus
 • Koululaisten uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää