Valikko
Kotimaa

Saimaannorpan suojelu jatkuu sopimuksilla kalastusrajoituksista – heikko lumitilanne uhkaa pesintää

Kaikkiaan 320 kalaveden omistajalle tarjotaan sopimusta kalastusrajoituksista Saimaalla.

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan suojelu jatkuu vapaaehtoisten kalastusrajoitus­sopimusten turvin. Keväinen kalastuskielto säilyy ennallaan huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun.

Sopimusten tarjoaminen kalavesien omistajille alkoi tiistaina. Ympäristöministeriön tavoite on saada verkkokalastuskielto kaikkiaan 2 600 neliökilometrin alueelle.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) linjasi toimia saimaannorpan suojelemiseksi tiistaina Sulkavalla, jossa kolattiin apukinoksia norpan pesinnän turvaamiseksi.

Tiilikainen ei esitä verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuulle, kuten tutkijat ja ympäristöjärjestöt ovat esittäneet, vaan pitäytyy entisessä käytännössä. Sen mukaan kielto päättyy kesäkuun lopussa. Lisäksi muikkuverkot vapautetaan rajoituksesta.

Kaikkiaan 320 kalaveden omistajalle tarjotaan sopimusta kalastusrajoituksista Saimaalla.

Saimaannorpan suojelu varmistetaan Tiilikaisen mukaan yhdessä paikallisten tahojen kanssa. Hänen mukaansa nykykäytäntö on onnistunut, koska norppakanta on kasvanut.

”Viime vuosikymmenenä kalastusrajoituksista on sovittu laajalti, mikä on tuottanut tulosta. Olemme myös havainneet, että sopimusten avulla tietoisuus rajoituksista ja norpan suojelusta kasvaa”, Tiilikainen toteaa ympäristöministeriön tiedotteessa.

”Sopimukseen kannattaa tarttua, koska näin osakaskunnat voivat osoittaa sitoutuneisuutta norpan suojeluun. Sopimuksen solmineet osakaskunnat saavat myös taloudellista korvausta kalastusrajoitusalueelta”, Tiilikainen sanoo.

Verkkokalastuskiellon pitäminen entisellään sisältyi saimaannorpan suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista pohtineen työryhmän esitykseen.

Työryhmän joulukuun puolivälissä jättämä esitys oli eripurainen kompromissi, ja siihen sisältyi useita eriäviä mielipiteitä. Erimielisyyttä oli muun muassa juuri verkkokalastuskiellon ajankohdasta.

Tutkijat ja ympäristöjärjestöt ovat esittäneet kiellon ulottamista heinäkuulle, josta on tullut kuuteille vaarallisin kuukausi.

Saimaannorpan luonnonpesinnän onnistuminen tänä talvena on epävarmaa, sillä Saimaalla on liian vähän ja vääränlaista lunta. Saimaannorppa ei pysty kaivamaan pesää hentoiseen pakkaslumeen.

Ensimmäiset saimaannorpat synnyttävät helmikuun puolivälissä. Jos lunta ei ole, norppa joutuu synnyttämään ja imettämään avojäällä, mikä heikentää kuuttien mahdollisuutta selviytyä.

Huonolumisina talvina kuuttien pesäkuolleisuus on ollut 30 prosenttia.

Viime vuonna osa kuuteista syntyi luonnonkinospesiin ja osa apukinoksiin, joita tehtiin vähälumisille alueille 68. Saimaalle on kasattu apukinoksia myös tänä talvena.

Ympäristöjärjestö WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen oli Sulkavalla mukana apukinoksia kolaamassa. Hänen mukaansa apukinosten tulokset voivat valua hukkaan, jos kuutit kuolevat verkkoihin heinäkuussa.

”Ihminen on auttanut pieniä kuutteja elämän alkuun vähälumisina tai lämpiminä talvina. On ristiriitaista, että kuuttien elämän suurinta uhkatekijää, verkkokalastusta, ei haluta rajoittaa koko heinäkuun ajaksi, ja auttaa kuutteja pysymään hengissä siihen asti, kun niiden elämänkokemus ja voimat ovat karttuneet”, Luukkonen ihmettelee tiedotteessa.

Kalastusrajoituksia saimaannorpan suojelemiseksi

  Suomi on vastuussa saimaannorpan suojelemisesta, sillä norppia on vain Suomessa. Laji on luokiteltu sekä kansallisesti että kansainvälisesti erittäin uhanalaiseksi.

  Saimaannorppia on nyt arviolta 320.

  Norppia uhkaavat kalanpyydykset, ilmastonmuutos sekä kannan pieni koko ja pirstaleisuus.

  Norpan suojelemiseksi Saimaalle on asetettu kalastusrajoituksia. Keväisen verkkokalastuskiellon tavoite on varjella kuutteja. Aikuisten norppien kalanpyydyskuolemia on pyritty vähentämään eräiden kalanpyydysten ja kalastustapojen kiellolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saimaannorppa
 • Saimaa
 • Kalastus
 • Koululaisten uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Työttömänä ollut Kaisa Heikkilä suuttui, kun ystävä käski ryhtymään siivoojaksi – Korkeasti koulutettujen patistaminen mihin tahansa työhön on heidän väheksymistään, hän sanoo

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  5. 5

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  6. 6

   Saunaremontin yhteydessä paljastui vanha vesivahinko – laajasta kotivakuutuksesta ei ollut mitään apua

  7. 7

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  8. 8

   Johtaja otti lastenkodin rahoja omiin taskuihinsa: teetti itselleen huonekaluja, osti elektroniikkaa ja hankki lohkolämmittimen

  9. 9

   Sadan vuoden kuluttua Marsissa voi olla asutusta – planeetta kiinnostaa ihmiskuntaa ainakin kymmenestä syystä

  10. 10

   Donald Trump jakaa yhä pikkukaupungin – kannattajat Arcadiassa ovat tyytyväisiä presidentin alkukauteen, Hillary Clintonin kannattaja aikoo muuttaa pois

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  3. 3

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  4. 4

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  5. 5

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  8. 8

   Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  9. 9

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  10. 10

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Liike-elämässä mokaillaan hartaasti, ja yksi suomalaistuote pääsi epäonnistumisia esittelevään museoon – muistatko tämän vempaimen?

  11. Näytä lisää