Valikko
Kotimaa

Zikavirus-asiantuntijat HS-keskustelussa: Epidemia ei juuri muuta raskaana olevien matkustussuosituksia

HSTV:n suorassa lähetyksessä keskustelivat THL:n Markku Kuusi ja SPR:n Tiina Saarikoski.

Zikaviruksen aiheuttama riski suomalaisille on vähäinen. Tauti ei tule leviämään Suomessa, ja epidemia-alueelle kohdistuvan matkan lykkäämistä tulee harkita lähinnä, jos on raskaana tai yrittää hankkiutua raskaaksi, muistuttivat asiantuntijat HS:n studiokeskustelussa torstaina.

”Raskaana oleville on suositeltu jo aikaisemmin, että heidän ei kannata välttämättä matkustaa tropiikkiin, koska siellä on riski moniin muihinkin infektioihin”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Markku Kuusi sanoi.

”Sitä perussuositusta zikavirus ei kamalasti muuta.”

Zikavirus on levinnyt lähinnä Latinalaisessa Amerikassa. Kuusen mukaan on varmaa, että se ei rantaudu Suomeen suuressa mittakaavassa.

”Matkailijoiden mukana voi tulla tapauksia, mutta meiltä puuttuu hyttyslaji, joka levittää virusta.”

Zikavirus tulee ottaa vakavasti, koska se on yhdistetty mikrokefaliaan eli lasten pienipäisyyteen, mutta esimerkiksi samojen hyttysten levittämä denguekuume voi olla yksilötasolla paljon kohtalokkaampi tauti, muistutti Suomen Punaisen Ristin (SPR) terveydenhoidon neuvonantaja Tiina Saarikoski.

Ainakin Brasiliassa, Kolumbiassa ja El Salvadorissa on ohjeistettu, että naiset eivät toistaiseksi hankkiutuisi raskaaksi.

”Se on aika radikaali suositus, jolla tulee olemaan vaikutuksia. Jos perheet noudattaisivat näitä suosituksia, lapsia ei esimerkiksi riittäisi tuleville koululuokille”, Saarikoski sanoi.

THL:n Markku Kuusi sanoi, ettei ole muiden epidemioiden kohdalla kuullut vastaavista suosituksista.

”Varmaan näissä maissa asiaa arvioidaan vielä uudelleen.”

Zikavirus ei voi levitä Suomessa verensiirtojen myötä, sillä epidemia-alueen maissa matkustaneilla on jo aiemmin ollut vähintään 28 vuorokauden karenssiaika verenluovutukseen. Zikavirus poistuu verestä nopeammin.

On mahdollista, että zikavirus leviää pidemmänkin ajan päästä sukupuoliteitse, mutta raportoituja yksittäistapauksia ei ole toistaiseksi pidetty hälyttävinä epidemian leviämisen kannalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Zikavirus
 • HSTV

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  9. 9

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää