Valikko
Kotimaa

Professorit arvostelevat Niinistön puhetta: ”Ei sovi Suomen paikkaan kansainvälisessä yhteisössä”

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi: ”Vastuuntuntoinen johtaja sanoisi, että tämä sopimus ei toimi, aloitetaan neuvottelut sen muuttamisesta.”

Puheessaan valtiopäivien avajaisissa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi:

”Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.”

Miltä tällainen puhe kuulostaa kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden korvissa? Pahalta.

Kansainvälisen oikeuden professorien Martin Scheininin ja Martti Koskenniemen mukaan Niinistö vaikuttaa tarkoittavan, että Suomi voi jättää solmimansa kansainväliset sopimukset noudattamatta – että Suomen sanaan ei enää voi luottaa.

”Tämä ei sovi Suomen paikkaan kansainvälisessä yhteisössä. Suomi on kuulunut niihin maihin, jotka edellyttävät, että valtiot täyttävät sopimusvelvoitteensa”, sanoo European University Institutessa Italiassa työskentelevä Scheinin.

”Tämä voi johtaa siihen, että teemme vastaavan poliittisen valinnan muiden sopimusten suhteen. Mihin vedetään se raja, mitä sopimuksia noudatetaan ja mitä ei?” kysyy Helsingin yliopiston professori Koskenniemi.

Mutta tarkoittiko Niinistö tätä todella?

Hän itse kiisti tulkinnan sopimusten noudattamatta jättämisestä tuohtuneena.

”Enhän minä mitään siitä puhunut. En todellakaan. Minä totesin tarkkaan ottaen niin, että juuri tässä ja nyt voi olla vaikea täyttää kaikkia velvollisuuksia”, hän sanoi puheensa jälkeen toimittajille.

Niinistön puhe käsitteli lähes pelkästään turvapaikanhakijakriisiä. Siihen liittyen Suomea sitoo kansainvälisistä sopimuksista etenkin Geneven pakolaissopimus vuodelta 1951. Se määrittelee pakolaisuuden ehdot ja antaa vainotuille oikeuden hakea turvapaikkaa.

EU:n säädöksistä turvapaikanhakijoihin liittyvät Dublinin asetus ja Schengenin säännöstö. Dublinin asetus säätelee sitä, missä maassa turvapaikkahakemus käsitellään. Schengenin säännöstö koskee vapaata liikkuvuutta.

Scheinin sanoo ensin olettaneensa, että Niinistö viittasi juuri Geneven sopimukseen puhuessaan kansainvälisistä sopimuksista, joiden kaikkia velvoitteita ei kyetä täyttämään.

Niinistön puheen voi kuitenkin tulkita myös niin, että hän viittasi EU:n säädöksiin, EU-maiden sooloiluun ja unionin kyvyttömyyteen hoitaa kriisiä yhteisin toimin. Jos tämä on mitä presidentti tarkoitti, kyseessä ei Scheininin mukaan olisi yhtä ”paha poikkeama” kansainvälisen oikeuden näkökulmasta.

Puheessaan Niinistö sanoi: ”Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville.”

Scheinin korostaa, että kansainväliset sopimukset eivät nytkään edellytä suojelun tarjoamista heille, jotka Niinistön sanoin vain ”hakevat parempaa”. Ne vaativat auttamaan nimenomaan pahimmassa hädässä olevia.

Hän myöntää kuitenkin, että turvapaikanhakijoihin liittyvät EU-sopimukset natisevat tällä hetkellä liitoksissaan. Eri maat ovat ryhtyneet rajatarkastuksiin. Rajoille nousee aitoja ja muureja. Turvapaikanhakijoita ei rekisteröidä ensimmäisissä saapumismaissaan kuten pitäisi. Koko Dublinin asetusta suunnitellaan romutettavaksi.

”EU-maat puolin ja toisin eivät ota huomioon kaikkia puolia EU-säädöksistä, vaan ne noukkivat rusinat pullasta”, Scheinin kuvaa.

Koskenniemi pitää kestämättömänä tilannetta, jossa sopimukset ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa.

”Tilanne, jossa voimassa olevia sopimuksia ei noudateta, on paitsi näiden sopimusten, myös koko sopimusjärjestelmän kannalta tuhoisa”, hän sanoo.

On mahdollista, että Niinistö pyrki puheessaan nostamaan esiin juuri tämän ongelman. Koskenniemen mukaan presidentin olisi kuitenkin pitänyt sanoa se selvemmin. Hän itse uskoo, että turvapaikanhakijoihin liittyviä EU-sopimuksia voidaan hyvinkin neuvotella uudestaan.

”Vastuuntuntoinen johtaja sanoisi, että tämä sopimus ei toimi, aloitetaan neuvottelut sen muuttamisesta. Kansainvälinen oikeus tarjoaa tähän selvät keinot ja menettelyt. Mutta Niinistö sanoo vain, että ei meidän tarvitse sopimusta noudattaa”, Koskenniemi moittii.

”Täytyy sanoa, että olen hämmentynyt siitä, että hän juristina puhuu näin monitulkintaisesti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Suomalainen lyhytelokuva voitti kakkospalkinnon Cannesissa, Ruben Östlundin ruotsalaiselokuvalle Kultainen palmu

  7. 7

   Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

  8. 8

   Merkel pesi Trump-jälkipyykkiä olutteltassa – ”Euroopan on nyt pärjättävä omillaan”

  9. 9

   Kolmen miehen joukkue nosti Helsingin rannoilta yhdessä yössä 29 eri kalalajia – Testaa HS:n kalatestillä, kuinka monta suomalaiskalaa itse tunnistat

  10. 10

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  9. 9

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  8. 8

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää